"Στην Ανατολή" με τον Σ. Καζαντζίδη ταξιδεύουμε αυτή την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Μίκης Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της δικτατορίας βρισκόταν στο Παρίσι. Εκεί συνέθεσε τον κύκλο τραγουδιών «Στην Ανατολή» έχοντας κατά νου ως ιδανικό ερμηνευτή τον Στέλιο Καζαντζίδη. 

Αυτή τη δουλειά σας παρουσιάζει την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017 η εκπομπή "Αναμνήσεις από δίσκους και μαγνητικές ταινίες" στις 12:00 το μεσημέρι με το Βασίλη Αυγερινό και τον Τηλέμαχο Αρναούτογλου

Ο Καζαντζίδης ήταν στην αρχή αρνητικός, στη συνέχεια όμως   ξεπέρασε τους ενδοιασμούς και συμφώνησε. Όταν έφτασε η ημέρα της πρώτης συνάντησης στο στούντιο ήταν όλοι εκεί, εκτός από τον λαϊκό βάρδο. Ο Μίκης Θεοδωράκης όντας ενοχλημένος ετοιμαζόταν να αποχωρήσει.

Εκείνη την εποχή, ο Στέλιος Καζαντζίδης διέμενε στο εξοχικό του σπίτι στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας μαζί με τη μητέρα του. Ο λόγος για τον οποίο δεν εμφανίστηκε στην ηχογράφηση ήταν πρωτότυπος, αλλά καταδείκνυε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το ήθος και τις προτεραιότητές του. Ο Στέλιος είχε μεταβεί στην πόλη προκειμένου να αγοράσει πάγο! Η εν λόγω κατοικία στον Αγ. Κωνσταντίνο δεν τροφοδοτούνταν με ηλεκτρικό ρεύμα και το ψυγείο δε μπορούσε να λειτουργήσει. Ως εκ τούτου, ο τραγουδιστής αδυνατούσε να αφήσει τη μητέρα του σε αυτή την κατάσταση και αντί αυτού επέλεξε να παραμελήσει τις επαγγελματικές υποχρεώσεις του.

Ο πρόεδρος της Minos, Μάκης Μάτσας, της εταιρείας η οποία θα ηχογραφούσε το άλμπουμ, φρόντισε ώστε το εξοχικό σπιτικό του Στέλιου Καζαντζίδη να διαθέτει την απαραίτητη γεννήτρια και ο καλλιτέχνης να δίνει απρόσκοπτα το «παρών» στο στούντιο. 

Ο Δίσκος κυκλοφόρησε το 1974 και τους στίχους υπέγραφαν ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Γιάννης Καλαμίτσης και ο Κώστας Στυλιάτης.

Σε πέντε από τα δώδεκα συνολικά της δουλειάς συμμετείχε φωνητικά η Χάρις Αλεξίου.

Ακούστε

 

 

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά