Γιάννης Γλέζος – 12 Τραγούδια του F.G. Lorca την Κυριακή 8 Απριλίου 2018

Η εκπομπή αυτή την Κυριακή παρουσιάζει το έργο "12 Τραγούδια  του F.G. Lorca".

Πρόκειται για έναν μοναδικό δίσκο του Γιάννη Γλέζου που ερμηνεύει ο  Γιάννης Πουλόπουλος  και ηχογραφήθηκε το 1969 από τη LYRA με αριθμό 3564

Ο Γιάννης Γλέζος επιχειρεί μια πρώτη προσέγγιση του ελληνικού κοινού με την ποίηση του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα. Είχε προηγηθεί ο «Ματωμένος γάμος» σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, ωστόσο αυτός ο δίσκος έκανε ευρύτερα γνωστό στη χώρα μας τον άνθρωπο που από μια μικρή επαρχία όπως εκείνη της Γρανάδας έφτασε να γίνει ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του 20ού αιώνα και να περάσει στη σφαίρα του θρύλου με τον τραγικό θάνατό του κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Ισπανία.

Η απόδοση των στίχων στα ελληνικά ανήκει στον Λευτέρη Παπαδόπουλο, ο οποίος αρχικά τους είχε δώσει για μελοποίηση στον Μάνο Λοΐζο που ωστόσο καθυστέρησε πολύ ν’ ασχοληθεί ψάχνοντας ισπανομαθείς  για να εξακριβώσει αν αποδόθηκαν σωστά κι έτσι κατέληξαν στον Γλέζο! Τα τραγούδια ερμηνεύει ο Γιάννης Πουλόπουλος, ενώ σε δύο συμμετέχει η Έλενα Κυρανά, που προσωπικά δεν την έχουμε ξανασυναντήσει στα μουσικά πράγματα.

Ακούστε:

 

 

 

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά