Οι αγρότισσες και το διατροφικό ζήτημα , τα θέματα της εκπομπής του Συλλόγου γυναικών Ξάνθης την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Με τις γυναίκες που ασχολούνται με αγροτικές εργασίες, με τις αγρότισσες και τα ζητήματα που αντιμετωπίζει στο διατροφικό  η χώρα,  ασχολήθηκε η εκπομπή "Γυναίκες στο Προσκήνιο" την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019.

Ακούστε την εκπομπή.

Η σημερινή μας εκπομπή είναι αφιερωμένη στις αγρότισσες αλλά και πως το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτιών και κτηνοτρόφων οδηγεί στην υποβάθμιση της διατροφής όλου του λαού.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας μέσα από τους Συλλόγους και Ομάδες της σε όλη την χώρα, συμπορεύτηκε σταθερά σε όλη την διάρκεια της 43χρονης πορείας της, με τους αγώνες της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Άλλωστε η καθημερινότητα της ελληνίδας αγρότισσας είναι σκληρή και επιδεινώνει την ήδη υποβαθμισμένη κοινωνική της θέση. Η πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που ξεκληρίζει την αγροτική οικογένεια, με στόχο τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, πλήττει διπλά και τριπλά την   αγρότισσα. Η σημερινή πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης πλήττει τις λαϊκές οικογένειες και στην πόλη και στην ύπαιθρο.

Η αγρότισσα μέρα με τη μέρα βλέπει το εισόδημα της οικογένειάς της να συρρικνώνεται. Η υπερφορολόγηση, τα χαράτσια του ΕΛΓΑ, τα καλλιεργητικά έξοδα, η εκτίναξη του ΦΠΑ, ο ΕΝΦΙΑ και τα κάθε λογής τέλη, οδηγούν στην παραπέρα φτωχοποίησή της. Ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι ανασφάλιστη. Παράλληλα η σύνταξη μειώνεται παρά τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές. Οι συνέπειες της νέας ΚΑΠ 2014-2020 ήδη είναι ορατές και θα αποτελέσουν την ταφόπλακα της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Δεν εξασφαλίζονται οι κατώτερες εγγυημένες τιμές για τους αγρότες που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να τους εξασφαλίζουν εισόδημα για μια αξιοπρεπή ζωή. Το αίσχος των ανοιχτών τιμών στα αγροτικά δίνει τη δυνατότητα στους βιομηχάνους και τους μεγαλεμπόρους να τα παίρνουν «για ένα κομμάτι ψωμί». Την ίδια στιγμή, η λαϊκή οικογένεια τα αγοράζει πανάκριβα.

Οι γυναίκες της υπαίθρου δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο το ολοένα και χαμηλότερο εισόδημα.  Οι δύσκολες συνθήκες δουλειάς στην ύπαιθρο (κτηνοτροφία, γεωργία), που ξεκινάνε από τις 4 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, δημιουργούν επιπλέον εμπόδια στην κοινωνική της ζωή, στη συμμετοχή στην κοινωνική δράση. Επιβαρύνουν ιδιαίτερα το γυναικείο οργανισμό και την υγεία των αγροτισσών.

Επιπλέον, το κλείσιμο και η υπολειτουργία σχολείων στα χωριά και στις κωμοπόλεις, οι τεράστιες ελλείψεις στις δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, η ανύπαρκτη κοινωνική μέριμνα, που φορτώνει αποκλειστικά στις δικές της πλάτες τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ, την περιθωριοποιούν ακόμα περισσότερο.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, αντιμετωπίζει τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα των αγροτισσών, τα οποία είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής, με … παυσίπονα! Δηλαδή; Τα ευρωπαϊκά προγράμματα της γυναικείας επιχειρηματικότητας!!! Πατώντας στην ανάγκη της γυναίκα της υπαίθρου να σταθεί στα πόδια της, να επιβιώσει, την έσπρωξαν να φτιάξει συνεταιρισμούς. Παρακολούθησε διάφορα σεμινάρια για να … εκπαιδευτεί σε «καινοτόμες ιδέες». Και στο τέλος; Βρέθηκε είτε χρεωμένη, είτε «προσγειώθηκε» στην σκληρή καθημερινότητα με τα ίδια ή χειρότερα προβλήματα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η «γυναικεία επιχειρηματικότητα» και οι «καινοτόμες ιδέες» που προωθούνται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις είναι πολύ μακριά από τα σύγχρονα δικαιώματά μας! Γιατί; Γιατί οι ανάγκες μας για εργασία, μητρότητα, δημιουργική ζωή δε συμβιβάζονται με τα επιχειρηματικά κέρδη και την καταπίεση.

Η πλειοψηφία των γυναικών της υπαίθρου είναι συμβοηθούντα μέλη, εργάτριες γης, εποχιακά εργαζόμενες σε βιομηχανίες παραγωγής κομπόστας. Είναι τα μεγαλύτερα θύματα της αντιαγροτικής-αντιασφαλιστικής πολιτικής που έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, με τη νέα ΚΑΠ, της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων. Η σημερινή πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης χαρίζει προνόμια και φθηνό ρεύμα σε εφοπλιστές και βιομήχανους, αλλά διατηρεί στα ύψη το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων με το ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, με το φόρο στο πετρέλαιο. Την ίδια στιγμή, οι περικοπές που επιβάλλει η ΚΑΠ στις επιδοτήσεις χτυπάνε  το αγροτικό εισόδημα. Η σημερινή πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης έχει οδηγήσει χιλιάδες αγρότισσες να μένουν ουσιαστικά ανασφάλιστες γιατί αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές. Έτσι, μπορεί να καλύπτονται υγειονομικά από την ασφάλεια του συζύγου, αλλά δεν θα πάρουν  ποτέ σύνταξη.

Η κυβέρνηση απάντησε για ακόμα μια φορά στις διεκδικήσεις των για κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων (ν. «Κατρούγκαλου» κ.λ.π.), μείωση των υπέρογκων εισφορών του ΕΦΚΑ και συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες με διώξεις αγροτών, στελεχών αγροτικών συλλόγων, με την κατηγόρια της υποκίνησης αγροτών για να συμμετέχουν στα μπλόκα του αγώνα. Η ΟΓΕ καταδικάζει την κρατική βία και τρομοκρατία που ξεδιπλώθηκε από την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων για να αποτρέψει τους αγρότες της Θεσσαλίας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας να πάρουν τη δική τους θέση στα μπλόκα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική που ξεκληρίζει μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, για την επιβίωση των οικογενειών τους,  για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες τους.

Το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα ενώνει για ακόμα μια φορά τη φωνή του με τους αγρότες και τις  αγρότισσες για να δώσουμε μαζί την απάντηση στον κυβερνητικό αυταρχισμό. Να στείλουμε ένα βροντερό μήνυμα στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας, την ΕΕ, την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σήμερα επιδιώκεται τροποποίηση μιας σειράς οδηγιών και κανονισμών σχετικά με τα τρόφιμα που αφορούν κυρίως τη δημοσίευση πληροφοριών από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων. Με την πρόταση της ευρωπαϊκής επιτροπής πολλές πληροφορίες παραμένουν «εμπιστευτικές» και άρα μη δημοσιοποιήσιμες στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και σε βάρος της υγείας των λαϊκών στρωμάτων. Παράλληλα διατηρείται ο «αυτοέλεγχος», η ανάθεση δηλαδή του ελέγχου στα ίδια τα μονοπώλια, καταργώντας τους όποιους κρατικούς ελέγχους. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια καθόλου τυχαία δε μπορούν να θεωρηθούν τα διατροφικά σκάνδαλα που ξεσπούν κατά καιρούς, ακόμα και μέσα στην ίδια την ΕΕ, με κινδύνους για την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Παράδειγμα στην Ισπανία το σκάνδαλο με τα μολυσμένα με εντομοκτόνα αυγά, στη Γαλλία το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου και το πρόβειο κρέας και πάει λέγοντας.

Η τροφή, η πιο ζωτική ανθρώπινη ανάγκη, υποτάσσεται στο κέρδος. Μικροί αγρότες ξεριζώνονται σε όφελος μεγάλων εκμεταλλεύσεων (αγροτικών και βιομηχανικών) του αγροτοδιατροφικού τομέα, διατροφικές συνήθειες καθοδηγούνται διαφημιστικά, τα τρόφιμα στο ράφι ακριβαίνουν, η ποιότητά τους πέφτει (για τους πολλούς, όχι για όλους), ενώ ληγμένα δίνονται σε εξαθλιωμένους έναντι φοροαπαλλαγών στους ομίλους τροφίμων. Οι πεινασμένοι σε όλο τον κόσμο και στην "αναπτυγμένη" Ευρώπη πληθαίνουν, όταν η επιστήμη και η τεχνολογία, η εργασία εκατομμυρίων ανθρώπων, αγροτών και εργατών, μπορούν να εξασφαλίσουν άφθονα, φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα για όλους.

Μόνη πραγματική διέξοδος για τη μικρή και μεσαία αγροτιά, ώστε να παραμείνει στη γη της και να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες της, είναι με τη συμμαχία της, την εργατική τάξη, και τους αυτοαπασχολούμενους στις πόλεις, η πάλη τους για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και ο αγώνας για λαϊκή εξουσία. Σε αυτήν την κοινωνία, θέση θα έχει ο μικρομεσαίος αγρότης, μέσω του αγροτικού παραγωγικού συνεταιρισμού, ο οποίος θα έχει το δικαίωμα χρήσης της γης ως παραγωγικού μέσου, ενώ θα μειώνεται το κόστος παραγωγής, με την κοινή καλλιεργητική φροντίδα και συλλογή των προϊόντων, αξιοποιώντας όλες τις κρατικές υποδομές. Θα εξασφαλίζεται έτσι, η παραγωγή ποιοτικών και φτηνών προϊόντων, λύνοντας οριστικά το διατροφικό πρόβλημα για το λαό, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ικανοποιητικό εισόδημα στους αγρότες.

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά