Ποικίλες Δράσεις του Επιχειρησιακού Σχεδίου του Δήμου Ξάνθης – Βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών

Με γνώμονα τον δημότη και την βελτίωση της καθημερινότητας του, η νέα Δημοτική Αρχή Ξάνθης και ο Δήμαρχος Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, συνέταξαν ένα πλούσιο, σε δράσεις Επιχειρησιακό Σχέδιο, που στόχο έχει να καταστήσει τη Ξάνθη σύγχρονη Ευρωπαϊκή Πόλη.

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου, προωθούνται δράσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και ενέργειες για την κοινωνική συνοχή και ενσωμάτωση ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως οι Ρομά στον οικισμό του Δροσερού.

Λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του Επιχειρησιακού Σχεδίου, που βασίζεται στο όραμα του Δημάρχου Ξάνθης για το μέλλον της Ξάνθης, έδωσε στην εκπομπή «Ώρα Τοπικής Αυτοδιοίκησης» του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης, ο Διευθυντής Προγραμματισμού του Δήμου Πέτρος Παυλίδης.

Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Ξάνθης, καθορίζονται στρατηγικοί στόχοι, αναπτυξιακές προτεραιότητες και δράσεις που θα αναπτυχθούν την επόμενη 5ετια.

Στο πλαίσιο αυτό, περιγράφεται και αξιολογείται όλη η υφιστάμενη κατάσταση με διάφορες παραμέτρους. Μεταξύ αυτών, αποτυπώνονται όλα τα δυνατά σημεία, οι ανάγκες, οι περιορισμοί, οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες τόσο του Δήμου Ξάνθης ως οργανισμού, όσο και ευρύτερα.

Η ανάλυση αυτή δίνει το αποτέλεσμα στη Διεύθυνση Προγραμματισμού, η οποία στη συνέχεια το αξιολογεί και κατά τη διάρκεια της σύνταξης του Επιχειρησιακού Σχεδίου, όπου σε συνάρτηση με το όραμα της νέας Δημοτικής Αρχής, προχωρούν οι διαδικασίες υλοποίησης αυτού.

Απώτερος στόχος της νέας Δημοτικής Αρχής, μέσω του Επιχειρησιακού Σχεδίου είναι η δημιουργία μιας φιλικής, συμμετοχικής, λειτουργικής και ανθρώπινης πόλης, η οποία θα λειτουργεί και θα πρωτοπορεί ως κέντρο ανάπτυξης – πολιτισμού, τόσο στην Περιφέρεια, όσο και ευρύτερα.

Σε τρεις κατευθύνσεις το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Ξάνθης 

Η επίτευξη αυτών των στόχων, σύμφωνα με τον κο Παυλίδη, μπορεί να επέλθει στον άξονα τριών συνιστωσών. Αυτές είναι: Το Περιβάλλον, η Κοινωνία και η Οικονομία.

Στον τομέα της οικονομίας, συμπεριλαμβάνονται δράσεις, όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, έρευνα – καινοτομία, αξιοποίηση τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνιών. Αντιμετώπιση ανεργίας, ανάπτυξη συνεργασιών με επιχειρήσεις, αξιοποίηση ακαδημαϊκού και επιστημονικού δυναμικού, προώθηση έρευνας και καινοτομίας, αξιοποίηση ακίνητης και κινητής περιουσίας του Δήμου. Βελτίωση της οικονομικής διαχείρισης του Δήμου και ενίσχυση – υποστήριξη και εκσυγχρονισμός αγροτικής και ζωικής παραγωγής.

Στον τομέα της Κοινωνίας συμπεριλαμβάνονται δράσεις, όπως η εξυπηρέτηση του πολίτη, επίπεδο διαβίωσης και ίσες ευκαιρίες, παιδεία, αθλητισμός, κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη. Αναβάθμιση και συμπλήρωση υποδομών, βελτίωση κοινωνικής συνοχής και ενσωμάτωση οικονομικά ασθενέστερων πληθυσμιακών ομάδων όπως π.χ. οι Ρομά, προγράμματα – δράσεις για νέους, αναβάθμιση και συμπλήρωση υποδομών και προγραμμάτων.

Στον τομέα του Περιβάλλοντος συμπεριλαμβάνονται δράσεις, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, η αξιοποίηση φυσικών πόρων, περιβαλλοντολογικές και πολεοδομικές παρεμβάσεις και πρόληψη ρύπανσης. Βελτίωση, προστασία και αποκατάσταση φυσικού περιβάλλοντος, ευαισθητοποίηση και ενημέρωση πολιτών σε περιβαλλοντολογικά θέματα, πολεοδομικός σχεδιασμός, αναβαθμίσεις και αναπλάσεις των δύο πόλων της πόλης ( Παλιά Πόλη – Καπναποθήκες), εξοικονόμηση ενέργειας, ηλεκτροκίνηση, φωτοβολταϊκά, αναβάθμιση αστικού πρασίνου και αστικής ανάπτυξης, βελτίωση επιπέδου καθαριότητας, μείωση – ανακύκλωση – επαναχρησιμοποίηση απορριμμάτων.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω Επιχειρησιακό Σχέδιο, που έχει εγκριθεί θα πρέπει να εφαρμοστεί σε βάθος χρόνου πέντε ετών.

Η πρώτη φάση του σχεδίου έχει ολοκληρωθεί, ενώ στη δεύτερη φάση αναζητούνται τα «εργαλεία» υλοποίησης του, μεταξύ αυτών είναι το Σύμφωνο των Δημάρχων, η Βιώσιμη αστική ανάπτυξη, η ηλεκτροκίνηση κλπ.

Για την ολοκλήρωση αυτών των δράσεων απαιτείται η χρηματοδότηση, που επιτυγχάνεται μέσω προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ, που εγκρίθηκε στις 23 Δεκεμβρίου. Μέσω του Πράσινου Ταμείου (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), το οποίο επιτυγχάνεται μέσω του ανταποδοτικού χαρακτήρα, που προκύπτει κυρίως από την τακτοποίηση αυθαιρέτων, καθώς και μέσω Ευρωπαϊκών κονδυλίων που διεκδικούνται απευθείας από τις Βρυξέλλες.

 Σύνταξη: Παναγιώτα Χατζηθεοδώρου

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά