50 χρόνια ΘΛΕ. Παρασκήνιο-Μηνύματα-Αποτελέσματα.

Το επόμενο διάστημα θα έχουμε όλο τον χρόνο να σταθούμε και να αναλύσουμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, με ωριμότητα και υπευθυνότητα, σημεία των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών-Ξανθιώτικο Καρναβάλι, ως θεσμού της περιοχής που κλείνοντας το Μισό Αιώνα Ζωής του εκπέμπει μηνύματα και δίνει αποτελέσματα που καλό είναι να αποκωδικοποιηθούν, να ερμηνευθούν, να αξιολογηθούν και τελικά να αξιοποιηθούν προς όφελος της Πόλης, των Πολιτών, της Κοινωνίας της Ξάνθης.

Χρειάζεται πάντα ένας κάποιος "χρόνος" απόστασης από το "γεγονός", για να προχωρήσεις  σε αναλύσεις και όταν αυτές είναι καλοπροαίρετες, νηφάλιες, καθαρές, χωρίς μιζέρια και σκοπιμότητες, μόνο τότε έχουν τελικά αξία και μπορούν να συμβάλλουν πραγματικά, με θετικό τρόπο στον ίδιο τον θεσμό και την Κοινωνία.

Σήμερα ήμαστε ακόμη πολύ κοντά στις γιορτές, δεν μπορούμε όμως να αφήσουμε να περάσει απαρατήρητο το γεγονός  της μεγάλης προσπάθειας που κατέβαλλε ο Δήμος Ξάνθης, αξιοποιώντας στο έπακρο τη δυνατότητά του να έχει προσκεκλημένους στις γιορτές, ανθρώπους που έχουν τη δυναμική και την άμεση δυνατότητα να λειτουργήσουν ώς οι "καλοί πρεσβευτές" του θεσμού και να είναι και η αφορμή αλλά και η αιτία για την προσέλκυση περισσοτέρων στις επόμενες διοργανώσεις.

Αναφέρομαι βέβαια στους αδελφοποιημένους Δήμους  με το Δήμο Ξάνθης από το 1984, όπου στο διάστημα αυτό έχει αναπτυχθεί, αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο ένας κοινός παρανομαστής επικοινωνίας τουλάχιστον σε θέματα πολιτισμού και κοινωνίας.

Η εικόνα που παρουσιάσαμε με σχεδόν πενήντα ανθρώπους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με διαφορετικά ήθη και έθιμα, με διαφορετική κουλτούρα, με διαφορετική γλώσσα και θρησκεία, με διαφορετική προσέγγιση πολλών πραγμάτων, αλλά με μια σύμπνοια στον πολιτισμό, στην επικοινωνία, στην ανάγκη  γνωριμίας με τα ήθη και έθιμα του τόπου, της γλώσσας, των συνηθειών, μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους για τα μηνύματα που εξέπεμψαν οι ΘΛΕ  προς κάθε κατεύθυνση για την ωριμότητα της επικοινωνίας των λαών, για τη διαχρονική βεβαιότητα της αρμονικής συνύπαρξης και εν τέλη της μεστότητας με την ανάγκη της  διαρκούς ανανέωσης αυτής της λειτουργίας.

Η εικόνα αυτή δεν περιορίζεται απλά και μόνο σε θετικά αριθμητικά αποτελέσματα για την ενίσχυση των Θεσμών και της οικονομικής θέσης της περιοχής. Η εικόνα αυτή, που ρεαλιστικά "κουβαλάει" την ουσία της διαδραστικής σχέσης που αναπτύχθηκε και συνεχίζεται να αναπτύσσεται ανάμεσα στο θεσμό και στην κοινωνία, που τελικά γίνονται "ένα", είναι η αληθινή επιτυχία.

Είναι βέβαιο οτι όσα και να κάνουμε για την ενίσχυση της καθαρότητας αυτής της εικόνας εκ των πραγμάτων θα αποδεικνύονται λίγα. Είναι ανάγκη όμως να πράξουμε.

 

Η πόλη της Ξάνθης έχει αδελφοποιηθεί από το 1984 με τις εξής τέσσερις πόλεις:

Γκίφχορν της Βόρειας Γερμανίας, που βρίσκεται κοντά στο Αννόβερο στο ομοσπονδιακό κρότος της Κάτω Σαξωνίας. Ο πληθυσμός του Γκίφχορν ανέρχεται σε 55.000 κατοίκους εκ των οποίων οι 2.000 είναι Έλληνες, οι οποίοι διαθέτουν οργανωμένη ελληνική κοινότητα. Το Γκίφχορν είναι μια βιομηχανική πόλη, στην περιφέρειά του όμως υπάρχει και αγροτική παραγωγή. Το πρωτόκολλο αδελφοποίησης Ξάνθης – Γκίφχορν υπογράφτηκε στις 30.11.1984 από το Δήμαρχο  Κ. Μπένη.

Νέο Βελιγράδι της Σερβίας, που είναι ο μεγαλύτερος από τους 16 Δήμους που αποτελούν την πρωτεύουσα της Σερβίας Βελιγράδι. Το Νέο Βελιγράδι, που κτίστηκε μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχει 350.000 κατοίκους. Είναι βιομηχανική πόλη όπου εδρεύουν πολλές εταιρείες της Σερβίας. Το πρωτόκολλο αδελφοποίησης Ξάνθης –Νέου Βελιγραδίου υπογράφηκε στις 11 04 1994 από το Δήμαρχο Φ. Αμοιρίδη.

Σμόλυαν της Βουλγαρίας, που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Παμπόροβο, της περιοχής Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη). Το Σμόλυαν έχει πληθυσμό 40.000 κατοίκους και είναι αγροτικό και τουριστικό κέντρο. Διαθέτει το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο της Βουλγαρίας και πολλά ξενοδοχεία. Το πρωτόκολλο αδελφοποίησης Ξάνθης – Σμόλυαν υπογράφτηκε στις 28.6.1995 από το Δήμαρχο Φ. Αμοιρίδη.

Μπίγκα της Τουρκίας, που βρίσκεται στη Μυσία κοντά στην ακτή της Προποντίδας και σε απόσταση 130 χιλιομέτρων περίπου από τον Ελλήσποντο. Πρόκειται για μια πόλη κτισμένη στην περιοχή των αρχαίων και βυζαντινών Πηγών και κοντά στο Γρανικό ποταμό (σήμερα Μπίγκα Τσάι). Στη Μπίγκα σώζεται η παλιά ελληνική συνοικία. Η πόλη έχει 40.000 κατοίκους και βιομηχανίες αγροτικών προϊόντων, ενώ είναι κέντρο αγροτικής παραγωγής. Το πρωτόκολλο αδελφοποίησης Ξάνθης – Μπίγκα υπογράφτηκε στις 28.6.2000 από το Δήμαρχο Μ. Στυλιανίδη.

Μπεσίκτας της Τουρκίας, που βρίσκεται στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου και ανήκει στο πολεοδομικό συγκρότημα της Κωνσταντινούπολης. Ορίζεται ανατολικά από το Βόσπορο, από το προάστιο Σαρίγιερ στα βόρεια, από το Σισλί στα δυτικά και από το Μπέιογλου στα νότια. Πρόκειται για μεγάλο αστικό δήμο με 200.000 κατοίκους, που περιλαμβάνει περιοχές γραφείων και προάστια του Βοσπόρου με ελληνικό ενδιαφέρον. Το σύμφωνο συνεργασίας Ξάνθης- Μπεσίκτας υπογράφτηκε στις 14.12.2007 στην Ξάνθη και στις 21.06.2008 στο Δήμο Μπεσίκτας από το Δήμαρχο Μ. Στυλιανίδη.

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

 

Καρναβάλι
Πολιτικά
Τοπικά