




Ο Χημικός Αναστάσιος Σακαλής, από τη Χημική Υπηρεσία Ξάνθης του Γενικού Χημείου του Κράτους, μίλησε σήμερα στη Δημοσιογραφική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, σχετικά με την προστασία του Ανθρώπου αλλά και του Περιβάλλοντος από τις Χημικές Ουσίες.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε καταρχήν για τη δομή του Γενικού Χημείου του Κράτους που απευθύνεται σε επαγγελματίες και πολίτες καθώς και για όλα όσα θα πρέπει να ξέρουμε για την ασφαλή χρήση χημικών προϊόντων.
Ο Τάσος Σακαλής, άνθρωπος κυρίως του εργαστηρίου, μας ενημέρωσε σχετικά με τη νομοθεσία που υπάρχει για την προστασία από χημικούς κινδύνους και μας έδωσε πρακτικές οδηγίες και συμβουλές για το τί πρέπει να προσέχουμε και τι να αποφεύγουμε κατά τη χρήση χημικών ουσιών, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η υπηρεσία είναι στη διάθεση των πολιτών άμεσα για τη διενέργεια ελέγχων όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Ακούστε τον Αναστάσιο Σακαλή:
04 06 2014 Αναστάσιος Σακαλής by Radio899 on Mixcloud
Tί είναι το Γενικό Χημείο του Κράτους.
2. Χημικές Ουσίες, Άνθρωπος και Περιβάλλον
Τι πρέπει να προσέχουμε σε ατομικό επίπεδο για την προστασία του περιβάλλοντος:
Οι χημικές ουσίες βρίσκονται αναπόφευκτα λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής στην καθημερινότητά μας. Ενδεικτικά παραδείγματα υποστρωμάτων και χημικών ουσιών:
Υφιστάμενοι κίνδυνοι:
3. Υπάρχει Νομοθεσία που να μας προστατεύει από χημικούς κινδύνους;
Aφορά ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων από καθαρά χημικές βιομηχανίες έως μικρές επιχειρήσεις που παράγουν, εισάγουν, χρησιμοποιούν, διανέμουν χημικές ουσίες αυτούσιες ή/και ως συστατικά παρασκευασμάτων και αντικειμένων.
Αντικαθιστά 40 νομοθετικές πράξεις που ίσχυαν από το 1967 και ισχύει σε όλα τα Κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας από 01-06-2007.
Τα οφέλη από την εφαρμογή του είναι η ενίσχυση της προστασίας της υγείας του ανθρώπου, και του περιβάλλοντος , η ανάπτυξη καινοτόμου και ανταγωνιστικής βιομηχανίας, η μεγαλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες για την υγεία και το περιβάλλον ώστε η διαχείριση των χημικών από τους επαγγελματίες χρήστες και από το ευρύ κοινό να γίνεται με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Ο Κανονισμός CLP ουσιών και μειγμάτων έγινε για να ενσωματωθεί το Παγκόσμιο Εναρμονισμένο Σύστημα για την ταξινόμηση, επισήμανση, συσκευασία ουσιών και μειγμάτων στη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
Έναρξη ισχύος του Κανονισμού σε όλα τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας είναι η 20-01-2009.
Θέτει τα κριτήρια ταξινόμησης και κοινοποιεί την επικινδυνότητα με την Επισήμανση, τη Συσκευασία και τα Δελτία Δεδομένων Ασφαλείας (ΔΔΑ) για όσους διαθέτουν στην αγορά επικίνδυνες ουσίες ή μείγματα. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αποφευχθεί/ περιοριστεί η έκθεση άρα και ο κίνδυνος.
Έχει στόχο την εξασφάλιση υψηλής προστασίας της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος , την λειτουργία της ενιαίας εσωτερικής αγοράς και σκοπεύει να διευκολύνει τις συναλλαγές μειώνοντας τους φραγμούς στο διεθνές εμπόριο λόγω διαφορετικών κριτηρίων ταξινόμησης και επισήμανσης στις διάφορες χώρες.
4. Πως εφαρμόζεται η νομοθεσία στην Ελλάδα και ποιες είναι οι αρμόδιες αρχές;
Αναφερόμαστε στο Εθνικό Μητρώο Χημικών Προϊόντων στο οποίο κάθε επικίνδυνη χημική ουσία η μείγμα που κυκλοφορεί με σκοπό να χρησιμοποιηθεί από το ευρύ κοινό πρέπει να είναι καταχωρημένη στο μητρώο αυτό.
Αναφερόμαστε στην καταχώριση που γίνεται στον ECHA στο Ελσίνκι όλων των ουσιών που εισάγονται η παράγονται στην κοινότητα είτε αυτούσιες είτε σε μείγματα, είτε σε αντικείμενα καθώς και για την αξιολόγηση και την αδειοδότηση των χημικών ουσιών .
Τέλος υπενθυμίζουμε ότι η νομοθεσία ορίζει δύο τρόπους κοινοποίησης των κινδύνων στο κοινό :
Κάνουμε συστάσεις ώστε το ευρύ κοινό να διαβάζει την επισήμανση και να χρησιμοποιεί τα χημικά όπως περιγράφεται στην ετικέτα και υπενθυμίζουμε το μέρος της ευθύνης που αναλογεί σε όλους.
Για κάθε ουσία αυτούσια ή ως συστατικό παρακευάσματος ή αντικειμένου, που παράγεται ή εισάγεται σε ποσότητα >1ton ανά έτος, πρέπει να γίνει καταχώρηση, δηλαδή υποβολή ενός τεχνικού φακέλου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA) στο Ελσίνκι. Μη καταχώρηση σημαίνει ότι η ουσία δεν μπορεί ούτε να παραχθεί, ούτε να εισαχθεί, ούτε να χρησιμοποιηθεί εντός της Ε.Ε.
- Ταξινόμηση ως προς τους κινδύνους
- Επισήμανση ανάλογα με τους κινδύνους και τις προφυλάξεις που απαιτούνται για ασφαλή χρήση
-Συσκευασία ανάλογα με τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά της ουσίας/μίγμα και τις απαιτούμενες προφυλάξεις
- Κοινοποίηση στο ευρετήριο του ECHA
- Διατήρηση πληροφοριών για 10 χρόνια
- Επανεξέταση / Επικαιροποίηση
Η βασική επίδραση του CLP στη ζωή μας εστιάζεται στην άμεση πληροφόρησή μας για τα χαρακτηριστικά ενός προϊόντος που περιέχει μια χημική ουσία ή μίγμα και είναι ταξινομημένο κατά CLP. Μέσω της κατάλληλης επισήμανσης λαμβάνουμε άμεσα πληροφόρηση για:
Σε όλα τα στάδια παραγωγής, διακίνησης, χρήσης, απόρριψης χημικών προϊόντων βασικοί στόχοι είναι:
Πρόκειται για τον Ευρωπαικό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (European Chemicals Agency), ο οποίος είναι υπεύθυνος για
Πρόκειται για ένα μητρώο χημικών ουσιών/μιγμάτων και προϊόντων τα οποία ταξινομούνται ως επικίνδυνα δίνοντας πληροφορίες για:
Το συγκεκριμένο μητρώο το διαχειρίζεται η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΓΧΚ.
Υποχρέωση καταχώρησης στο ΕΜΧΠ έχουν όσοι παράγουν, εισάγουν ή διακινούν χημικά προϊόντα που ταξινομούνται ως επικίνδυνα, (για παράδειγμα χρώματα, στεγανωτικά, κόλλες, φυτοπροστατευτικά προϊόντα και βιοκτόνα, καύσιμα και πρόσθετα καυσίμων, μελάνια, λιπάσματα κλπ) είτε λόγω των φυσικοχημικών τους ιδιοτήτων (όπως εύφλεκτα, οξειδωτικά κλπ), είτε λόγω των επιπτώσεών τους στην υγεία (όπως επιβλαβή, τοξικά, καρκινογόνα, ευαισθητοποιητικά αναπνευστικού κλπ).
Συντάσσονται σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ του REACH. Βασικός τους σκοπός είναι η σωστή ταξινόμηση ενός προϊόντος, η επαρκής τους επισήμανση, η κοινωνία της επικινδυνότητας και των μέτρων προφύλαξης. Συνοδεύουν κάθε προϊόν το οποίο περιέχει χημική ουσία ή μίγμα που απαιτεί καταχώριση κατά REACH και ταξινόμηση/επισήμανση κατά CLP, στα πλαίσια της επαγγελματικής/εμπορικής διαδρομής του προϊόντος αυτού, εκτός από τον τελικό χρήστη ο οποίος ενημερώνεται μόνο μέσω της ετικέτας του προϊόντος. Άρα γενικά , πρόσβαση στο ΔΔΑ ενός προϊόντος έχουν όλοι οι επαγγελματίες χρήστες του προϊόντος αυτού.
Παρέχει πληροφόρηση για τις παρακάτω κατηγορίες:
Ως προς τα παιδιά:
Ως προς τα σχολικά είδη:
Γενικά:
→ τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό για πολλή ώρα
→ αφαιρούμε τα ρούχα και πλένουμε τα σημεία του σώματός μας με άφθονο νερό
→ καλούμε το 166 Κέντρο ΄Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ)
→ πίνουμε νερό,
→καλούμε το ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ (τηλ. 210-7793777-9) ή το κέντρο Άμεσης Βοήθειας (τηλ. 166)
Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μη ασφαλή καταναλωτικά προϊόντα, πλήρως προσβάσιμο από το κοινό. Από τη στιγμή που από τον έλεγχο ενός προϊόντος προκύψει ακαταλληλότητα αυτού για διάθεση στην αγορά, ενημερώνεται το σύστημα RAPEX, το οποίο διαδίδει αυτόματα σε όλο τον Ευρωπαϊκό Χώρο την πληροφορία ακαταλληλότητας του συγκεκριμένου προϊόντος και μέσω των αρμοδίων αρχών, αποσύρεται το συντομότερο δυνατόν από την αγορά.