Μιχάλης Λομβαρδέας: Στην Παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου, το Ραδιόφωνο του Δήμου Ξάνθης δίνει το δικό του παρόν.

Με μια σειρά εκδηλώσεων γνωστοί και ιστορικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί στην Υδρόγειο,  τιμούν σήμερα την Παγκόσμια ημέρα Ραδιοφώνου.

Η Παγκόσμια ημέρα Ραδιοφώνου καθιερώθηκε από την UNESCO με απόφασή που έλαβε το Σεπτέμβριο του 2011 και αφορά την 13η Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία το 1946 λειτούργησε για πρώτη φορά ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου είναι ο εορτασμός του ραδιοφώνου ως Μέσου Μαζικής Επικοινωνίας, η βελτίωση της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των ραδιοφωνικών οργανισμών και η ενθάρρυνση των μεγάλων διεθνών δικτύων, όσο και των τοπικών ραδιοφώνων, να προωθήσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης στα ερτζιανά.

Σε ότι αφορά τη δική μας, μικρή συμβολή, στην ημέρα αυτή,  με το Ραδιοφωνικό Σταθμό του Δήμου Ξάνθης, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και Αντιδήμαρχος Μιχάλης Λομβαρδέας, επισημαίνοντας ότι σκοπός της Παγκόσμιας ημέρας Ραδιοφώνου είναι η γιορτή του Ραδιοφώνου,  ως το πλέον ευέλικτο Μέσο μαζικής Επικοινωνίας, μέσω του οποίου συντελείται η βελτίωση της συνεργασίας των ραδιοφωνικών οργανισμών σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, η εύκολη πρόσβαση στην πληροφόρηση και η προώθηση  της ελευθερίας της έκφρασης, ενθάρρυνε την πραγματοποίηση εκπομπών για τη διάχυση του σκοπού αυτού.

Το Ραδιόφωνο του Δήμου Ξάνθης ηχογράφησε και παρουσιάζει μια σειρά εκπομπών σε συνεργασία με τη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ξεκινώντας με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, από αυτή την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου.

Η άμεση πρόσβαση των μαθητών στο σχεδιασμό, συγγραφή, συντονισμό και τελικά στην υλοποίηση, με την ηχογράφηση εκπομπών, τη ραδιοσκηνοθεσία, τη βελτίωση με επεξεργασία του ήχου και την άμεση έκθεση του υλικού στους ακροατές, φέρνει τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία στην κατανόηση της ευελιξίας του μέσου και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αποκτήσουν εύκολη πρόσβαση και κοινοποίηση της δημιουργικής τους εργασίας.

Ο Μιχάλης Λομβαρδέας,  θυμίζοντας ότι  το κεντρικό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου 2016 είναι «Το Ραδιόφωνο σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης και Καταστροφών», τόνισε, πόσο σημαντικός είναι ο χρόνος των πρώτων ωρών μετά από κάποια φυσική και όχι μόνο καταστροφή,  για την μετάδοση των πρώτων πληροφοριών αλλά και συμβουλών προς  τους πολίτες, για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, όταν γνωρίζουν ότι αυτό είναι εφικτό να γίνει μόνο από το ραδιόφωνο.

          Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το γεγονός ότι στα διεθνή μνημόνια, με τον απαραίτητο εξοπλισμό προς χρήση, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, περιλαμβάνεται μικρό ραδιόφωνο (τρανζιστοράκι) με καινούργιες μπαταρίες εκτός της συσκευής ( πρέπει κάθε ένα έτος να ανανεώνονται),  ώστε να είναι βέβαιη η λειτουργία του ραδιοφώνου, καθώς μετά από κάποια καταστροφή η μη λειτουργία των υποδομών ( ρεύμα, τηλέφωνο, οπτικές ίνες, διαδίκτυο) είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα λειτουργούν και θα περάσουν αρκετές ώρες μέχρι να αποκατασταθούν ή να λειτουργήσουν εφεδρείες, ώρες όμως σημαντικές για την επιβίωση των πολιτών και το συντονισμό δράσεων για αποκατάσταση που σε  ευρεία κλίμακα για τους πολίτες μπορεί να επιτευχθεί μόνο από την ακρόαση συχνοτήτων των πολιτών που είναι οι μπάντες του ραδιοφώνου.

Από τις πρώτες προτεραιότητες του Δημάρχου Ξάνθης Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου,  αναλαμβάνοντας τα ηνία του Δήμου Ξάνθης,  ήταν οι σαφείς εντολές σχεδιασμού και ο προληπτικός έλεγχος της επιχειρησιακής ετοιμότητας  του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης,  ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στην ενημέρωση των πολιτών κάτω από αντίξοες συνθήκες,  ακόμη και με τη στέρηση των  βασικών υποδομών.

 

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τεχνολογία
Τοπικά