Έκθεση τοπικών προϊόντων και οικοτεχνίας, η ευχάριστη έκπληξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης

Η Ξάνθη της παραγωγής και της δημιουργίας εκπλήσσει ευχάριστα ντόπιους και επισκέπτες των φετινών Γιορτών Παλιάς Πόλης.

Η έκθεση τοπικών προϊόντων και οικοτεχνίας –‘έκθεση με γεύσεις και αρώματα της Θρακικής Γης’- που διοργανώνει το Επιμελητήριο Ξάνθης είναι μια επιβεβαίωση των εξαιρετικών προοπτικών και της υγιούς και ευφάνταστης επιχειρηματικότητας των Ξανθιωτών παραγωγών αλλά και του ιδίου του Επιμελητηρίου που εδώ και οκτώ μήνες ξεκίνησε- και ολοκλήρωσε- τη χαρτογράφηση των παραγόμενων στην Ξάνθη τοπικών προϊόντων με στόχο την ανάδειξη τους, της προώθηση τους και πρωτίστως την είσοδο και καθιέρωση τους στην αγορά μέσω πιστοποίησης και τυποποίησης.

Η καταγραφή, επισημαίνει μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης, ήταν εντυπωσιακή: 800 προϊόντα από κάθε σημείο του Νομού, εξαιρετικής ποιότητας και μοναδικών χαρακτηριστικών, άξια από κάθε άποψη να σταθούν ανταγωνιστικά στους όρους της αγοράς.

Και ταυτόχρονα το Επιμελητήριο να βρίσκεται αντιμέτωπο με παραγωγούς που ναι μεν ‘επιχειρούν’ δημιουργικά αλλά δεν κατοχυρώνουν στην αγορά τα προϊόντα τους αφού τα περισσότερα ούτε τυποποιημένα είναι, ούτε και πιστοποιημένα.(Σ.σ: από τα 800 πιστοποιημένα είναι μέχρι σήμερα μόλις τα 150).

Ο κ. Μωραΐτης διαβεβαιώνει πως τις διαδικασίες πιστοποίησης και προώθησης τις αναλαμβάνει το Επιμελητήριο Ξάνθης και σημειώνει ότι η αφετηρία αυτής της διαδρομής είναι η έκθεση, μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουν καταναλωτικό κοινό και στελέχη της αγοράς- από μεγάλα, μεσαία και μικρά καταστήματα τροφίμων μέχρι στελέχη κλάδων όπως π.χ. ο ξενοδοχειακός- την πληθώρα των τοπικών προϊόντων.

Το επόμενο βήμα, τονίζει, είναι η τυποποίηση και πιστοποίηση αφού η πλειοψηφία των τοπικών μας προϊόντων διαθέτουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Σήμερα στις 20:00 θα παρουσιαστεί η πρόταση για πρωινό με τοπικά προϊόντα – γαλακτοκομικά, μαρμελάδες κ.α- προς τους εκπροσώπους των ξενοδοχειακών μονάδων και έπεται συνέχεια.

Και πως ξεκίνησε όλη αυτή η προσπάθεια; Μα από την περίφημη καριόκα και τον καβουρμά! :’ η δυναμική που προσέδωσαν τώρα επαυξάνεται’, τονίζει ο κ. Μωραϊτης, προσθέτοντας  :’ πόσοι από εμάς γνωρίζουμε ότι στο Πόρτο Λάγος παράγεται εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, ότι το ζαχαροκάλαμο της Γενισέας μέσω της Κοιν.Σ. Επ. εξάγεται με χαρακτηριστικά super food , ότι την ποιότητα του μελιού της περιοχής δύσκολα τη συναγωνίζεται κανείς, ότι τα καλλυντικά της Ξάνθης είναι μοναδικά και τόσα άλλα’.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης καλεί όλους μας να επισκεφθούμε την έκθεση- στο γήπεδο ερασιτέχνης ( πρώην ΑΟΞ), στο τέρμα της οδού Βας. Σοφίας, από τη δυτική πλευρά- να γευθούμε τον πλούτο της περιοχής, παραγόμενο από δικούς μας ανθρώπους, να στηρίξουμε το τοπικό επιχειρείν και να πολλαπλασιάσουμε τα οφέλη για την τοπική κοινωνία: ‘έτσι και θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και οι νέοι μας θα παραμείνουν επενδύοντας τις γνώσεις τους στην πατρίδα τους’, καταλήγει.

Ακούστε τον κ. Σ. Μωραΐτη.   

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντά: Χρήστος Τζανίδης

Φωτογραφία: myportal.gr

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Παλιά Πόλη
Πολιτιστικά
Τοπικά