Άμεσες δράσεις του Δήμου Ξάνθης για εξοικονόμηση ενέργειας, στο βηματισμό των σύγχρονων Ευρωπαϊκών Πόλεων

Δράσεις που καθιστούν τη Ξάνθη σύγχρονη Ευρωπαϊκή Πόλη και παράλληλα εξοικονομούν ενέργεια, προωθεί η νέα Δημοτική Αρχή Ξάνθης και ο Δήμαρχος Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, στο πλαίσιο του Συμφώνου των Δημάρχων.

Το  "Σύμφωνο", υπεγράφη μεταξύ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στα άμεσα σχέδια του Δήμου Ξάνθης, είναι η αντικατάσταση των λαμπτήρων με ηλεκτρονικούς, αλλά και η χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων για την εξοικονόνηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Επιπλέον μέσω της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που συμπεριλαμβάνει το Σύμφωνο των Δημάρχων, προωθούνται ενέργειες για την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιιχειρήσεων και τη στήριξη της απασχόλησης.

Λεπτομέρειες για τις δράσεις αυτές, έδωσε στην εκπομπή " Ώρα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ", ο Διευθυντής Προγραμματισμού του Δήμου Ξάνθης Πέτρος Παυλίδης.

Ειδικότερα, το Σύμφωνο των Δημάρχων, για το οποίο ωριμάζει τη συμμετοχή του  ο Δήμαρχος Ξάνθης  Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος για το Δήμο Ξάνθης , αποτελεί την κυριότερη ευρωπαϊκή κίνηση στην οποία συμμετέχουν τοπικές και περιφερειακές αρχές.

Αυτές δεσμεύονται εθελοντικά να αυξήσουν την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές τους. Με τη δέσμευσή τους, οι υπογράφοντες το Σύμφωνο σκοπεύουν να επιτύχουν και να υπερβούν το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% έως το 2020.

Προκειμένου να μετατρέψουν την πολιτική δέσμευσή τους σε συγκεκριμένα μέτρα και έργα, οι υπογράφοντες το Σύμφωνο αναλαμβάνουν κυρίως να συντάξουν μια Βασική Απογραφή Εκπομπών και να υποβάλουν, σε ένα έτος από την ημερομηνία υπογραφής του Συμφώνου,  Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια, στο οποίο θα περιγράφονται οι βασικές δράσεις που σχεδιάζουν να αναλάβουν.

Εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας, τα αποτελέσματα των δράσεων των υπογραφόντων είναι ποικίλα: δημιουργία εξειδικευμένων και σταθερών θέσεων εργασίας που δεν υπόκεινται σε μετεγκατάσταση, υγιέστερο περιβάλλον και ποιότητα ζωής, βελτιωμένη οικονομική ανταγωνιστικότητα και μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία.

Οι δράσεις αυτές λειτουργούν ως παραδείγματα προς μίμηση, κυρίως μέσω της αναφοράς στις «Συγκριτικές Αξιολογήσεις Επιδόσεων Αριστείας», μια βάση δεδομένων βέλτιστων πρακτικών που υποβάλλονται από τους υπογράφοντες το Σύμφωνο.

Ο Κατάλογος με τα Σχέδια Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια είναι άλλη μια πηγή έμπνευσης, καθώς παρουσιάζει συνοπτικά τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί από άλλους υπογράφοντες και τα βασικά μέτρα που έχουν λάβει για να τους επιτύχουν.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα το Σύμφωνο Δημάρχων έχει υπογραφεί από 97 δήμους, εκ των οποίων οι 38 έχουν ήδη υποβάλει τα Σχέδια Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια (ΣΔΑΕ).

Δημοτικός Φωτισμός με τη χρήση ηλεκτρονικών, οικονομικών λαμπτήρων

Στο πλαίσιο του Συμφώνου των Δημάρχων, η Δημοτική Αρχή Ξάνθης γνωστοποίησε την προκήρυξη διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου Ενεργειακής  Αναβάθμισης δικτύου οδοφωτισμού Δήμου Ξάνθης, Υποέργο της Πράξης «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΞΑΝΘΗΣ» με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και Εθνικών Πόρων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, ανέρχεται στο ποσό των 200.000,00 €.

Ηλεκτροκίνηση δημοτικών οχημάτων

Η εξοικονόμηση των καυσίμων σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η μη καταβολή τελών κυκλοφορίας, είναι από τα βασικά πλεονεκτήματα της χρήσης τέτοιων οχημάτων, ενώ μόλις με ένα ευρώ, κόστος χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος, οι οδηγοί των ηλεκτροκίνητων θα μπορούν να διανύσουν από 80 έως 100 χλμ.

Σημειώνεται ότι η επιθυμητή αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα επιτευχθεί με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά ή Εθνικά Κονδύλια, χωρίς την ελάχιστη επιβάρυνση των δημοτών.

Σε ότι αφορά τη φόρτιση των οχημάτων, αυτή μπορεί να γίνει είτε με την δημιουργία ανάλογων σταθμών σε δρόμους της χώρας,  σε πρατήρια υγρών καυσίμων, ή στο σπίτι με τη χρήση μιας απλής πρίζας σούκο.

Η φόρτιση διαρκεί περίπου 6 έως 7 ώρες. Όμως υπάρχουν και φορτιστές ταχείας φόρτισης, διάρκειας 20 έως 25 λεπτών, ωστόσο αυτή η επιλογή κοστίζει περισσότερο.

Τα ηλεκτροκίνητα οχήματα,  σε τρεις κατηγορίες.

Πρόκειται για τα αμιγώς ηλεκτρικά, που χρησιμοποιούν ηλεκτροκινητήρα και μπαταρίες. Τα υβριδικά, τα οποία έχουν και βενζινοκινητήρα αλλά και φορτίζουν τη μπαταρία από το σχετικό δίκτυο και τέλος η τρίτη κατηγορία, που χρησιμοποιεί τον βενζινοκινητήρα για να κινήσει τη γεννήτρια των μπαταριών.

Στις σκέψεις των μελών του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων και της Δημοτικής Αρχής, είναι η χρήση τέτοιων οχημάτων στον τομέα της καθαριότητας. Λεωφορεία και Αστικά λεωφορεία μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτροκίνηση για τη καθημερινή λειτουργία τους.

Η χρηματοδότηση των παραπάνω δράσεων επιτυγχάνεται, τόσο μέσω του ΕΣΠΑ, όσο και μέσω του "Πράσινου Ταμείου" του ΥΠΕΚΑ, καθώς και από Ευρωπαϊκά Προγράμματα μέσω του γραφείου των  Βρυξελλών. Τα προγράμματα αυτά διεκδικούνται, κατόπιν συνεργασίας Δήμων από όλη την Ευρώπη, όπου παρατηρούνται κοινές συνιστώσες.

Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη

Αφορά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, χωρίς ωστόσο να διακυβεύεται η ικανότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες.

Μεταξύ των στόχων που προβλέπει η εφαρμογή της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης είναι η αποκατάστασις του οικονομικού ιστού των πόλεων και η λειτουργία του ως κινητήρια δύναμη στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων.

Επιπλέον προβλέπεται η αναβάθμιση υποβαθμισμένων - έως τώρα - περιοχών, κοινωνικά και περιβαλλοντολογικά.

Άμεση αντιμετώπιση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης, με την αναζωογόνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και την ανασυγκρότηση των κοινωνικών υποδομών.

Προώθηση της σύνδεσης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στο αστικό περιβάλλον, με αιχμή τη στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης.

Ανάκτηση του δημόσιου χώρου και ανάπτυξη δομών κοινωνικής οικονομίας, καθώς και στέγαση με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών.

Από όλα αυτά σήμερα γίνεται περισσότερο εμφανής και κατανοητός,  ο σπουδαίος ρόλος που καλείται να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, στη συνοχή και στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.


Σύνταξη:  Παναγιώτα Χατζηθεοδώρου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Οικονομικά
Πολιτικά