Γυναίκες στο προσκήνιο

Η Υγεία απασχόλησε την εκπομπή του Συλλόγου Γυναικών Ξάνθης την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Υγεία ορίζεται η κατάσταση του ατόμου με πλήρη φυσική, ψυχική και κοινωνική ευεξία, και όχι απλά η απουσία ασθένειας. Κατ’ επέκταση ως Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) ορίζεται το σύνολο των υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας που παρέχονται έξω από τα νοσοκομεία και μέσα στην κοινότητα και αφορούν την πρόληψη, τη θεραπεία, την αποκατάσταση και την προ­αγωγή της υγείας.

Πρωτοβάθμια δηλαδή σε πρώτο επίπεδο, άμεσο, στην καθημερινή δηλαδή ζωή της γυναίκας, του παιδιού, της οικογένειας, των εγκύων, των ΑΜΕΑ, των ηλικιωμένων, των μαθητών, των φοιτητών, των εργαζομένων.

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής και το έργο του στην εκπομπή της Τετάρτης 3 Απριλίου 2019 στις "Γυναίκες στο Προσκήνιο"

Ο Σταύρος Κουγιουμτζής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1932, σε μια προσφυγική φτωχική συνοικία κοντά στο Γεντί Κουλέ, που αποτελούσε φυσικό μουσικό σταυροδρόμι ανάμεσα στην παραδοσιακή μουσική, τους λαϊκούς δρόμους του ρεμπέτικου και τις επιρροές των σμυρναίικων που κουβάλησαν στις αποσκευές τους οι πρόσφυγες της γειτονιάς. Αυτοί οι ήχοι τον συνεπήραν. Κι έγιναν η αιτία να σπουδάσει μουσική. Να της αφοσιωθεί με αγάπη και μεράκι και να ξεκινήσει το δικό του, δημιουργικό "ταξίδι".

Στην Παγκόσμια ημέρα θεάτρου αφιερωμένη η εκπομπή του Συλλόγου Γυναικών Ξάνθης την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

 

Η 27η Μάρτη είναι Παγκόσμια Ημέρα θεάτρου. Για το θέατρο θα είναι και η σημερινή μας εκπομπή αλλά και τα τραγούδια ακούστηκαν στο θέατρο ή σε κινηματογραφικές ταινίες.

Τι είναι όμως το θέατρο;… Το θέατρο, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, είναι μια κατασκευή ζωντανών απεικονίσεων από γεγονότα, γνωστά ή επινοημένα, που έχουν συμβεί ανάμεσα στους ανθρώπους, με σκοπό την ψυχαγωγία.

Αφιέρωμα κατά του ρατσισμού στην εκπομπή "Γυναίκες στο Προσκήνιο" την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

 

Η 21η Μάρτη είναι μέρα αφιερωμένη κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων. Είναι μέρα βαμμένη με το αίμα των φοιτητών που δολοφονήθηκαν το 1966 από την αστυνομία της ρατσιστικής Νότιας Αφρικής, γιατί διαδήλωναν ενάντια στο απαρτχάιντ.

Αφιέρωμα στον Κώστα Βάρναλη, τον ποιητή του λαού, τον ποιητή της εργατιάς, από τις "Γυναίκες στο Προσκήνιο" την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Η σημερινή μας εκπομπή, Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019,  είναι ένα αφιέρωμα στον Κώστα Βάρναλη, τον ποιητή του λαού, τον ποιητή της εργατιάς. Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας ποιητής για να χαρακτηρίζεται «ποιητής του λαού»; Πώς καταφέρνει το έργο του να είναι «και χαλαστής και χτίστης» ταυτόχρονα; Γιατί ο Μενέλαος Λουντέμης, όταν μιλάει για την ποίηση του Βάρναλη, λέει ότι από την αρχή μύριζε μπαρούτι;

Οι Γυναίκες στο Προσκήνιο μιλούν... για την Παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα. Η Εκπομπή της Τετάρτης 6 Μαρτίου 2019

Η  σημερινή μας εκπομπή γίνεται με αφορμή την 8η Μάρτη, την παγκόσμια ημέρα της εργαζόμενης γυναίκας, στην οποία ως Σύλλογος Γυναικών Ξάνθης και μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε.

"Το Καρναβάλι", θέμα της εκπομπής "Γυναίκες στο Προσκήνιο" την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Από πολύ παλιά οι άνθρωποι ένιωσαν την ανάγκη να χορέψουν σε ξέφρενους ρυθμούς, να γλεντήσουν να μεταμφιεστούν να ζήσουν κάτι το διαφορετικό το οποίο θεωρούνταν απαγορευμένο, και τελικά όλα αυτά καθιερώθηκε να γίνονται κατά την περίοδο της αποκριάς. Οι φτωχοί γίνονται άρχοντες , οι άντρες ντύνονται γυναίκες και οι γυναίκες άντρες οι νέοι μασκαρεύονται γέροι . Μέσα στη γιορτή αυτή οι άνθρωποι τολμούν την αφθονία, το φαγοπότι, τα πλούσια συμπόσια, τα πειράγματα και τη σάτιρα, την άρση των καθημερινών απαγορεύσεων, και τη διακωμώδηση των πάντων κυρίως των εξουσιαστών.

Η Φυσική Αγωγή, με αφορμή και το πρόσφατο σχέδιο νόμου, βρέθηκε στη θεματολογία της εκπομπής "Γυναίκες στο Προσκήνιο" την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Το θέμα της σημερινής μας εκπομπής, Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019,  ήταν  η Φυσική Αγωγή, με αφορμή και το πρόσφατο σχέδιο νόμου που προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις το προηγούμενο διάστημα το οποίο έρχεται να συμπληρώσει κομμάτια του ήδη διαλυμένου παζλ των επαγγελματικών δικαιωμάτων γυμναστών και φυσικοθεραπευτών. Δημιουργεί νέα πεδία κερδοφορίας για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στον τομέα του ιατρικού και γενικότερα του θεματικού Τουρισμού, εισάγοντας τους "εκπαιδευτές αναψυχής", μια ειδικότητα που ο καθένας θα μπορεί να την αποκτά...

Οι αγρότισσες και το διατροφικό ζήτημα , τα θέματα της εκπομπής του Συλλόγου γυναικών Ξάνθης την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Με τις γυναίκες που ασχολούνται με αγροτικές εργασίες, με τις αγρότισσες και τα ζητήματα που αντιμετωπίζει στο διατροφικό  η χώρα,  ασχολήθηκε η εκπομπή "Γυναίκες στο Προσκήνιο" την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019.

Ακούστε την εκπομπή.

Ο Τάσος Λειβαδίτης στο επίκεντρο. Η εκπομπή "Γυναίκες στο Προσκήνιο" την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Η εκπομπή την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019 ασχολήθηκε με τον Ποιητή Τάσο Λειβαδίτη, τη στάση ζωής του και το έργο του.

Ακούστε την εκπομπή:

Σελίδες