Διεθνές ενδιαφέρον προσελκύει η περιοχή της Σταυρούπολης για εναλλακτικό τουρισμό και «Μονοπάτια Πολιτισμού»

Στην κεντρική πλατεία της πόλης μας υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, τον δημοσιογράφο David Binning και τον φωτογράφο Jurgen Amann, ανταποκριτές του γερμανικού περιοδικού RennRad του εκδοτικού Ομίλου BVA BikeMedia GmbH, οι οποίοι επισκέπτονται τον Δήμο μας για να γνωρίσουν το φυσικό κάλλος, την ιστορία και τον πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής της Σταυρούπολης.

Τα δύο μέλη της αποστολής, συνομίλησαν αρκετά με τον Δήμαρχο Ξάνθης και ενημερώθηκαν για τα σημεία ενδιαφέροντος του τόπου μας, αλλά και για τα «Μονοπάτια Πολιτισμού» που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα. Αμέσως μετά αναχώρησαν για την ευρύτερη περιοχή της Σταυρούπολης, προκειμένου να παραμείνουν στην περιοχή με σκοπό την προβολή της στο εξωτερικό.

Ένα τετραήμερο στις φυσικές ομορφιές του Δήμου μας, στα μονοπάτια και τις ποδηλατικές διαδρομές του είναι αρκετό για να μαγέψει τους δύο Γερμανούς, οι οποίοι θα καταγράψουν και θα δημοσιεύσουν τις εμπειρίες τους στο γερμανικό περιοδικό εναλλακτικού τουρισμού της πατρίδας τους. Τη γερμανική δημοσιογραφική αποστολή θα συνοδεύουν, ποδηλατώντας, μέλη του Αθλητικού Μορφωτικού Συλλόγου Σταυρούπολης Ξάνθης «Η Δόξα».

Ενδεικτικό της σπουδαιότητας που αποδίδει ο Δήμος Ξάνθης στην ανάδειξη του φυσικού, ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής της Σταυρούπολης είναι το Πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού», που τώρα βρίσκεται στην τελική του φάση και στοχεύει να εμπλουτίσει το τουριστικό προϊόν του τόπου.

 

Το Πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» είναι μια προσπάθεια του Δήμου Ξάνθης και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το οποίο περιλαμβάνει την πεζοπορική διαδρομή Νέστος - Ροδόπη Τrail, που βρίσκεται στην τελική φάση της ολοκλήρωσής του και συνδέει την Ξάνθη, από την Παλιά της Πόλη, έως το Δασικό Χωριό του Ερύμανθου. Το μονοπάτι εκτείνεται σε 70 περίπου χιλιόμετρα, ενώ συμπληρώνεται με επιπλέον τρεις παράλληλες αυτόνομες περιπατητικές διαδρομές και μια ποδηλατική.

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα επέλεξε συμβολικά να παρουσιάσει επισήμως για πρώτη φορά ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος στο Κέντρο Μελετών «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», το οποίο φέρει το όνομα ενός διορατικού ηγέτη και μάλιστα ενώπιον των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε., κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στον Δήμο μας, καταδεικνύοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου περισσεύει η θέληση, μπορεί να παράγει έργο προς όφελος των πολιτών.

Εκεί ο Δήμαρχος Ξάνθης διατύπωσε το αναπτυξιακό όραμα πάνω στο οποίο βασίστηκε όλη η στρατηγική του Προγράμματος, αναφερόμενος αρχικά στα κίνητρα, που ώθησαν στην επιλογή της περιοχής της Σταυρούπολης, όπως το φυσικό της κάλλος, αλλά και την ανεργία, την πληθυσμιακή συρρίκνωσή της και τις λιγοστές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. «Σκοπός μας μια ανθηρή αειφόρα Σταυρούπολη, όπου οι επισκέπτες περιπατητές θα στηρίζουν την οικονομία και θα σέβονται το περιβάλλον. Στόχος μας να ζωντανέψουμε ξανά αυτόν τον τόπο, αξιοποιώντας τα περιβαλλοντικά και ιστορικά προτερήματά του. Τον μεγαλύτερο των Βαλκανίων, καταρράκτη Λειβαδίτη, το πανέμορφο Δασικό Χωριό, τη βιοποικιλότητα και τις κατάφυτες πλαγιές, τον καλύτερα σωζόμενο Μακεδονικό Τάφο της Θράκης, τους γραφικούς οικισμούς, τους μαιανδρισμούς του Νέστου, τον ήπιο αγροτουρισμό, το δίκτυο συγκοινωνιών», σημείωσε ο κ. Δημαρχόπουλος.

Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια ανάδειξης του περιπατητικού τουρισμού, όπως δήλωσε, είναι το Πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού», που εκπόνησε η ΕΛΛΕΤ, η οποία ανέλαβε τη χαρτογράφηση της συνένωσης των υπαρχόντων μονοπατιών της περιοχής, τον καθαρισμό και τη σηματοδότησή τους. Μέγας δωρητής του εγχειρήματος στάθηκε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Έκανε ιδιαίτερη μνεία επίσης, στις υπηρεσίες του Δήμου και στους φορείς που συνέδραμαν όπως το Δασαρχείο, η Διεύθυνση Δασών, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Ξάνθης, οι Ορειβατικοί Σύλλογοι, αλλά και πολλοί εθελοντές και τόνισε ότι «σήμερα το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί μετά από δύο χρόνια άοκνης προσπάθειας».

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον αποκάλυψε και το επόμενο βήμα, «αναμένουμε τέλη Σεπτεμβρίου από την Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων να μας πιστοποιήσει το μοναδικό περιπατητικό μονοπάτι στη Βόρεια Ελλάδα και το τρίτο στη χώρα, το οποίο υπερκαλύπτει τα 23 και πλέον κριτήρια που θέτει η Ε.Ε. για την επικύρωσή του».

Η συγκεκριμένη πιστοποίηση συνιστά σπουδαίο εργαλείο για τη διεθνή προώθηση των αποδράσεων στη θρακική φύση. «Τοποθετεί τον Δήμο Ξάνθης στον χάρτη του περιπατητικού τουρισμού για τα 3.000.000 μέλη της Οργάνωσης και τα 40.000.000 λάτρεις του περιπατητικού τουρισμού στην Ευρώπη», θα πει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ξάνθης για να καταλήξει, «ήταν για εμάς ένα στοίχημα που τώρα παίρνει μορφή, γίνεται πράξη. Και μάλιστα χωρίς να τοποθετούμε ίδια κεφάλαια του Δήμου, χωρίς δηλαδή, να επιβαρύνουμε οικονομικά τους δημότες μας. Αγαπάμε τον τόπο μας. Αντλούμε υπερηφάνεια από αυτόν. Με το Πρόγραμμα αυτό απευθυνόμαστε στα 40 εκατομμύρια περίπου λάτρεις του περιπατητικού τουρισμού στην Ευρώπη. Στηρίζουμε έμπρακτα την προοπτική τουριστικής ανάπτυξης της Σταυρούπολης και κατά συνέπεια προωθούμε την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της τοπικής επιχειρηματικότητας».

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Παλιά Πόλη
Πολιτιστικά
Τοπικά
Σταυρούπολη