Νίκος Ανταμπούφης - Πολίτες για την Ξάνθη συμμετέχουν στο διάλογο με τους κατοίκους Παλιάς Ξάνθης

" Ως Δημοτική Κίνηση είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε και συμμετέχουμε σε ένα δημόσιο διάλογο ο οποίος προκλήθηκε από συλλογικότητα πολιτών του Δήμου μας.

Σταθερή επιδίωξή μας είναι ο Συμμετοχικός Δήμος και η πρωτοβουλία σας αποτελεί παράδειγμα τέτοιας διαδικασίας.

Ως δεδομένα στη διαμόρφωση των θέσεών μας για την Παλιά Ξάνθη (και όχι παλιά πόλη όπως πολλοί αναφέρουν) θεωρούμε το γεγονός ότι ο οικισμός κατασκευάστηκε πριν τη χρήση του αυτοκινήτου και ότι βάση συζήτησης είναι το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που διέπει το καθεστώς του οικισμού. Συνεπώς, θεωρούμε ότι οι κάτοικοι της Παλιάς Ξάνθης δεν αποτελούν συμπλήρωμα ενός τουριστικού ντεκόρ ούτε πιστεύουμε ότι η τουριστική ανάπτυξη περνά μέσα από την υποβάθμιση του οικισμού σε κέντρο διασκέδασης.

Ως μέθοδο παρέμβασης προκρίνουμε τη σταδιακή (και όχι επιλεκτική) εφαρμογή του ΠΔ, τη διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους και την ενεργητική εμπλοκή του Πανεπιστημίου μας. Τέλος, η πραγματοποίηση οποιασδήποτε πρότασης, στηρίζεται στη βούληση της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής η οποία πρέπει να οικοδομηθεί σε στέρεες βάσεις και σε περιβάλλον εμπιστοσύνης στις πρωτοβουλίες και τις συλλογικότητες των πολιτών. Προτεραιότητά μας αποτελούν οι άνθρωποι και όχι τα κέρδη ή τα πολιτικά οφέλη.

Σχετικά με τα ζητήματα που έχετε θέσει ως σύλλογος, οι θέσεις μας είναι οι παρακάτω:

1) Σχετικά με τη ογκούμενη όχληση που υφίσταται ο οικισμός από τη μεταφορά της νυχτερινής ζωής στην Παλιά Ξάνθη, θεωρούμε ότι πρόκειται για υποβάθμιση του οικισμού αλλά και μονοδιάστατη ματιά προς την τουριστική επιχειρηματικότητα. Από τη μεριά του δήμου πρόκειται για έλλειψη σχεδίου και προχειρότητα. Πιστεύουμε ότι η ήπιας μορφής διασκέδαση αλλά και η διεύρυνση των επιλογών, με επιχειρηματικά και πολιτιστικά πρότυπα, αποτελούν παράγοντες ανάπτυξης με σεβασμό στον οικισμό και την ιστορία του. Ο επισκέπτης της Παλιάς Ξάνθης θα πρέπει να εισέρχεται στον μεγαλύτερο κατοικημένο παραδοσιακό οικισμό της χώρας με την προσδοκία να αντικρύσει κάτι μοναδικό και όχι με τη βεβαιότητα ότι θα τύχει της ίδιας διασκέδασης όπως παντού. Η τωρινή κατάσταση απαιτεί αλλαγή του υπάρχοντος κανονισμού για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων (ο οποίος έτσι και αλλιώς δεν εφαρμόζεται), επανέλεγχο των αδειών λειτουργίας και εφαρμογή του νόμου με ίσους όρους απέναντι σε όλους.

2) Σχετικά με το κυκλοφοριακό πρόβλημα του κέντρου της Παλιάς Ξάνθης, πιστεύουμε ότι αυτό έχει δύο σκέλη: α) την παράνομη στάθμευση και β) τη διέλευση οχημάτων. Η παράνομη στάθμευση εντοπίζεται κυρίως στις περιοχές δίπλα στα κέντρα διασκέδασης, στις εισόδους της Παλιάς Ξάνθης (Αντίκα, Νησάκι) και σε υπέρμετρο βαθμό στην πλατεία Μητροπόλεως. Προκαλεί υποβάθμιση του κέντρου της Παλιάς Ξάνθης, προβλήματα μετακίνησης των μόνιμων κατοίκων αλλά και των οχημάτων ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστική κλπ). Επιπλέον, η καθημερινή διέλευση, ακόμη και βαριών οχημάτων, από και προς το δρόμο της Σταυρούπολης προκαλεί τεράστια προβλήματα κυκλοφορίας, καταπόνησης των δρόμων και των παλαιών οικιών. Οι παραπάνω λόγοι είναι αρκετοί για να προκρίνουμε ως λύση τη μηδενική κυκλοφορία οχημάτων στα όρια της Παλιάς Ξάνθης, με την εξαίρεση των οχημάτων των μονίμων κατοίκων και των οχημάτων ανάγκης ή δημόσιας εξυπηρέτησης (ταξί, εφοδιασμός κλπ). Επισυνάπτουμε σχέδιο προτάσεων της Επιτροπής για την Παλιά Ξάνθη η οποία συστάθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης το 2009 και ουδέποτε κατέθεσε την πρότασή της. Τα παραπάνω μέτρα χρειάζονται μια πολυσύνθετη κυκλοφοριακή μελέτη ή αναθεώρηση αυτής που τώρα πραγματοποιείται, η οποία θα λάβει υπόψη τις πρόνοιες του ΠΔ σε σχέση με το γενικότερο κυκλοφοριακό ζήτημα της πόλης. Θεωρούμε σημαντική παράμετρο τη δυνατότητα που πρέπει να υπάρχει για την κίνηση ανθρώπων με κινητικά προβλήματα, γονέων με μικρά παιδιά σε καροτσάκια και ομάδων επισκεπτών που περιδιαβαίνουν τα σοκάκια.

3) Σχετικά με την αισθητική αλλοίωση του οικισμού, προτείνουμε την επέμβαση του Δήμου σε όλες εκείνες τις «μικρές» παραβάσεις που αλλοιώνουν την εικόνα του οικισμού (πινακίδες, αυθαίρετες ελαφριές κατασκευές κλπ). Προτείνουμε την ανάληψη από το Δήμο εκστρατείας ενημέρωσης των μόνιμων κατοίκων και εργαζομένων στην Παλιά Ξάνθη σχετικά με τους περιορισμούς που διέπουν τα κτίρια, τα υλικά κατασκευής και τις προδιαγραφές των μελετών. Δημιουργούμε βάση πληροφοριών για το καθεστώς του παραδοσιακού οικισμού και των επιλογών που διαθέτει ένας ιδιοκτήτης ή κατασκευαστής. Θέτουμε πρότυπα και κανόνες για τις κατασκευαστικές επεμβάσεις στην Παλιά Ξάνθη και προσανατολιζόμαστε στην εκπόνηση μελετών και προγραμμάτων με μόνιμη θεματολογία για την αισθητική αναβάθμιση της Παλιάς Ξάνθης. Σε θεσμικό επίπεδο, διεκδικούμε την απλούστευση των διαδικασιών γύρω από τις παρεμβάσεις στα κτίρια της Παλιάς Ξάνθης, ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία για τις ανακαινίσεις και συντονιζόμαστε με τις προσπάθειες των κατοίκων για την προστασία του οικισμού από την αισθητική αλλοίωση.

4) Σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός φορέα διαχείρισης και προστασίας της Παλιάς Ξάνθης, σας αναφέρουμε ότι μας βρίσκει σύμφωνους μία τέτοια προοπτική με λειτουργία στο πλαίσιο ενός συμμετοχικού Δήμου. Θεωρούμε κομβικής σημασίας και προτείνουμε την στρατηγική συνεργασία του Δήμου με την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΔΠΘ στην κατεύθυνση του συντονισμού των δράσεων και της ευαισθητοποίησης για την Παλιά Ξάνθη. Μια τέτοια συνεργασία μπορεί να υλοποιηθεί στο πλαίσιο ενός φορέα διαχείρισης όπως προτείνεται.

Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία εξαρτάται από τη βούληση του Δήμου και την προσήλωσή του στις πολιτικές που επιλέγει για την Παλιά Ξάνθη. Η δημιουργία ενός τέτοιου φορέα πρέπει να είναι προϊόν της συμμετοχής των πολιτών και να συγκροτείται με την ανάλογη αντιπροσώπευση. Η απάντησή μας περιορίστηκε στα ερωτήματα που τέθηκαν από τον Σύλλογό σας και είναι μέρος του προγράμματός μας για την Παλιά Ξάνθη.

Πολιτικά