Δ.Νατσιός: Ας ξεκινήσουμε από την παιδεία και για τη συμφωνία των Πρεσπών

 

Είναι θεολόγος και δάσκαλος στο Κιλκίς.

Είναι Έλληνας δάσκαλος και υπηρετεί – όπως διαχρονικά όσοι έφεραν και φέρουν αυτή την ιδιότητα ως κοινωνικό, δημόσιο αξίωμα λειτουργού, σε αυτή τη χώρα- σε σχολεία και κοινωνία.

Εκεί, άλλωστε, χρειάζονται οι δάσκαλοι.

Οι δάσκαλοι δεν είναι πρέπων να έχουν λόγο εκπτωτικό ή λογοκριμένο.

Πλάθουν πολίτες και διευκρινίζουν από την πρώτη δημοτικού μέχρι και την τελευταία πνοή της δια βίου κοινωνικής μάθησης ενός πολίτη, τη διαφορά μεταξύ του πολίτη και του υπηκόου (σ.σ: με την έννοια του υποκείμενου, του υποτελούς στην εξουσία και όχι της νομικής έννοιας της πολιτογράφησης). Τη διδάσκουν μέσω της γλώσσας, της ιστορίας, της γεωγραφίας ακόμη και των μαθηματικών.

Ένας πολίτης έχει άποψη. Ένας ελεύθερος πολίτης σε μια δημοκρατική χώρα οφείλει να έχει άποψη.

Και ακολουθούν τα αυτονόητα. Αν η άποψη έχει πλειοψηφικό ρεύμα και εφόσον δεν αντιτάσσεται σε Σύνταγμα και νόμους, οφείλει και η δημοκρατία, από τη δική της πλευρά, να τη σεβαστεί και να την υπηρετήσει μέσω των θεσμών. Όταν η άποψη αυτή διατρανώνεται σε πλατείες και δημόσιες συγκεντρώσεις, κατοχυρώνεται στις δημοκρατίες.

Ο κ. Δημήτρης Νατσιός είναι εκεί: στο σχολείο, στις πλατείες , στις δημόσιες συγκεντρώσεις, μέσα στην κοινωνία.

Ξυπνά τη συλλογική μνήμη, ανοίγοντας την πόρτα της ιστορίας των Ελλήνων, μιλά για τη Μακεδονία και την αδιαμφισβήτητη ελληνικότητα της , τώρα, που οι δάσκαλοι οφείλουν να είναι μπροστά, δεν αφήνει τις λέξεις να πέφτουν στο κενό- νοηματοδοτούν τον κόσμο,  τις ανθρώπινες συμπεριφορές, τις καταστάσεις και τις επιλογές και το γνωρίζει αυτό- και κόντρα στον καιρό επιμένει: το κλειδί είναι η παιδεία.

Θα αναρωτηθεί κανείς και στο Σκοπιανό; Ναι, επιμένει ο Δάσκαλος. Ένας Πολίτης, κάτοχος παιδείας και δη ελληνικής, θα αντισταθεί σε μια συμφωνία που δεν συμπορεύεται με την εδώ και χιλιάδες χρόνια, αδιαμφισβήτητη ιστορική αλήθεια. Και το κυριότερο θα απεκδυθεί το φόβο για να εκφράσει τους λόγους που τον υποχρεώνουν να αντισταθεί.

Ο κ. Δημήτρης Νατσιός είναι ο ένας εκ των δύο ομιλητών – μαζί του ο διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών κ. Θεοφάνης Μαλκίδης- της εκδήλωσης που διοργανώνουν 16  σύλλογοι της Ξάνθης , υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρείου, την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, στις 11:30 το πρωί στο δημοτικό αμφιθέατρο.

Μέσα από την ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, μας κάλεσε όλους σε μια συζήτηση, την ημέρα της εκδήλωσης, για την συμφωνία των Πρεσπών με οδηγό την παιδεία.

Ακούστε τον κ. Δ.Νατσιό.

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Τοπικά