Διαφλύλαξαν το "Δημόσιο Συμφέρον" και κατηγορήθηκαν. Αθωώθηκαν οι μηχανικοί του συνδέσμου και του Δήμου Τοπείρου.

- 400.000 ευρώ λιγότερες εργασίες πραγματοποίησε η ανάδοχος.

- 900.000 ευρώ κατέθεσε λογαριασμό, 500.000 ενέκρινε η υπηρεσία.

Στην αίθουσα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης, διεξήχθη την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015,  η ακροαματική διαδικασία, για τη δίκη τεσσάρων μηχανικών. 

Στους τρεις από αυτούς είχε ανατεθεί η επίβλεψη του έργου αποκατάστασης 17 χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων σε ορεινές κοινότητες του Νομού Ξάνθης και ο τέταρτος  είχε οριστεί να συμμετέχει σε Επιτροπή για χαρακτηρισμό εδάφους, σε έναν από τους 17 χώρους που αποκαταστάθηκαν.

Η κατηγορία, για την οποία κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου και για την οποία έχουν ήδη τεθεί σε αργία, όπως σε πρόσφατο νόμο προβλέπεται, αφορούσε παραποίηση – νόθευση εγγράφων, με σκοπό να ζημιωθεί ο ανάδοχος του έργου κατά 400.000 ευρώ! Τα επίμαχα έγγραφα ήταν το πρωτόκολλο χαρακτηρισμού εδάφους και η αναλυτική επιμέτρηση των εργασιών. Η κατηγορία προέκυψε από συγκεκριμένη διαπίστωση, έκθεσης ελέγχου Επιθεωρητή Δημοσίων Έργων, που συντάχθηκε μετά από καταγγελία του αναδόχου.

Όπως αβίαστα, όμως, προέκυψε από την πολύωρη ακροαματική διαδικασία, αυτό που η κατηγορία εξέλαβε ως “παραποίηση – νόθευση” , ήταν η διόρθωση, που ο ίδιος ο Νόμος για τα Δημόσια Έργα, ορίζει ότι οι επιβλέποντες υποχρεούνται να πράξουν, εφόσον διαπιστώσουν λάθη.

Σε ότι αφορά τη ζημία των 400.000 ευρώ, που ο ανάδοχος υποστήριξε ότι υπέστη, αποδείχθηκε ότι δεν υπήρξε καμία ζημία, που προέκυψε από παράνομες  ενέργειες των επιβλεπόντων, αλλά αντίθετα, από τη διόρθωση των αναλυτικών επιμετρήσεων, προέκυψε, ότι το ποσό που δικαιούνταν ο ανάδοχος να πληρωθεί, σύμφωνα με τις εργασίες, που εκτέλεσε, ήταν κατά 400.000 ευρώ, μικρότερο, από αυτό που ο ίδιος ζητούσε.

Το δικαστήριο, πανηγυρικά,  αθώωσε τους τέσσερις μηχανικούς, που όχι μόνο δεν παρανόμησαν, αλλά με τις ενέργειές τους, ως όφειλαν, διαφύλαξαν το δημόσιο συμφέρον, χωρίς σε τίποτα να βλάψουν και τον ανάδοχο του έργου.

Αίσθηση προκάλεσε η αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισης, κ. Γιαλόγλου, που ξεκίνησε λέγοντας, ότι δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι, ο Επιθεωρητής Δημοσίων Έργων, που συνέταξε την έκθεση ελέγχου και βάσει των διαπιστώσεών του, απαγγέλθηκαν οι συγκεκριμένες κατηγορίες, καθόλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, καθόταν δίπλα και συνομιλούσε με την εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας,γεγονός βέβαια, που ήδη σχολιάζονταν από το ακροατήριο.  Σε άλλο σημείο ο κ. Γιαλάογλου σημείωσε: " οι Μηχανικοί του Δημοσίου  με τις πράξεις τους, ως όφειλαν, διασφάλισαν το Δημόσιο Συμφέρον, χωρίς να βλάψουν τον εργολάβο και να είστε σίγουροι κύριοι δικαστές ότι αν δεν έπρατταν κατά αυτό τον τρόπο, σήμερα θα ήταν εδώ κατηγορούμενοι για διασπάθιση Δημοσίου χρήματος."

 Στην αίθουσα του δικαστηρίου, στο πλευρό των μηχανικών, που κατηγορούνταν, παραβρέθηκαν, Δήμαρχοι, Σύμβουλοι, μέλη του πρώην διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου, αλλά και συνάδελφοί τους, μηχανικοί του Δημοσίου από το Δήμο Ξάνθης όπως και ιδιώτες.

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Αστυνομικά
Τοπικά