Ο Πάπας στον Οικουμενικό Πατριάρχη.- "να συνεχιστεί η σταθερά πορεία, προς αποκατάσταση της πλήρους κοινωνίας μεταξύ των Εκκλησιών». - Ξανθιώτες στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Πάπας  βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, συνεχίζοντας την παράδοση που έχει ξεκινήσει, για την άρση του σχίσματος ανάμεσα στην Ανατολική και τη Δυτική Εκκλησία και τον θεολογικό διάλογο που άρχισε με τις συναντήσεις του Πατριάρχη Αθηναγόρα και του Πάπα Παύλου του 6ου.

Αρκετοί Ξανθιώτες είτε οργανωμένα με εκδρομικά,  είτε μεμονωμένα,  παρακολουθούν από κάποια "απόσταση" τις εκδηλώσεις με την επίσκεψη του Πάπα στο Πατριαρχείο.

Η επίσκεψη του Πάπα «μαρτυρεί τη βούληση της Εκκλησίας της Ρώμης να συνεχιστεί η σταθερά πορεία, προς αποκατάσταση της πλήρους κοινωνίας μεταξύ των Εκκλησιών» σημείωσε στην ομιλία του ο Πατριάρχης Βαρθλομαίος.

Τον Πάπα Φραγκίσκο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννη και Αμερικής Δημήτριο. Ο Πάπας έφτασε αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη προερχόμενος από την Άγκυρα, όπου είχε πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσημη επίσκεψη υπό την ιδιότητά του ως αρχηγού του κράτους του Βατικανού.

Η επίσκεψη του προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο  κορυφώνεται σήμερα, το πρωί της Κυριακής, με την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για τη θρονική εορτή του Αγίου Ανδρέα, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. Στην  Πατριαρχική Θεία Λειτουργία προεξάρχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης και  συμμετέχουν τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

  Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθούν ομιλίες των δύο Προκαθημένων και ακολούθως θα ευλογήσουν τους πιστούς από τον εξώστη του Πατριαρχείου. Αμέσως μετά στην Αίθουσα του Θρόνου ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα υπογράψουν κοινή Διακήρυξη, ανάλογη με εκείνη που υπέγραψαν στην πρόσφατη συνάντησή τους στα Ιεροσόλυμα.

Ο Πάπας έφτασε στην Κωνσταντινούπολη το πρωί του Σαββάτου και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην παλαιά Πόλη και τη βασιλική της Αγίας Σοφίας καθώς και στο Μπλε Τζαμί. Το μεσημέρι τέλεσε θεία λειτουργία στον ρωμαιοκαθολικό Ναό του Αγίου Πνεύματος, στην οποία παρέστη και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ενώ το απόγευμα τελέστηκε δοξολογία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Ο Πάπας χαιρέτησε  το Μουφτή Μεχμέτ Gormez και σε κάποιο σημείο της ομιλίας του αναφερόμενος στις εντάσεις αυτή την εποχή σημείωσε:

"Ως θρησκευτικοί ηγέτες, έχουμε την υποχρέωση να αναφέρουμε όλες τις παραβιάσεις της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ανθρώπινη ζωή, το δώρο του Θεού Δημιουργού, έχει ιερό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου, η βία που αναζητείται  με κάθε τρόπο ως  μια θρησκευτική δικαιολογία αξίζει την ισχυρότερη καταδίκη, επειδή ο Παντοδύναμος Θεός είναι ο Θεός της ζωής και της ειρήνης. Με όλους εκείνους που ισχυρίζονται ότι τον λατρεύουν, ο κόσμος περιμένει να είναι οι άνδρες και οι γυναίκες της ειρήνης, μπορούν να ζουν σαν αδέλφια και αδελφές, παρά την εθνική, τη θρησκευτική, την πολιτιστική ή την ιδεολογική διαφορά που μπορούν να έχουν."

Φωτογραφίες από την εφημερίδα  "Avvenire"

Σύνταξη : Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Θρησκευτικά
Κοινωνικά