Τα καζάνια, τα τσίπουρα της περιοχής και οι ιδιαίτερες σχέσεις που αναπτύσονται γύρω από τη "φωτιά"

Τα καζάνια για την παραγωγή τσίπουρου στην περιοχή έχουν πάρει "φωτιά" και με ιερή ευλάβεια τηρείται κάθε χρόνο το έθιμο της απόσταξης, που διέπεται από άγραφους νόμους και συνήθειες μέσα από το πέρασμα των αιώνων.

Στο Σταυροχώρι, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έχει για δεύτερη χρονιά το δικό του καζάνι. Από μεράκι  ήθελε εδώ και πολλά χρόνια να στήσει το καζάνι του και τελικά πήρε την άδεια και πραγματοποίησε το όνειρό του. Λέμε από μεράκι και το εννοούμε καθώς πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να το καταλάβει αυτό, από όσα διαδραματίζονται καθημερινά, για περισσότερες από 40 ημέρες, στο αποστακτήριο στο Σταυροχώρι.

Το καζάνι είναι στη "φωτιά" όλο το 24ωρο και παρέες, παρέες, αποδεχόμενοι την ανοιχτή πρόσκληση του Κυριάκου Παπαδόπουλου, δεκάδες φίλοι της παράδοσης, φίλοι του τσίπουρου,  του καλού φαγητού και της καλής παρέας, επισκέπτονται από νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ, τα ξημερώματα, το αποστακτήριο που διαθέτει και τη δική του τραπεζαρία.

Οι καζανιές που θα τελείωναν σήμερα 14 Δεκεμβρίου αλλά τελικά πήραν παράταση άλλη μια εβδομάδα είναι αμέτρητες.

Σύμφωνα με το έθιμο, όλοι, γνωστοί και φίλοι, επισκέπτονται το καζάνι.  Από το συγκεκριμένο πέρασαν, περισσότερες από 3.000 "ψυχές",από την ευρύτερη περιοχή, μας λέει ο Μιχάλης, που όλες αυτές τις ημέρες είναι  πάνω από την ψησταριά και δεν μπορεί να υπολογίσει τα κιλά του κρέατος που έψησε.... , όλοι με δεσμούς "ψυχής" με τον Κυριάκο Παπαδόπουλο.

Ο Μιχάλης όμως θυμάται ότι σε αυτή τη διάρκεια, των περίπου 40 ημερών, ήρθαν μαγειρεμένοι περισσότεροι από 5 λαγοί, από τους κυνηγούς της παρέας, περισσότερα από 200 κιλά αγριογούρουνο μαγειρεμένο με παραδοσιακές "βουνίσιες" συνταγές, η ειδική σπεσιαλιτέ του Ηλία με ρεβίθια και πράσο στη γάστρα,  ενώ εκατοντάδες κιλά κρέατος αλλά και λουκάνικων έφερνε ο γνωστός Λευτέρης με το εξαιρετικό  κρεοπωλείο στο Νεοχώρι συμπληρώνοντας άμεσα τις ελλείψεις που κάποιες στιγμές παρουσιαζόταν.

Γιώργος, Βασίλης και Μιχάλης, διαχρονικές αξίες στις καζανιές, Σαραντούλα, οικοδέσποινα προνοητική, Γιάννης και Βασίλης, με όλα τα Γράμματα της τσιπουροκατάνυξης, Δημήτρης, Θανάσης και οι βουνίσιοι με πολλές παγωμένες μπύρες εκτός του τσίπουρου, Έλσα, Δέσποινα, Μανόλης, με παραδοσιακές  πίτες της ορεινής περιοχής βάζουν τη σφραγίδα τους στην τελειότητα, Βαγγέλης, Μάκης, Γιούλη να προσθέτουν γαλακτομπούρεκο στα τελειώματα του τραπεζιού και το αρνητικό πρόσημο στη θερμοκρασία (-1 C ) να φέρνει περισσότερη οικειότητα και ζεστή ατμόσφαιρα στους συνδαιτυμόνες.

Κάποια στιγμή ήρθε και ο Κυριάκος, που η αλήθεια είναι πως διαρκώς βρίσκεται σε κίνηση με τα πολιτικά, έχοντας αναλάβει τη μεγάλη ευθύνη όλης της ορεινής περιοχής, να ευχαριστεί με την καρδιά του και σήμερα όλους όσους τίμησαν το καζάνι του, να μας λέει ότι τα μυστικά του καλού τσίπουρου ξεκινούν από το αμπέλι, από τη διαλογή, με τις ρώγες να συλλέγονται μία - μία, να είναι ώριμες αλλά ούτε μία σάπια, να μην υπάρχουν φύλλα, κοτσάνια και ξένα σώματα.......... και άλλα πολλά έλεγε.... έλεγε.... πράγμα ασυνήθιστο για βουνίσιο. Όταν όμως πρόκειται για τις καζανιές και το τσίπουρό του, οι διηγήσεις του και η φανέρωση των "μυστικών" δεν έχουν τελειωμό.

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά