Με Σαμαρά ζητά συνάντηση ο Α.Κοντός σε επιστολή του, παραθέτοντας ζητήματα που απασχολούν την Ξάνθης.

Ο Αλέξανδρος Κοντός με επιστολή του που απευθύνει στον Πρωθυπουργό, ζητά συνάντηση μαζί του, καθώς οι προσπάθειες που κατέβαλε το προηγούμενο διάστημα απευθυνόμενος σε υπουργούς της κυβέρνησης δεν είχαν αποτέλεσμα.

Με την επιστολή του ο Α. Κοντός, παραθέτοντας περιληπτικά τα θέματα της Ξάνθης, ουσιαστικά λέει στον Σαμαρά οτι οι κυβέρνηση πρέπει να βελτιώσει τα ανακλαστικά της γιατί από το αποτέλεσμα δείχνει να μην ακούει και να μην αντιλαμβάνεται τα μηνύματα και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Το τετ α τετ που είχε σήμερα μετά   τα μεσάνυχτα ο Κοντός με το Σαμαρά αμέσως μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, ας ελπίσουμε οτι ήταν ο προάγγελος για τη συνάντηση.

 

H επιστολή:

 

«Κύριε Πρόεδρε,

Αναγνωρίζω τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλετε εσείς προσωπικά, αλλά και γενικότερα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Ωστόσο, θεωρώ εξίσου σημαντικό παράλληλα με την προσπάθεια αυτή να εκδηλώνεται έμπρακτα το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και για τα επιμέρους τοπικά προβλήματα που προκύπτουν στην ελληνική περιφέρεια και δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι πολίτες εξαιτίας της ύφεσης στην οικονομία. Ιδιαίτερα δε όταν πρόκειται για εθνικά «ευαίσθητες» ακριτικές περιοχές, όπως είναι η Θράκη.

Για τον λόγο αυτό, αισθάνομαι την ανάγκη να απευθυνθώ σε εσάς προσωπικά προκειμένου να σας γνωστοποιήσω τα προβλήματα που ταλαιπωρούν την κοινωνία του Νομού Ξάνθης και υποβαθμίζουν την καθημερινότητα των μελών της.Δυστυχώς, παρά τις οχλήσεις που έχω προσωπικά απευθύνει για την επίλυση των θεμάτων αυτών και παρά τις έντονες φωνές διαμαρτυρίας από τους τοπικούς φορείς, αλλά και τις υποσχέσεις που κατά καιρούς ο Νομός Ξάνθης έχει λάβει από τους αρμόδιους, τα προβλήματα παραμένουν άλυτα, διογκώνονται και συσσωρεύονται με αποτέλεσμα η δυσφορία της τοπικής κοινωνίας απέναντι στην κυβέρνηση διαρκώς να εντείνεται.

Περιληπτικά η κατάσταση έχει ως εξής:

1.Στον τομέα της υγείας η κατάσταση είναι δραματική εξαιτίας της ανεπάρκειας σε ιατρικό προσωπικό τόσο στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης όσο και στο ΠΕΔΥ Ξάνθης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΠΕΔΥ Ξάνθης από τους 29 γιατρούς που εξυπηρετούσαν τους πολίτες , σήμερα έχουν παραμείνει μόνον 3 (1 Ακτινολόγος και 2 Οδοντίατροι). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επικρατεί συνωστισμός πολιτών και ταλαιπωρία τους στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, το οποίο με το περιορισμένο προσωπικό του καλείται να εξυπηρετεί στα εξωτερικά ιατρεία περισσότερους από 250 ασφαλισμένους ανά ημέρα. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι επίσης το γεγονός ότι στην καρδιολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης έχουν απομείνει 3 καρδιολόγοι, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να σχηματίσουν ούτε πρόγραμμα εφημεριών!

  1. Η επιδότηση 12% στο κόστος εργασίας είναι ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά κίνητρα που έχουν δοθεί από το Ελληνικό κράτος και έχει συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της Θράκης τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, οι τοπικές επιχειρήσεις έχουν να λαμβάνουν την προβλεπόμενη επιδότηση από το Α΄ εξάμηνο του 2010, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Το γεγονός δε ότι καλούνται να καταβάλουν στο Ελληνικό Δημόσιο τους φόρους που αναλογούν στις επιδοτήσεις αυτές χωρίς ακόμη να τις έχουν εισπράξει, καθώς το 12% μπαίνει κάθε χρόνο στους Ισολογισμούς τους, δυσχεραίνει περισσότερο τη θέση τους και προκαλεί μεγάλη αγανάκτηση στον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής.

Για αυτό το θέμα έχω κατ΄ επανάληψη απευθυνθεί στους αρμόδιους, χωρίς ωστόσο να λάβω καμία απάντηση.

  1. Η τοπική κοινωνία της Ξάνθης βρίσκεται σε αναβρασμό εξαιτίας της στάσης της κυβέρνησης στο θέμα της μετατροπής της Σχολής Αστυφυλάκων σε κέντρο φύλαξης λαθρομεταναστών. Αυτό συνέβη αιφνιδιαστικά από το αρμόδιο Υπουργείο τον Αύγουστο του 2012.

Από τότε σε επανειλημμένες οχλήσεις μου προς τους αρμόδιους, με διαβεβαίωναν ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε «έχει αποκλειστικά προσωρινό χαρακτήρα».

Ωστόσο, την 1η/10/2014 από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ανακοινώθηκε ότι με πρόταση του Υπουργού κ. Κικίλια θα επαναλειτουργήσει το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής και μόνον, ενώ για το αντίστοιχο Τμήμα Ξάνθης δεν έγινε καμία αναφορά. Το γεγονός έχει εξοργίσει την τοπική κοινωνία και προκαλεί έντονες διαμαρτυρίες της.

4.Σε μία ακριτική και εθνικά ευαίσθητη περιοχή όπως είναι ο Νομός Ξάνθης είναι σημαντικό η Πολιτεία να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες συγκράτησης του πληθυσμού στον Τόπο του. Προς την κατεύθυνση αυτή λειτουργεί με επιτυχία η ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ΞΑΝΘΗΣ, η οποία παρέχει στους εκπαιδευόμενους προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης. Κατά την προηγούμενη χρονιά προκηρύχθηκαν τέσσερις ειδικότητες, οι οποίες όμως περιορίστηκαν σε τρεις την φετινή χρονιά. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες των ενδιαφερομένων νέων της περιοχής, από το ΕΠΑΣ Ξάνθης απεστάλη αίτημα στο Υπουργείο Εργασίας ώστε να εγκριθεί εκ νέου η ειδικότητα Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής, η οποία γνωρίζει μεγάλη ζήτηση από μαθητές και από επιχειρήσεις της περιοχής.

Δυστυχώς, όμως, ενώ με απόφαση του Διοικητή του ΟΑΕΔ εγκρίθηκαν συμπληρωματικές ειδικότητες για τις αντίστοιχες σχολές σε γύρω Νομούς, στην ΕΠΑΣ Ξάνθης δεν υπήρξε καμία προσθήκη.

 

  1. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το ΕΝΦΙΑ των αγροτών. Σε αγρότες που βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς, πέρα από την α΄ δόση που τους αναλογεί, τους παρακρατούν χρηματικά ποσά και για τις επόμενες μη ληξιπρόθεσμες δόσεις του ΕΝΦΙΑ από την επιστροφή ΦΠΑ.

Πέραν αυτού, αδικαιολόγητα παραμένει άλυτο το πρόβλημα που έχει προκύψει αναφορικά με τη συνέχιση του αναδασμού σε δυο αγροκτήματα του Ν. Ξάνθης, στα χωριά Εράσμιο και Κουτσό.

Το πρόβλημα προέκυψε από το γεγονός ότι προκηρύχθηκε ο σχετικός διαγωνισμός από την Περιφέρεια, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πίστωση, η οποία διασφαλίστηκε στη συνέχεια. Το θέμα αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή, ιδιαίτερα ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου κατά την οποία οι αγρότες ακόμη δεν γνωρίζουν ποιες εκτάσεις μπορούν να καλλιεργήσουν.Αν και αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται σε πολλές περιοχές της χώρας και θα μπορούσαν να επιλυθούν με σχετική νομοθετική παρέμβαση, γεγονός που κατ΄ επανάληψη έχω επισημάνει στους αρμόδιους, δυστυχώς καμία πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχει αναληφθεί.

Κύριε Πρόεδρε,

Τα παραπάνω ζητήματα ταλαιπωρούν την κοινωνία του Νομού Ξάνθης και λειτουργούν αθροιστικά σε βάρος της κυβέρνησης. Για τον λόγο αυτό σας ζητώ συνάντηση προκειμένου με τη συμβολή τη δική σας να δρομολογηθούν οι απαραίτητες λύσεις.

Κοινωνικά
Πολιτικά