Τσιτσής-Κουρπαλίδης-Μητσικούδη-Νασιούλας.Συγκλονιστικά βιωματικοί στην εκδήλωση του Europe Direct Ξάνθης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου), και στηρίζοντας το σκοπό της Ημέρας αυτής για αύξηση του βαθμού συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Ξάνθης διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Απασχόληση και Επιχειρηματικότητα για Άτομα με Αναπηρία», την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, στο Motel Natassa στην Ξάνθη.

Οι τέσσερις ομιλητές προέρχονται από διαφορετικούς χώρους και με τις εισηγήσεις τους κατόρθωσαν να εντοπίσουν τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία κατά την αναζήτηση εργασίας αλλά και να κάνουν προτάσεις και να παρουσιάσουν εργαλεία και τρόπους που μπορούν να περιορίσουν τις δυσκολίες αυτές.

Ο κος Δημήτρης Τσιτσής, Υπεύθυνος της Δ.Α.ΣΤΑ του Δ.Π.Θ. παρουσίασε το δικτυακό τόπο του Γραφείο Διασύνδεσης του Δ.Π.Θ. και την ειδική κατηγορία που περιλαμβάνει πληροφορίες και θέσεις εργασίας για ΑμΕΑ, ενώ παρουσίασε και καλές πρακτικές από την προσωπική του εμπειρία.

Ο κος Γιάννης Κουρπαλίδης, Πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία κατά την αναζήτηση εργασίας, τη νομοθεσία που δεν παρέχει επαρκή προστασία αλλά και την ατομική ευθύνη κάθε ατόμου με αναπηρία.

Η κα Χριστιάννα Μητσικούδη, Δημοσιογράφος και Εθελόντρια στο Ινστιτούτο Ενδοκοινωνιακής Αποκατάστασης, παρουσίασε το ινστιτούτο και το έργο του για την αναζήτηση εργασίας για άτομα με αναπηρία και την συνεργασία του με φορείς για την απασχόληση ατόμων με αναπηρία, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης των δεξιοτήτων των ατόμων με αναπηρία, την κοινωνική τους ενσωμάτωση που προκύπτει και μέσα από εθελοντικές δραστηριότητες και την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για ανταλλαγές νέων και εθελοντισμό. Η κα Μητσικούδη παρουσίασε επίσης τη δική της εμπειρία και έδωσε το μήνυμα της ενδυνάμωσης των ατόμων με αναπηρία μέσα από τη συμμετοχή τους σε δράσεις και την δια βίου μάθηση.

Ο Δρ. Ιωάννης Νασιούλας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας, παρουσίασε τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις ως μια μορφή επιχειρήσεων που μπορεί να συσταθεί από και να απασχολήσει άτομα με αναπηρία. Παρουσίασε επίσης τις τελευταίες νομοθετικές αλλαγές σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο που ευνοούν την ανάληψη δημοσίων έργων από ΚοινΣΕπ αλλά και τις σχετικές ευκαιρίες χρηματοδότησης για την ίδρυση κοινωνικών επιχειρήσεων.

Η εκδήλωση είχε διάρκεια σχεδόν τρεις ώρες καθώς μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε μεγάλη συζήτηση.

Σύνταξη: Γεωργία-Θεοδώρα Ιντζέ

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά