Στέγη Επιστημόνων Δήμου Ξάνθης το Παλιό Δημαρχείο

Στη μετατροπή του Παλιού Δημαρχιακού Μεγάρου σε Στέγη Επιστημόνων προχωρά η νέα Δημοτική Αρχή Ξάνθης!

Στο κτήριο θα φιλοξενηθούν όλοι οι επιστημονικοί σύλλογοι της Ξάνθης. Στα  τέλη του 2015 - αρχές του 2016,  θα είναι έτοιμο για χρήση.

Όπως ανέφερε στην εκπομπή «Ώρα Τοπικής Αυτοδιοίκησης» του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, ο Δ/ντης Προγραμματισμού του Δήμου Ξάνθης Πέτρος Παυλίδης, η δημιουργία Στέγης Επιστημόνων ήταν μια πρόταση του ΤΕΕ Θράκης, που υιοθετήθηκε από την Δημοτική Αρχή και προχώρησε με γρήγορους ρυθμούς στις εργασίες ανακατασκευής του κτηρίου.

Πρόκειται για το γνωστό τριώροφο διατηρητέο κτίσμα, του 19ου αιώνα, πρώην κατοικία, μεταγενέστερα Ταχυδρομείο και μέχρι  πρότινος Δημαρχείο της Ξάνθης.

Το κτήριο έχει εμβαδόν περίπου 1.125,00τ.μ. 

Κατά την αποκατάσταση του κτιρίου, στόχος είναι η επαναφορά- στην αρχική τους μορφή- των στοιχείων  που αλλοιώθηκαν, λόγω μεταγενέστερων επεμβάσεων, ώστε να αποκατασταθεί η μορφή και ο χαρακτήρας του. 

Το κτίριο θα αναλάβει χρήσεις που αναφέρονται σε κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, με τη λειτουργία υπολογιστικού κέντρου, με τη δημιουργία βιβλιοθήκης επιστημονικών φορέων, τη φιλοξενία μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων, τη δημιουργία αιθουσών διαλέξεων, κοινωνικών εκδηλώσεων, προβολών και ενημερώσεων.

Σύλλογοι, όπως ο Ιατρικός, ο Φαρμακευτικός, ο Δικαστικός κλπ. θα συνυπάρχουν σε ένα χώρο. Παράλληλα στις σκέψεις  του Δήμου Ξάνθης είναι η Βιβλιοθήκη, που θα εγκατασταθεί να είναι ανοιχτή και προς τους δημότες.

Πέραν τούτου, η Στέγη Επιστημόνων Δήμου Ξάνθης θα υφίσταται και υπό νομική μορφή.

Η υλοποίηση της Στέγης Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, εντάσσεται στα πλαίσια του έργου "ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ της περιοχής «Κέντρο Πόλης και Μεταβατική Ζώνη του Δήμου Ξάνθης».

Σημειώνεται ότι εξαιτίας του διατηρητέου χαρακτήρα του κτηρίου, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ως προς την ανακατασκευή του.

Σύνταξη: Παναγιώτα Χατζηθεοδώρου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά