Δεν εισπράττουν το 5ευρω οι νοσοκομειακοί γιατροί της Ξάνθης/ Ετοιμάζουν εκδήλωση ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας

Αρνούνται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων Νοσοκομείων της χώρας να εισπράττουν τα περίφημα 5 ευρώ από ασθενείς που προσέρχονται στα Νοσοκομεία πριν καν εξεταστούν και να αντικαταστήσουν τις διοικήσεις και τις διοικητικές υπηρεσίες.

Με εγκύκλιο που εστάλη στα Νοσοκομεία και μεταξύ αυτών και στο Νοσοκομείο Ξάνθης στις 17 Ιουλίου από τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΔΥΠΕ), επί της ουσίας,- ισχυρίζονται οι γιατροί του νοσοκομείου Ξάνθης και των Κέντρων Υγείας του Νομού διά της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Ένωση τους- καλούνται να εισπράξουν το 5ευρω πριν καν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον ασθενή.

Ήδη συμπολίτες επικοινώνησαν με την ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου για να μεταφέρουν την εξής ‘εμπειρία’ από πρόσφατη επίσκεψη τους σε Νοσοκομείο και  Κέντρα Υγείας : νοσηλευτές ζητούν να προσκομίσει ο προσερχόμενος ασθενής απόδειξη για την καταβολή του 5ευρω και εν συνεχεία εξυπηρετείται. Και ναι μεν γνωρίζουν ότι η καταβολή του ποσού αυτού είναι νόμος του κράτους, όμως :’η απαίτηση, από τους ενδεδυμένους τη λευκή μπλούζα δημόσιους λειτουργούς της ιατρικής επιστήμης, σοκάρει’(σ.σ.: μεταφέρεται όπως διατυπώθηκε από συμπολίτη μας).

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κ.Υ. Ξάνθης επενέβη με ανακοίνωση της επί του θέματος και ενημερώνει την τοπική κοινωνία για την αντίθεση των γιατρών σχετικά με το νέο τρόπο είσπραξης του εξεταστήριου 5ευρω, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι το νέο έγγραφο τους καθιστά, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, υπεύθυνους για την είσπραξη του ποσού από τους ασθενείς και μάλιστα τους απειλεί με πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις.

Η ΕΙΝΟΚΥΞ κάνει λόγο για απαράδεκτη ποινικοποίηση της ιατρικής πράξης και υπενθυμίζει τον ιατρικό όρκο, τις ευθύνες και υποχρεώσεις των γιατρών απέναντι στους ασθενείς, σημειώνοντας ότι υπεύθυνοι για την είσπραξη είναι αποκλειστικά η διοίκηση και οι διοικητικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου.

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΟΚΥΞ, διευθυντής της παιδιατρικής κλινικής Ξάνθης κ. Δημήτρης Αδαμίδης μίλησε στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου για το συγκεκριμένο θέμα αλλά και για τα πρόσφατα νέα μέτρα περί διαγνωστικών εξετάσεων και τρόπου πληρωμής των νοσοκομειακών γιατρών που επιβλήθηκαν στη δημόσια υγεία με τον τελευταίο νόμο.

Ενημερώνει την τοπική κοινωνία ότι αρχές Οκτωβρίου η ΕΙΝΟΚΥΞ σε συνεργασία με τοπικούς φορείς θα διοργανώσει ενημερωτική εκδήλωση για το ευρύ κοινό για όλα τα ζητήματα που –σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς – οδηγούν στη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας.

Ο κ. Αδαμίδης υπενθυμίζει ακόμη ότι οι ασθενείς επί της ουσίας καλούνται για τρίτη φορά να καταβάλλουν εισφορά στο δημόσιο σύστημα υγείας με το 5ευρω αφού πληρώνουν ήδη μέσω της φορολογίας τους και των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Ακούστε τον πρόεδρο της ΕΙΝΟΚΥΞ, κ. Δημήτρη Αδαμίδη.

 

Η ανακοίνωση της ΕΙΝΟΚΥΞ είναι η εξής:

Σε απάντηση του υπ’ αριθμ πρωτ. 10207/17-7-2014 εγγράφου της 4ης ΔΥΠΕ και του διοικητή του νοσοκομείου, που καθιστά με τον ένα ή άλλο τρόπο υπεύθυνους τους γιατρούς για την είσπραξη του εξέταστρου των 5 ευρώ από τους ασθενείς και μάλιστα τους απειλεί με πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις, σας γνωρίζουμε:

  1. Είναι τελείως απαράδεκτη η ποινικοποίηση της ιατρικής πράξης. Οι ιατροί έχουν αποκλειστικό και μόνον καθήκον να εξετάζουν τους ασθενείς, να παραπέμπουν για εργαστηριακές εξετάσεις, να χορηγούν θεραπείες και να ελέγχουν την εξέλιξη της νόσου του ασθενούς. Οι ιατροί έχουν επίσης ορκιστεί να αντιμετωπίζουν τους ασθενείς αναλόγως του προβλήματος τους και όχι αναλόγως της κοινωνικής τους τάξης, εθνικότητας, θρησκείας, ή οικονομικής δυνατότητας. Οι ιατροί δεν έχουν καμία απολύτως άλλη υποχρέωση πέραν των ανωτέρω.
  2. Επί της ουσίας του 5ευρου ισχύει η απάντηση της ΟΕΝΓΕ (επισυνάπτεται).
  3. Αρμόδιοι για την είσπραξη των 5ευρων  είναι η διοίκηση του νοσοκομείου και οι διοικητικές υπηρεσίες.
  4. Σας πληροφορούμε ότι  δεν πρόκειται επ’ ουδενί  να ασκήσουμε ιατρική κάτω από απειλές και να απεμπολήσουμε τον όρκο μας που επιβάλλει την προάσπιση του συμφέροντος του ασθενούς ακόμα και όταν βρισκόμαστε κάτω από απειλή. 

 

Τοπικά