Ξεπέρασε κάθε προσδοκία το ενδιαφέρον των Ξανθιωτών για την οικιακή κομποστοποίηση

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ανταπόκριση των Ξανθιωτών για την οικιακή κομποστοποίηση, οι οποίοι πλημμύρισαν χθες το απόγευμα το Π του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης , για να παραλάβουν τους κάδους τους και να ενημερωθούν για τη χρήση των κάδων και τα οφέλη της οικιακής κομποστοποίησης.

Η ενημέρωση έγινε από το Δήμαρχο Ξάνθης κ. Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο και τον εκπρόσωπο της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ Α.Α.Ε , περιβαλλοντολόγο και προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ολοικληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων, κ. Αναστάσιο Πεταλά.

Η πιλοτική δράση της οικιακής κομποστοποίησης υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου  POMIS, του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Βουλγαρία 2007 – 2013 στο σύνολο της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Οι ενδιαφερόμενοι που δήλωσαν συμμετοχή παρέλαβαν Κάδο Οικιακής Κομποστοποίησης, ο οποίος είναι κατάλληλος για τοποθέτηση σε χώμα (όχι σε τσιμέντο ή μπαλκόνι). Η λειτουργία του Κάδου Οικιακής Κομποστοποίησης θα παρακολουθηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, προκειμένου να αξιολογηθεί και να βελτιστοποιηθεί η λειτουργία του.

Η πιλοτική δράση της Οικιακής Κομποστοποίησης έχει ως σκοπό την παρακολούθηση της διεργασίας σε όλη την έκταση της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, τη λήψη αποτελεσμάτων και την εξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικά με τις ποσότητες των οργανικών αποβλήτων που παράγονται και τα ποσοστά εκτροπής του οργανικού / βιοαποδομήσιμου κλάσματος των αστικών στερεών αποβλήτων.

Εκτός από ιδιώτες στο Δήμο Ξάνθης συμμετέχουν και σχολεία καθώς επιδίωξη του Δήμου και της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ είναι να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση κατά τη διάρκεια της σχολικής τους εκπαίδευσης οι μικροί δημότες.

Ο Δήμαρχος, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, μιλώντας προς τους συνδημότες εστίασε στα πολλαπλά οφέλη από την αξιοποίηση της οικιακής κομποστοποίησης δια της συγκεκριμένης μεθόδου – από την εξοικονόμηση ενέργειας έως την παραγωγή οικιακού λιπάσματος και τη μείωση του όγκου των οικιακών απορριμμάτων – αλλά και στην συμβολή των δημοτών στη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ , κ. Αναστάσιος Πεταλάς, ενημέρωσε τους συμπολίτες για τη λειτουργία των κάδων και τη σωστή χρήση τους καθώς και για τα οφέλη που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Σήμερα το πρωί μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή ‘Τα Νέα της Πόλης’ του Δημοτικού Ραδιοφώνου, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα και έδωσε πληροφορίες για την ορθή χρήση των κάδων.

Ακούστε τον κ. Α.Πεταλά. 

 

 

09.12.14 ΑΝΑ.ΠΕΤΑΛΑΣ by Radio899 on Mixcloud

 

Σύνταξη :    Κυριακή Οικονόμου

Επιμέλεια:  Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτικά