"Ο Φιλελληνισμός στην Ευρώπη-Από το Διαφωτισμό στον 20ο αιώνα." Μέχρι τις 30 Ιουνίου στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Στο κοινό της Βόρειας Ελλάδας εκτίθεται από την Τετάρτη 04 Ιουνίου 2014, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, η έκθεση που συνδιοργανώνει το ΥΜΑΘ με το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, με θέμα: «Ο Φιλελληνισμός στην Ευρώπη-Από το Διαφωτισμό στον 20ο αιώνα».

Η έκθεση θα παραμείνει στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014 και θα λειτουργεί καθημερινά:
-Δευτέρα έως Παρασκευή: 09.00-16.00
-Σάββατο και Κυριακή: 09.00-14.00.


Για ομαδικές επισκέψεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου στα εξής τηλέφωνα:
-Ηλίας Ιωσηφίδης (προϊστάμενος Τμήματος Παιδείας, Αθλητισμού, Νέας Γενιάς και Θρησκευμάτων του ΥΜΑΘ) 2310 379168
-Νίκος Λιαδάκης 2310 379332
-Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου 2310 379347
-Σοφία Αποστολίδου 2310 379151
-Δήμητρα Παναγιωτίδου 2310 379332.


Το ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον για το δυναμικό κίνημα του Φιλελληνισμού, που καταγράφηκε κατά την παρουσία της έκθεσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τις 8 έως τις 11 Απριλίου 2014 και ο ισχυρός συμβολισμός που εξακολουθεί να εκπέμπει ακόμη και σήμερα, είχαν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη και τη φιλοξενία της στο Διοικητήριο, όπου στα δυο χρόνια από την επανασύσταση του ΥΜΑΘ έχουν φιλοξενηθεί σημαντικές εκθέσεις κειμηλίων.


Στον εναρκτήριο λόγο του κατά την τελετή εγκαινίων ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, τόνισε ότι με την παρούσα έκθεση αναδεικνύεται η διαχρονική σχέση του ελληνικού πολιτισμού με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και πιστοποιείται η οικουμενικότητα της πατρίδας μας, καθώς και η βαθιά της εισχώρηση και επιρροή στην Ευρώπη.


«Η Ελλάδα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός, «“γονιμοποίησε” την Ευρώπη με τις τέχνες, τα γράμματα και τον πολιτισμό της, καταφέρνοντας να γίνει συνώνυμο της ελευθερίας και καταφύγιο ενάντια σε κάθε τι δογματικό. Με αυτόν τον τρόπο η αγάπη των Ευρωπαίων προς την πατρίδα μας εξελίχθηκε σε στάση πνευματικής ζωής με αναφορά στην Ελλάδα και μετουσιώθηκε σε εθελοθυσία στην επανάσταση του 1821».
Αναφερόμενος στα εκθεσιακά κειμήλια που εκτίθενται στον 2ο όροφο του Διοικητηρίου, ο κ. Καράογλου επισήμανε πως «μαρτυρούν ότι ο φιλελληνισμός δεν υπήρξε… μόδα, αλλά όχημα ανάδειξης των δημοκρατικών ιδεών και του δικαιώματος αυτοδιάθεσης των λαών της Ευρώπης, ανατρέποντας τα κατεστημένα της εποχής και αναδεικνύοντας την αδιαμφισβήτητη ανάγκη μιας ελεύθερης Ελλάδας ως αναπόσπαστο τμήμα της Ευρώπης».


Την επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης έχουν ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Ιωάννης Χασιώτης και ο καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Βασίλης Γούναρης. Επιμελητές της είναι ο διευθυντής του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα κ. Βασίλειος Νικόλτσιος και ο γιος του Νίκος Νικόλτσιος. Τα κείμενα των πανό και του καταλόγου της έκθεσης είναι του ιστορικού-εκπαιδευτικού κ. Κωνσταντίνου Διώγου, της ιστορικού κας. Ελένης Στόϊκου και της καθηγήτριας του πανεπιστημίου «Μακεδονία» κας. Σταυρούλας Μαυρογέννη, ενώ η γραφιστική επιμέλεια του κ. Θωμά Σαμαρά. Πολύτιμη ήταν, επίσης, η βοήθεια του κ. Νίκου Στοϊλούδη, της κας Καλυψώς Τρυφωνάκη και του Βρετανικού, Γαλλικού, Γερμανικού και Ιταλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά στα εκθέματα, αυτά ανήκουν στις συλλογές του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, της Προεδρικής Φρουράς, του κ. Δημήτρη Γιαννόγλου, του κ. Βασίλειου Νικόλτσιου, του κ. Νίκου Νικόλτσιου, του κ. Άγγελου Παπαϊωάννου και του κ. Ιωάννη Μέγα.
 

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά