ΔΕΥΑ Ξάνθης: Οι βλάβες και για το 2015 κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια.

Η Δ.Ε.Υ.Α. Ξάνθης με έγγραφό της, που δημοσιοποιήθηκε, έδωσε τις απαντήσεις για βλάβες στο δίκτυο της που παρουσιάστηκαν στο 2015, παρέχοντας στοιχεία και διαγράμματα για την πορεία και εξέλιξή τους από το 2007 έως σήμερα.

1. Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης -Αποχέτευσης Ξάνθης (ΔΕΥΑΞ) λειτουργεί με την μορφή Δημοτικής Επιχείρησης ,και αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) ,διεπόμενο από τους κανόνες της Ιδιωτικής Οικονομίας .( Ν1069/1980 άρθρο 1). Συντάσσει δικό της Π/Υ εσόδων-εξόδων , δεν επιχορηγείται από το Δημόσιο ή τον Δήμο . Η κάλυψη των λειτουργικών αναγκών , μεταξύ των οποίων η μισθοδοσία του προσωπικού , η συντήρηση- επισκευή των εγκαταστάσεων καθώς και η συντήρηση των δικτύων ύδρευσης- αποχέτευσης επιτυγχάνεται με χρηματοδότηση από τους πόρους των παραγράφων (γ) έως (ι) του άρθρου 10 όπως αυτό συμπληρώθηκε με την παρά. 4 του άρθρου 33 του Ν.3274/2005. Επίσης από τους ιδίους πόρους χρηματοδοτείται και η εκτέλεση μικρών έργων δη ’αυτεπιστασίας με σκοπό την βελτίωση των δικτύων και την ποιότητα νερού.

2 .Οι παρουσιαζόμενες βλάβες είναι συνεχόμενες και διαχρονικές και σύμφωνα με τα τηρούμενα στην επιχείρηση στοιχεία ο αριθμός των παρουσιαζόμενων βλαβών και επομένως των αποκαταστάσεων αυτών εμφανίζεται για το έτος 2015 στα ίδια περίπου επίπεδα των προηγούμενων ετών ( συνημμένα σας αποστέλλουμε γραφήματα για τα έτη 2007έως 2015).

3.Προτεραιότητα της Δ.ΕΎ.Α.Ξ. είναι η άμεση αντικατάσταση των παρουσιαζομένων βλαβών με σκοπό όσο το δυνατόν μικρότερη ταλαιπωρία των δημοτών . Για τον σκοπό αυτό τα συνεργεία αποκατάστασης των βλαβών λειτουργούν σε δύο βάρδιες ημερησίως καθώς και τα Σαββατοκύριακα .

4.Το δίκτυο ύδρευσης της πόλης , άρχισε να αντικαθίσταται από την δεκαετία του 1980 (όπως προκύπτει από το υπάρχον αρχείο το πρώτο έργο αντικατάστασης πραγματοποιήθηκε το έτος 1986 στις οδούς Σάρδεων ,Κανάρη ,Δράμας .Καραϊσκάκη κλπ, και συνεχίστηκαν από το έτος 1991) .Η διάρκεια ζωής των δικτύων ύδρευσης εξαρτάται από την ποιότητα των υλικών και την ποιότητα της κατασκευής του έργου . Η αντοχή των σωληνώσεων ΡVC ελαττώνεται όσο αυξάνεται η θερμοκρασία του διερχομένου ύδατος και με το χρόνο στον οποίο βρίσκονται υπό συνεχή φόρτιση οι σωλήνες , σε συνδυασμό με την παλαιότητα κατασκευής των σωλήνων . Μετά από 25 έτη η αντοχή των σωληνώσεων ελαττώνεται ραγδαία , όπως φαίνεται από το συνημμένο διάγραμμα ( Βιβλίο Ύδρευσης πόλεων , του καθηγητή του τομέα Υδραυλικών έργων της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης , Αστέριου Παντοκράτορα)

5 .Οι εμφανιζόμενες διαχρονικές βλάβες μπορεί να οφείλονται:

α. Στην παλαιότητα των δικτύων σε τμήματα αυτού που κατασκευάστηκαν πριν το 1990 και ειδικότερα τα έτη 1986-1987. (Οδοί Σάρδεων ,Κανάρη ,Δράμας .Καραϊσκάκη κλπ).

β. Σε πιθανή αστοχία υλικών και

γ. Σε ελάχιστες περιπτώσεις σε κακοτεχνίες

6.Για την συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος και την αντικατάσταση του δικτύου στις αναφερόμενες στην ερώτηση οδούς , αλλά και σε οδούς που οι βλάβες εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα , και προς αποφυγή κατάτμησης των έργων , η επιχείρηση εκπόνησε μελέτη , με σκοπό να εντάξει το συγκεκριμένο έργο , σε κάποιο από τα προγράμματα ΕΣΠΑ 2015-2019.

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τεχνολογία
Τοπικά