Η ΑΣΔΙΘ ανοίγει τις πόρτες της στην κοινωνία της Ξάνθης// Ιστορική μνήμη, εκπαίδευση και πολιτισμός στο επίκεντρο των δράσεων για την Απελευθέρωση

Με έναν ιδιαίτερο τρόπο, που συνδέει την ιστορική μνήμη με την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την κοινωνία της Ξάνθης, η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Θράκης (ΑΣΔΙΘ) συμμετέχει στον φετινό εορτασμό της Απελευθέρωσης της πόλης, ανοίγοντας ουσιαστικά τις πόρτες της στο κοινό.

Με αφορμή την επέτειο της 4ης Οκτωβρίου, η ΑΣΔΙΘ διοργανώνει μια σειρά δράσεων που δεν περιορίζονται αποκλειστικά στο εορταστικό πρόγραμμα, αλλά επιχειρούν να φέρουν τους πολίτες, και ιδιαίτερα τη νέα γενιά, πιο κοντά στην ιστορία του τόπου και στα γεγονότα που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Θράκη.

Κεντρικό ρόλο στις δράσεις καταλαμβάνουν δύο ιστορικές εκθέσεις που θα φιλοξενηθούν στον πρώτο όροφο της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης.

Η πρώτη είναι η ιστορική έκθεση οπλισμού από το 1821 έως το 1919, με τίτλο «Κειμήλια Ελευθερίας… από το Γένος στο Έθνος», του συλλέκτη και ιστορικού Σπύρου Κατσίρα.

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση του Συλλόγου Πελοποννησίων Νομού Ξάνθης «Ο Γέρος του Μοριά» και του συλλόγου «Ελληνομνήμονες Καλαμάτας», δημιουργώντας μια ιδιαίτερη ιστορική γέφυρα ανάμεσα στην Επανάσταση του 1821, την πορεία συγκρότησης του ελληνικού κράτους και τα γεγονότα που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Ξάνθης.

Ιδιαίτερη αξία προσδίδει στη δράση το γεγονός ότι η ξενάγηση στην έκθεση θα πραγματοποιείται καθ’ όλη τη διάρκειά της από τον ίδιο τον συλλέκτη, δίνοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τα εκθέματα και την ιστορία τους.

Η ιστορία της Απελευθέρωσης μέσα από αυθεντικό υλικό

Παράλληλα, θα παρουσιαστεί ιστορική έκθεση αφιερωμένη στο χρονικό της Απελευθέρωσης της Ξάνθης, μέσα από φωτογραφικό υλικό, αρχεία του Ελληνικού Στρατού και οπτικοακουστικό υλικό ιστορικής αφήγησης.

Πρόκειται για μια προσπάθεια να παρουσιαστούν τα γεγονότα όχι μόνο ως μια εθνική επέτειος, αλλά ως ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής ιστορίας, δίνοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα την πορεία που οδήγησε στην απελευθέρωση της πόλης.

Οι δύο εκθέσεις θα είναι ανοιχτές στο κοινό με ελεύθερη είσοδο, από τις 09:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 20:00.

Τα εγκαίνια των εκθέσεων θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2026, στις 12:00, στον πρώτο όροφο της ΛΑΦ Ξάνθης.

Με επίκεντρο τη νέα γενιά

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η πρόθεση να προσκληθούν, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μαθητές Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων της περιοχής.

Με αυτόν τον τρόπο, η ιστορική έκθεση αποκτά έναν ακόμη σημαντικότερο κοινωνικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Η γνωριμία των μαθητών με ιστορικά κειμήλια, αρχεία, φωτογραφίες και αυθεντικό υλικό μπορεί να λειτουργήσει ως ένα διαφορετικό μάθημα ιστορίας, έξω από τα όρια της σχολικής αίθουσας. Παράλληλα, δημιουργεί την ευκαιρία για έναν ουσιαστικό διάλογο των νεότερων γενεών με την ιστορία του τόπου στον οποίο ζουν.

Η επιλογή της ΑΣΔΙΘ να προσκαλέσει τη μαθητική κοινότητα στις εκθέσεις αναδεικνύει και μια ευρύτερη διάσταση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας: τη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της μεταφοράς της από γενιά σε γενιά.

Η μουσική συναντά την πόλη

Οι δράσεις της ΑΣΔΙΘ κορυφώνονται την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026, ημέρα της επετείου της Απελευθέρωσης της Ξάνθης.

Μετά το πέρας της παρέλασης, στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, θα πραγματοποιηθεί ολιγόλεπτη μουσική εκδήλωση από τη «Μικτή Μπάντα της ΑΣΔΙΘ», η οποία θα παρουσιάσει επετειακά εμβατήρια και άσματα.

Η μουσική παρουσία της ΑΣΔΙΘ στο κέντρο της πόλης έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη συμβολικό χαρακτήρα στον εορτασμό, μεταφέροντας το επετειακό μήνυμα από τον χώρο της παρέλασης στην καρδιά της Ξάνθης και στους πολίτες που θα βρίσκονται εκεί.

Μια στρατιωτική διοίκηση που συνομιλεί με την κοινωνία

Οι συγκεκριμένες δράσεις αναδεικνύουν έναν ρόλο της ΑΣΔΙΘ που ξεπερνά το αυστηρά στρατιωτικό πλαίσιο.

Η ανάδειξη της ιστορίας, η συνεργασία με τοπικούς συλλόγους, η συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας, η πρόσβαση των πολιτών σε ιστορικό υλικό και η παρουσία της Μικτής Μπάντας στο κέντρο της πόλης δημιουργούν ένα διαφορετικό μοντέλο επικοινωνίας και επαφής με την τοπική κοινωνία.

Σε μια περιοχή με ιδιαίτερο ιστορικό και πολιτιστικό αποτύπωμα όπως η Θράκη, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί υπόθεση που αφορά ολόκληρη την κοινωνία.

Και μέσα από τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, η ΑΣΔΙΘ επιλέγει να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια, προσφέροντας στους πολίτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία, να έρθουν σε επαφή με αυθεντικά τεκμήρια και να μεταφέρουν τη γνώση αυτή στις επόμενες γενιές.

Η Απελευθέρωση της Ξάνθης, επομένως, δεν αντιμετωπίζεται μόνο ως μια ημέρα παρέλασης και επετειακών εκδηλώσεων, αλλά ως μια αφορμή γνώσης, μνήμης, συμμετοχής και επικοινωνίας με την κοινωνία.

Και αυτή ακριβώς η διάσταση προσδίδει ιδιαίτερη αξία στις φετινές δράσεις της ΑΣΔΙΘ, οι οποίες είναι ανοιχτές σε όλους τους πολίτες και πραγματοποιούνται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για το κοινό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Αστυνομικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά