Ο "βουνήσιος" ...αντιδήμαρχος στην "Όμορφη Πόλη 89,9"

Επιλύεται το πρόβλημα ύδρευσης των οικισμών Γέρακα, Πίλημα, Ευμοίρου και Λυκοδρομίου.

Προχωρά η κατασκευή νέας γέφυρας στο Πίλημα.

Σχεδιάζεται το Βιολογικό Πάρκο Σταυρούπολης, που θα δώσει ώθηση σε νέους να ασχοληθούν με τις βιολογικές καλλιέργειες.

Αυτά, μεταξύ άλλων είναι τρία από τα σημαντικά έργα που προχωρούν στη δημοτική ενότητα Σταυρούπολης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Τοπικής Αυτοδιοίκησης» του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος, κάλεσε Ξανθιώτες και επισκέπτες να επιλέξουν την ευρύτερη ορεινή περιοχή και επεσήμανε την σοβαρότητα της παρουσία του Δημάρχου Ξάνθης Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου σε τακτά χρονικά διαστήματα στα "ορεινά".

 

Στην τελική ευθεία η ύδρευση σε πέντε οικισμούς και η γέφυρα στο Πίλημα

Για την βελτίωση της ύδρευσης έχει ήδη συνταχθεί σχετική μελέτη, που προβλέπει τη διοχέτευση νερού των οικισμών Γέρακα, Πίλημα, Ευμοίρου και Λυκοδρομίου από μία πηγή. Με την ολοκλήρωση του έργου, θα γίνει καλύτερη διαχείριση της ποσότητας του νερού και συντήρησης των δεξαμενών με τις ανάλογες χλωριώσεις και θα δοθεί οριστικό τέλος σε ένα χρόνιο πρόβλημα.

Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει μέσω προγράμματος του ΕΣΠΑ.

Μελέτη κατασκευής, έχει συνταχθεί για την ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας του Πιλήματος. Η ολοκλήρωση του έργου θα βελτιώσει σημαντικά την κυκλοφορία των οχημάτων στην εν λόγω περιοχή και θα επιτρέψει ακόμη και σε μεγάλου όγκου οχήματα να διέρχονται τη συγκεκριμένη γέφυρα, χωρίς κανένα φόβο.

Βιολογικό Πάρκο Σταυρούπολης

Πρόκειται για μια ιδέα ανάπτυξης της περιοχής από το 2010 και έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός μεγάλου βιολογικού πάρκου, στο οποίο θα καλλιεργείται βιολογικός καπνός, μπασμά και βιρτζίνια. Μεγάλη ήταν η συνδρομή της ΣΕΚΕ, αλλά και του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτή Ξάνθης Αλέξανδρου Κοντού.

Πέραν του καπνού, σχεδιάζεται να ενταχθούν και άλλες βιολογικές καλλιέργειες στο πάρκο, όπως τα σιτηρά αλλά και άλλες καλλιέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν σε ορεινό όγκο.

Ο κος Παπαδόπουλος, υποστήριξε επίσης ότι το Φυτώριο της ΣΕΚΕ στη Σταυρούπολη, προσέφερε θέσεις εργασίας σε κατοίκους της περιοχής και έδωσε μια ανάσα στη δύσκολη, οικονομικά, εποχή που διανύουμε.

Δασικό χωριό Ερύμανθος – Μακεδονικός Τάφος – Οικία Μπαλτατζή – Λειβαδίτης - Τα στολίδια της Σταυρούπολης

Η οικία Μπαλτατζή, στο Νοεοχώρι έχει ήδη ανακαινιστεί, ωστόσο ακόμη δεν είναι επισκέψιμη, καθώς υπολείπονται και άλλα προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου αγροτικού ηγέτη. Σε περίπου ένα χρόνο θα έχουν ολοκληρωθεί και οι λοιπές εργασίες στην οικία Μπαλτατζή, η οποία θα ανοίξει τις πόρτες της σε Ξανθιώτες και επισκέπτες.

Ο Μακεδονικός Τάφος, στα Κομνηνά αλλά το Φρούριο της Καλύβας, είναι δύο σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία που κοσμούν τη Δημοτική Ενότητα Σταυρούπολης και μπορούν να τα επισκεφθούν όλοι.

Εν όψει των Χριστουγέννων, το Δασικό χωριό Ερύμανθος, αποτελεί ένα ιδανικό προορισμό για χειμερινές διακοπές. Στο Δασικό χωριό, υπάρχουν 13 ξύλινα σπίτια με όλα τα απαραίτητα είδη για τη φιλοξενία των επισκεπτών. Ήδη στο χωριό λειτουργεί εστιατόριο – καφέ, όπου μάλιστα ο ιδιοκτήτης του πολλές φορές τελεί και χρέη ξεναγού.

Ο Καταρράκτης του Λειβαδίτη είναι ο μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων και προσεγγίζεται αρκετά εύκολα από την πόλη της Ξάνθης. Πρόθεση της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης, είναι να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την πρόσβαση στον καταρράκτη.

Υγεία – Κοινωνική Πρόνοια Σταυρούπολης

Στη Σταυρούπολη λειτουργεί το Κέντρο Υγείας και εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής, ενώ σημαντική είναι και η παρουσία των ανθρώπων του «Βοήθεια στο Σπίτι».  Επιπλέον συνεχίζει να λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το οποίο βοηθά τουλάχιστον 70 οικογένειες της περιοχής.

Σύνταξη: Παναγιώτα Χατζηθεοδώρου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά