Η ομάδα της Δράμας που έδωσε τίτλο σε δίσκο. "Κοντά στη Δόξα μια στιγμή" την Κυριακή 29 Ιουλίου 2018 στις 12:00

Ο  Νίκος Ξυδάκης και ο Θοδωρής Γκόνης με την Ελευθερία Αρβανιτάκη έκαναν το δίσκο "Κοντά στη Δόξα μια στιγμή" που σας παρουσιάζουμε την Κυριακή 29 Ιουλίου 2018.

Ο τίτλος του δίσκου έχει να κάνει με την ομάδα της Δράμας "Δόξα Δράμας" και όπως ενημερωνόμαστε από τον Νίκο Γ. Λεμονή :

"Ο θρύλος λέει πως στα 1918 με το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου (του Μεγάλου Πολέμου όπως τον έλεγαν τότε σε όλη την Ευρώπη) μια μονάδα Βρετανών στρατιωτών στρατοπέδευσε στη Δράμα. Οι φαντάροι απαλλαγμένοι σχετικά από το βαρύ πρόγραμμά τους μια και οι εχθροπραξίες είχαν πια τελειώσει, έβρισκαν χρόνο να παίζουν "φούτμπολ" στις αλάνες της πόλης. Συχνά μάλιστα για να συμπληρώσουν τις ενδεκάδες τους χρησιμοποιούσαν και μερικούς ντόπιους νέους . Έτσι έφτασε το ποδόσφαιρο στη Δράμα για να παραμείνει και μετά την αποχώρηση των Βρετανών, καθώς ένα χρόνο αργότερα, στα 1919, οργανώθηκε ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος στην πόλη, ο "Πηλεύς", από νέους χριστιανούς και μουσουλμάνους Δραμινούς. 

Λίγο μετά ο σύλλογος θα διευρυνθεί με καινούρια στελέχη και θα μετονομαστεί σε Γυμναστικός Σύλλογος η Δόξα. Χρώματά του το λευκό και το μαύρο, ενώ πρώτο του σύμβολο θα είναι το τριφύλλι με καθένα από τα αρχικά Γ.Σ.Δ. γραμμένο στο κάθε του φύλλο.

Σύντομα η "Δόξα" δίνει τον πρώτο της αγώνα με αντίπαλο τη πολύ γειτονική Καβάλα και κερδίζει με 3-0, στα 1927 αποκτά  ιδιόχρηστο γήπεδο με ξύλινες κερκίδες, γίνεται μέλος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οργανώνει Πανθρακινούς Αγώνες, κατασκευάζει σκοπευτήριο, καλλιεργεί αρκετά αθλήματα και είναι ο πρώτος σύλλογος στη Βόρειο Ελλάδα που ιδρύει τμήμα γυναικείου στίβου στα 1938.

 

Όμως η μεγάλες στιγμές για το Δραμινό ποδόσφαιρο θα έρθουν μέσα στη δεκαετία 1950-1960. Τότε απέκτησε νέο έμβλημα, έναν μαύρο αετό που αντικατέστησε το τριφύλλι και τότε θα βρεθεί τρεις φορές στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος πράγμα πρωτοφανές για επαρχιακή ομάδα. Και τις τρεις θα αντιμετωπίσει τον μεγάλο Ολυμπιακό εκείνης της δεκαετίας που κατέρριπτε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Στον τελικό του 1954 θα χάσει με 2-0, σ' εκείνον του 1958 με το βαρύ 5-1, ενώ την επόμενη χρονιά θα φτάσει πολύ κοντά στον τίτλο αφού θα προηγηθεί με 1-0, αλλά τελικά θα χάσει κι αυτό το Κύπελλο με 2-1.

Φυσικά παιδί της Δόξας υπήρξε και ο πρώτος (για χρόνια μάλιστα ο μόνος) πραγματικός Έλληνας προπονητής. Ο μακαρίτης συμπαθέστατος παππούς των ελληνικών γηπέδων, ο Πάνος Μάρκοβιτς.

Με αφορμή τη Δόξα έχουν γράψει ο Νίκος Ξυδάκης και ο Θοδωρής Γκόνης ένα πολύ όμορφο τραγούδι.

Τα τραγούδια του δίσκου:

1

Οι Χήρες

Lyrics By – Τάσος Σαμαρτζής

2:15

2

Στα Εστιατόρια Που Τρων Τα Συνεργεία

Lyrics By – Θοδωρής Γκόνης

2:34

3

Ένα Όχι

Lyrics By – Θοδωρής Γκόνης

3:21

4

Βάλε Μου Να Πιω

Lyrics By – Τάσος Σαμαρτζής

2:50

5

Hellas Special

Lyrics By – Τάσος Σαμαρτζής

3:31

6

Δόξα Δράμας

Lyrics By – Θοδωρής Γκόνης

2:27

7

Νείλος

Lyrics By – Εμμανουήλ Ζάχος

4:01

8

Μεταξωτή Αγάπη

Lyrics By – Θοδωρής Γκόνης

3:16

9

Η Σφίγγα

Lyrics By – Μανώλης Ρασούλης

3:05

10

Ερωτικό

Lyrics By – Ναπολέων Λαπαθιώτης*

3:21

11

Τα 'Χει Χάσει Όλα

Lyrics By – Νίκος Ξυδάκης

2:04

12

Μη Φοβάσαι

Lyrics By – Μανώλης Ρασούλης

2:48

 

Ακούστε την εκπομπή:

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Πηγή:ourout.blogspot.com

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά