




Υπάρχει λαγοκέφαλος στο Θρακικό Πέλαγος, αλλά όχι σε μεγάλο πληθυσμό και σε καμία περίπτωση δεν διατρέχουν κίνδυνο οι λουόμενοι, κυρίως στις πολυσύχναστες παραλίες της Θράκης, υπογράμμισε ο Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, πρόεδρος του Παραρτήματος Θράκης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, προσθέτοντας όμως ότι, φέτος οι αναφορές για την παρουσία του στο Θρακικό πέλαγος είναι πιο συχνές συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.
Ο κύριος Παπαδάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με το θέμα συζήτησης για τον λαγοκέφαλο σε παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές, παραθέτοντας κατατοπιστικές διευκρινήσεις σχετικά με την παρουσία του στο Θρακικό Πέλαγος, τις αλήθειες και τα ψέματα και την μεγέθυνση, που γίνεται μέσω των κοινωνικών δικτύων, με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, ενώ κάλεσε τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ,που έχουν στα διοικητικά τους όρια παραλίες , να προχωρήσουν σε εκστρατεία ενημέρωσης των ξένων επισκεπτών της περιοχής, διότι κάποιοι εξ αυτών είναι ερασιτέχνες αλιείς και δεν γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους από τον λαγοκέφαλο.
Όπως εξήγησε, ο λαγοκέφαλος είναι ένα από τα εκατοντάδες χωροκατακτητικά είδη , που μπήκαν στην Μεσόγειο από την Ερυθρά Θάλασσα και αυξάνονται πληθυσμιακά, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας των θαλασσών μας και γιατί δεν υπάρχουν σημαντικοί θηρευτές του στην Μεσόγειο, τονίζοντας ότι, η συζήτηση γύρω από την παρουσία του στο Θρακικό Πέλαγος περιλαμβάνει αρκετές αλήθειες, αλλά και ορισμένες υπερβολές, που αξίζει να ξεκαθαριστούν, όπως ότι, δεν είναι ένα φαινόμενο φετινό. Πρώτη φορά αλιεύθηκε το 2007 στην Ηρακλείτσα Καβάλας από παράκτιο αλιέα, το 2011 από ψαρά στον Ίμερο Ροδόπης και το 2017 στην Μάκρη του Έβρου από ερασιτέχνη ψαρά. Από τότε ο πληθυσμός του συνεχώς αυξάνεται, γιατί είναι περιορισμένοι σε αριθμό οι φυσικοί θηρευτές του, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, ροφοί, σφυρίδες, ζαργάνες, οι οποίοι τον τρώνε όσο είναι νεαρός και δεν έχει προλάβει να αναπτύξει τις τοξίνες και για αυτό το λόγο ίσως θα έπρεπε να απαγορευτεί η αλιεία αυτών των ειδών ή να περιοριστεί η ζήτηση τους από τους εμάς τους καταναλωτές.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κύριος Παπαδάκης, η αύξηση του πληθυσμού , δεν σημαίνει ότι έχει κατακλυστεί το Θρακικό πέλαγος με λαγοκέφαλους, ούτε η Θάσος, ούτε η Σαμοθράκη, υπογραμμίζοντας ότι, κανένας λουόμενος δεν κινδυνεύει στις παραλίες της περιοχής, γιατί ο λαγοκέφαλος αποφεύγει την επαφή με τον άνθρωπο και προτιμά τα πιο ήρεμα νερά, αλλά την μεγαλύτερη ζημιά, που μπορούν να προκαλέσουν είναι στα αλιεύματα των επαγγελματιών ψαράδων, διότι οι λαγοκέφαλοι επιτίθονται στα ψάρια, που πιάνονται καθώς αποτελούν εύκολο στόχος, υποβαθμίζοντας έτσι το προϊόν τους είτε προκαλούν φθορές κόβοντας τα δίχτυα.
Η επίθεση σε ανθρώπους είναι σπανιότατη και ευκαιριακή και τα ατυχήματα, που έχουν συμβεί παρατηρούνται σε δύτες, κυρίως αυτοί, που προσπάθησαν να τον πλησιάσουν και να τον ταΐσουν, με τον κύριο Παπαδάκη να προτρέπει τους δύτες είτε να τον σκοτώσουν και αν τον πιάσουν νεκρό να πλύνουν πολύ καλά τα χέρια τους, είτε να απομακρυνθούν ήρεμα.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι, το δάγκωμα από λαγοκέφαλο δεν διαφέρει από το δάγκωμα ενός οποιουδήποτε ζώου, όπως π.χ. της γάτας, άρα ακολουθούνται οι γνωστές συμβουλές, αλλά αυτό που απαγορεύεται αυστηρά είναι η κατανάλωσή του, επειδή η νευροτοξίνη, που υπάρχει στους λαγοκέφαλους είναι η τετραδοτοξίνη, η οποία δεν καταστρέφεται στο μαγείρεμα, ενώ δεν υπάρχει αντίδοτο στην τετραδοτοξίνη και στο νοσοκομείο γίνεται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, μέχρι ο οργανισμός να αποβάλει την τοξίνη.
Όσον αφορά την επιδότηση για την αλίευση και θανάτωση λαγοκέφαλων , ο Τριαντάφυλλος Παπαδάκη, σημείωσε ότι, είναι ένα θετικότατο βήμα προς τον περιορισμό, αλλά όχι την εξάλειψη των πληθυσμών, εκφράζοντας την άποψη ότι, το πιλοτικό αυτό μέτρο, θα έπρεπε να ισχύει σε όλη την Ελλάδα, ώστε να γίνει αντιληπτή η πραγματική κατανομή των ψαριών αυτών στις θάλασσές μας.
Αργά ή γρήγορα το θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου θα ισορροπήσει με τη βοήθεια και του ανθρώπινου παράγοντα , σημείωσε ο κύριος Παπαδάκης και πρόσθεσε ότι, η στελέχωση με Ιχθυολόγους σε υπηρεσίες των Περιφερειών είναι ένα πρώτο βήμα για επιστημονική αντιμετώπιση των προβλημάτων, που προκύπτουν από τα περισσότερα από 100 χωροκατακτητικά ξενικά είδη, που εισέβαλλαν στις θάλασσές μας.
