2015. Χρονιά σταθμός για την καλύτερη διαχείριση και ανακύκλωση των απορριμμάτων στην Ξάνθη!

Με την έναρξη του νέου έτους οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης θα παραταχθούν σε γειτονιές της Ξάνθης, ενώ θα προηγηθεί ενημερωτική εκστρατεία από τη Δημοτική Αρχή Ξάνθης.

Τα οφέλη της ανακύκλωσης των απορριμμάτων είναι πολλαπλά, τόσο για τους δημότες, όσο και για το περιβάλλον. Το ίδιο ισχύει και για τους κάδους κομποστοποίησης, τους οποίους έχουν ήδη προμηθευτεί αρκετοί Ξανθιώτες.

Για το θέμα μίλησε αναλυτικά στην εκπομπή «Ώρα Τοπικής Αυτοδιοίκησης» του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, ο Περιβαλλοντολόγος της ΔΙΑΑΜΑΘ Τάσος Πεταλάς.

Οι κάδοι κομποστοποίησης και τα οφέλη της χρήσης τους

Ιδιαίτερα αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον των Ξανθιωτών στην ειδική εκδήλωση του Δήμου Ξάνθης και της ΔΙΑΑΜΑΘ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, για την παράδοση κάδων οικιακής κομποστοποίησης.

Παρά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, ο αριθμός των ενδιαφερομένων δημοτών για τους κάδους κομποστοποιήσης ξεπέρασε τους 500. Σε πρώτη φάση δόθηκαν 130 κάδοι και με την έναρξη της νέας χρονιάς θα παραχωρηθούν και άλλοι.

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω κάδοι δίνονται δωρεάν στους πολίτες, στα πλαίσια εφαρμογής του προγράμματος Pomis Ελλάδα – Βουλγαρία 2007 – 2013.

Για το λόγο αυτό πραγματοποιούνται ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Δήμους και Σχολεία, ώστε να ενισχυθεί η Περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών.

Όπως ανέφερε στην εκπομπή «Ώρα Τοπικής Αυτοδιοίκησης» του Δημοτικού Ραδιοφώνου ο κος Πεταλάς, η ΔΙΑΑΜΑΘ από την πλευρά της, θα παρακολουθεί τη διαδικασία της κομποστοποίησης σε δύο επίπεδα.

Στο πρώτο επίπεδο θα επιβλέπεται η σωστή διαδικασία της κομποστοποίησης και θα καταγράφονται τα όποια προβλήματα προκύψουν. Σε δεύτερο επίπεδο, σε συνεργασία με το τμήμα Περιβάλλοντος του Δ.Π.Θ. θα γίνονται αναλύσεις σε ορισμένους κάδους.

Τα οφέλη της κομποστοποίησης

Το κομπόστ που θα παράγεται από την διαδικασία της κομποστοποίησης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα. Επιπλέον με την διαδικασία της κομποστοποίησης εξοικονομούνται χρήματα, μειώνεται ο αριθμός των σκουπιδιών του νοικοκυριού, βελτιώνεται η ποιότητα του εδάφους και  προστατεύεται το περιβάλλον, στο πλαίσιο των κανόνων που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, αναφέρθηκε στα οφέλη από τη χρήση των κάδων κομποστοποίησης, ενώ παράλληλα δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα και για τη συνέχισή του.

Μετά το πέρας των γιορτών των Χριστουγέννων η ΔΙΑΑΜΑΘ, σε συνεργασία με τους Δήμους θα προχωρήσει και στην πιλοτική δράση της συλλογής και επεξεργασίας των βρώσιμων ελαίων.

Η Ανακύκλωση από το 2015 στη καθημερινότητα των Ξανθιωτών

Ήδη όλη η Περιφέρεια Α.Μ. – Θ. έχει προμηθευθεί τον ανάλογο εξοπλισμό για την δράση της ανακύκλωσης. Πρόκειται για 35 οχήματα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών για 22 Ο.Τ.Α. της Περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και η Ξάνθη. Επιπλέον 4.000 κάδοι ανακύκλωσης έχουν ήδη διατεθεί στους Δήμους.

Στο Δήμο Ξάνθης, οι εν λόγω κάδοι, γνωστοί και ως μπλε κάδοι θα τοποθετηθούν σε δρόμους της πόλης μετά το πέρας των εορτών και εφόσον έχει προηγηθεί η ανάλογη ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή στους πολίτες.

Στους μπλε κάδους, οι δημότες μπορούν να εναποθέτουν απορρίμματα από γυάλινες, χάρτινες, πλαστικές, αλουμινένιες και λευκοσιδηρές συσκευασίες.

Παράλληλα από τις αρχές του χρόνου θα λειτουργήσει και το κέντρο διαλογής στη Ξάνθη.

Παράλληλα όπως ανέφερε ο κος Πεταλάς, θα μοιραστούν στους πολίτες σάκοι ανακύκλωσης, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα διαχείρισης στο κέντρο διαλογής.

 

Σύνταξη : Παναγιώτα Χατζηθεοδώρου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

 

Κοινωνικά
Πολιτικά
Πολιτιστικά