Το πετιμέζι της "Γενισέας" στο ελληνικό τραπέζι. Η Α. Αμανατίδου δίνει χρώμα και ορμή στην προσπάθεια που υποστηρίζει και ο TAP

Με την εγκατάσταση της γραμμής μεταποίησης ολοκληρώθηκε και η τελευταία φάση της δωρεάς του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ AG) στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) «Γενισέα». Μία ομάδα πρωτοπόρων γυναικών από την πολυπολιτισμική αυτή κωμόπολη της Ξάνθης που με το βλέμμα στο μέλλον άντλησαν τεχνογνωσία από το παρελθόν, για να επαναφέρουν στο ελληνικό τραπέζι το πετιμέζι από ζαχαροκάλαμο.

Στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την Πρόεδρο της ΚοιΝ.Σ.Επ "Γενισέα" κα. Αναστασία Αμανατίδου που μας εξιστόρησε όλη την προσπάθεια που κατέβαλαν αυτά τα χρόνια αλλά και την αρωγή που είχαν στην προσπάθειά τους σε μια κομβική στιγμή, ακριβώς εκεί που σκεφτόταν αν θα συνεχίσουν ή όχι καθώς τα χρήματά τους ολοένα λιγόστευαν....

Τελικά η πολύ δουλειά, η αγάπη, το πείσμα και το όραμα που είχαν τους έδωσε το συγκριτικό πλεονέκτημα και σήμερα διαφαίνεται στον ορίζοντα ελπιδοφόρα εξέλιξη, καθώς το ζαχαροκάλαμο μπορεί να εισέλθει στην Ελληνική γεωργία και μάλιστα να τονώσει το εισόδημα των αγροτών με την παράλληλη ανάπτυξη και μηχανών για την λειτουργική εξυπηρέτηση της καλλιέργειας αλλά και της επεξεργασίας του προϊόντος μειώνοντας το κόστος σημαντικά.

Ακούστε την κα. Αμανατίδου, που με τη θετική της ενέργεια και την ακλόνητη πίστη της στο προϊόν που πλέον εδράζεται σε απτά αποτελέσματα μας δίνει, εκτός των άλλων και το μήνυμα του αγώνα της ζωής και της δημιουργίας με υπομονή, επιμονή και αγάπη.

Απολαύστε τη δημιουργική ενέργεια που εκπέμπει:

Το προϊόν αυτό έχει μακρά τοπική ιστορία, την οποία οι γυναίκες της Γενισέας κατάφεραν να αναβιώσουν. Αφού ερεύνησαν κι εντόπισαν τον παραδοσιακό σπόρο του ζαχαροκάλαμου, τον ίδιο που καλλιεργούσαν οι παππούδες τους στην περιοχή, άρχισαν να παράγουν πετιμέζι. Αναγνωρίζοντας τη σημασία και τη δυναμική του, ο αγωγός ΤΑΡ στήριξε το εγχείρημα, εντάσσοντάς το στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις που πραγματοποιεί στις περιοχές από τις οποίες διέρχεται.

Πιο συγκεκριμένα, το χρυσό πετιμέζι της «Γενισέας» εντάχθηκε στο αγροδιατροφικό πρόγραμμα ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ που υλοποιείται σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), και το Ίδρυμα Μποδοσάκη. 

 

Στο πλαίσιο αυτό, το επιστημονικό προσωπικό της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής προσέφερε εκπαιδευτικά σεμινάρια και συμβουλευτικές συναντήσεις στα μέλη της Συνεταιριστικής Επιχείρησης σε ό,τι αφορά καλές πρακτικές για τη συλλογή κι επεξεργασία του ζαχαροκάλαμου· για την ποιοτική διασφάλιση της παραγωγής· για την ανάπτυξη, προώθηση και διάθεση του τελικού προϊόντος στην αγορά, κοκ. Επίσης, το εργαστήριο της «Γενισέας» εξοπλίστηκε πλήρως για τη διαδικασία μεταποίησης, με τη δωρεά να περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων– μηχάνημα αποφλοίωσης του ζαχαροκάλαμου, σύστημα βρασμού, δεξαμενή ψύξης, ειδικά φίλτρα, πυρασφάλεια και συναγερμό. 

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Γενισέα», Αναστασία Αμανατίδου, όλη αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε επειδή, «Θέλαμε να γευτούμε το παραδοσιακό προϊόν του τόπου μας, το πετιμέζι, και εμείς και τα παιδιά μας. Ήταν χρέος μας. Ευχαριστούμε τους ανθρώπους του ΤΑΡ που πίστεψαν σε μας». 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Οικονομικά
Πολιτιστικά
Τοπικά