Βούλιαξε η Πλατεία Μητροπόλεως. Ο Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος κήρυξε την επίσημη έναρξη των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης.

Σάββατο βραδάκι 1 Σεπτεμβρίου 2018 στις 9 και ενώ η Παλιά Πόλη της Ξάνθης βούλιαζε στην κυριολεξία από τον κόσμο, στην Πλατεία Μητροπόλεως ο Δήμαρχος Ξάνθης πραγματοποίησε την επίσημη έναρξη των Γιορτών 2018 σε ένα κλίμα αποδοχής, χαράς και μεγάλης γιορτής.

Ο Δήμαρχος στην ομιλία του που είχε βασικούς άξονες τον εθελοντισμό των κατοίκων της Ξάνθης, που δίνουν το συγκριτικό πλεονέκτημα στην πόλη, αλλά και την μεγάλη  ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής,  που από αιώνες την κάνουν γνωστή στην οικουμένη, ευχαρίστησε θερμά όλους όσους συνέδραμαν για την επιτυχή έκβαση των πραγμάτων ώστε να πραγματοποιούνται ποιοτικές και άμεσα αποδεχτές εκδηλώσεις δωρεάν για τους πολίτες σε όλα τα επίπεδα.

Ακούστε τον.

Ο Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος στην ομιλία του αναλυτικά σημείωσε:

 

"Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι χρόνια Πολλά, 29 χρόνια τώρα η πόλη αυτές τις ημέρες γιορτάζει τις Γιορτές Παλιάς Ξάνθης και θα είναι Πολλά ακόμη τα χρόνια που θα γιορτάζει στο μέλλον.

Η ιστορική πορεία, ο πολιτισμός, τα ήθη και τα έθιμα, οι παραδόσεις και το φυσικό περιβάλλον, διαμορφώνουν το χαρακτήρα μιας κοινωνίας, αποτελούν δε, αναπόσπαστο κομμάτι της καλλιέργειας, της προαγωγής, των ανθρώπινων αξιών.

Αυτή είναι η σύνθεση που καθόρισε την διαδρομή της περιοχής μέσα στον χρόνο, δημιούργησε το παρόν της, ενώ συνδιαμορφώνει  το μέλλον της.

Η Ξάνθη, με το βαρυσήμαντο παρελθόν της κατάφερε να κρατήσει το χαρακτήρα της, την ιστορία της, από την αρχαιότητα έως σήμερα, διατηρώντας την ελληνικότητά της μέσα στους αιώνες.

Η πατρίδα του Δημόκριτου, του Λεύκιππου, η πατρίδα του Μάνου Χατζιδάκι, του Χριστόδουλου, η πατρίδα του Αρχιεπισκόπυ Χριστόδουλου και τόσων άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων,  μας γεμίζει περηφάνια. Άλλωστε η Ξάνθη γνωρίζει καλά την ταυτότητά της, μια ταυτότητα η οποία έχει πολλά ονόματα.

Θέλω σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω πάνω από όλα όλους εσάς,  αλλά και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ που ήρθαν να δουν τι καταφέρνουμε εδώ εμείς οι Ξανθιώτες για την πόλη μας, ήρθαν να δουν την πατρίδα του Αλέξανδρου Μπαλτατζή, ήρθαν να δουν την πατρίδα του Μάνου Χατζιδάκι.

Σε όλη αυτή την ιστορική  διαδρομή,  τα πρόσωπα αυτά οδήγησαν τούτο τον τόπο, δίνοντας χρόνια από τη ζωή τους υπηρετώντας την τοπική κοινωνία, αλλά και την Πατρίδα μας και έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στο βιβλίο της ιστορίας.

Η περιοχή αυτή δεν έπαψε να γεννά μεγάλα γεγονότα,  παρέδωσε τη σκυτάλη της, χρόνο με τον χρόνο, μέσα από τα χέρια  προσωπικοτήτων  ανθρώπων δικών  της, γέννημα θρέμμα της περιοχής. Στοιχεία, που συνέδεσαν  το χτες με το σήμερα, το χώρο με το χρόνο, μέσα από τη πολυπολιτισμικότητα που διακρίνει την περιοχή μας.

Η μεγάλη Κυρία, η Αρχόντισσα μας, η Αρχόντισα της Θράκης, η Ξάνθη,  με το απαράμιλλο φυσικό κάλος,  περιβάλλει  τις μοναδικές θεσμοθετημένες πολιτιστικές εκδηλώσεις, τους πανέμορφους οικισμούς της , αλλά και τη σύγχρονη ζώσα πόλη, με τις νεανικές φωνές και τη σοφία της ζωής, γιορτάζει!

Οι Γιορτές Παλιάς Πόλης της Ξάνθης  αποκτούν στη σημερινή εποχή ιδιαίτερη σημασία. Λειτουργούν ως μορφή αντίστασης απέναντι στην ισοπέδωση της πολιτιστικής ταυτότητας και λειτουργούν ως μέσο μεταλαμπάδευσης  στις επόμενες γενιές. 

Γιορτές που αποτελούν ένα μοναδικό ταξίδι  στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.  Γιορτές που αποτελούν ταυτόχρονα και ένα μοναδικό ταξίδι  ψυχαγωγίας, ένα μοναδικό, συναρπαστικό ταξίδι που συνδέει το χτες με το σήμερα!

Η δύναμη των ανθρώπων, η πηγαία φιλοξενία και η αδιαπραγμάτευτη έννοια της δημιουργίας αποτυπώνεται στη μνήμη όλων όσων την επισκέπτονται αυτές τις ημέρες,  αλλά και χαράσσεται στις καρδιές όλων, για να την επισκεφθούν όλο το διάστημα του έτους.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς για τη συμμετοχή σας, τη συλλογική προσπάθεια, τη ζωντάνια και το αστείρευτο κέφι , στη μεγάλη γιορτή της Ξάνθης και  στη μεγάλη γιορτή της Ελλάδας!

Για ακόμη μια χρονιά, σήμερα, 29 χρόνια μετά,  ανοίγουμε μαζί, χέρι με χέρι   την αυλαία των γιορτών σε αυτό το μαγευτικό οικιστικό σύνολο, αφού φροντίσαμε ο θεσμός να ξεχωρίσει και πάλι με την ποιότητα και το περιεχόμενό του.  Και για αυτό ένας είναι υπεύθυνος, το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης το οποίο για μια ακόμη φορά οφείλω όχι μόνο να τους ευχαριστήσω,  αλλά και να τους συγχαρώ, αλλά πάνω από όλα,  οι χιλιάδες εθελοντές, οι χιλιάδες άνθρωποι που απαρτίζουν τους πολιτιστικούς συλλόγους, που είναι το μυστικό και η καρδιά της επιτυχίας αυτής της Πόλης.

Ο Πολιτισμός, γνωρίζουμε καλά εμείς οι Ξανθιώτες ότι, είναι ζωή και η ζωή είναι αυτή που μας αξίζει".

 

 

 

 

 

Η Ελένη Βιτάλη με τον Νίκο Ζιώγαλα δημιούργησαν μια εκπληκτική ατμόσφαιρα στην έναρξη της 29ης διοργάνωσης με τον κόσμο να τραγουδά μαζί τους και το κέφι στην πλατεία Μητροπόλεως να εκτοξεύεται στα ύψη καθώς Δήμαρχοι από την ΚΕΔΕ έδειξαν να απολαμβάνουν τη συναυλία με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Δήμαρχο Μήλου κ. Γεράσιμο Δαμουλάκη να χορεύει, εξωτερικεύοντας τη διάθεση και λειτουργία του.

 

 

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Παλιά Πόλη
Πολιτιστικά
Τοπικά
Σταυρούπολη