Χ. Δημαρχόπουλος: Συνεχίζουμε σταθερά μπροστά. ΟΧΙ στις παλιές νοοτροπίες, στον τυχοδιωκτισμό, στην εντυπωσιοθηρία και στις ιδιοτελείς μικροσκοποιμότητες.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης μιλά στον  Χρήστο Ράπτη του liberal, μεταξύ άλλων,  για τον Κλεισθένη και τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

 

- Λίγους μόλις μήνες από την ψήφιση του νόμου «Κλεισθένη» ποια είναι τα συμπεράσματά σας από την εφαρμογή του;

Ένα συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα, από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του «Κλεισθένη» είναι ότι αυτός ο νόμος δεν επιλύει επί της ουσίας τα σημαντικά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν ενισχύει τον ρόλο των Δήμων και φυσικά δεν επιλύει προβλήματα των πολιτών, παρά μόνο εξυπηρετεί σκοπιμότητες.

Για να γίνω πιο σαφής, η εκτίμηση όλων πλέον είναι ότι ο αποκλειστικός σκοπός που ήθελε να υπηρετήσει ο «Κλεισθένης» ήταν να αλλάξει το εκλογικό σύστημα. Ο στόχος επετεύχθη, το άλλαξε… αλλά με βεβαιότητα σας αναφέρω ότι η αλλαγή αυτή οδηγεί σε ακυβερνησία των Δήμων. Οι τοπικές κοινωνίες δεν θα αντέξουν το διοικητικό χάος!

 

- Η απλή αναλογική που θα εφαρμοστεί λοιπόν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019 αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα. Είναι ένα δίκαιο σύστημα κατά την άποψη σας;

Ο «Κλεισθένης» εισάγει την απλή αναλογική, πρακτική που, αν και φαίνεται δημοκρατική, στην ουσία διαλύει το σύστημα λειτουργίας των Δήμων, καθιστά τη Δημοτική Αρχή «όμηρο» ενός Δημοτικού Συμβουλίου, επιβάλλει τη «δικτατορία της μειοψηφίας», βάζει τροχοπέδη στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και προκαλεί ακυβερνησία. Αναμφισβήτητα λειτουργεί επιβαρυντικά στην καθημερινότητα των πολιτών, ενώ δεν διορθώνει καμία από τις υπάρχουσες παθογένειες, όπως η γραφειοκρατία, ούτε ενισχύει την αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων μεταξύ φορέων ή τη διευκόλυνση περαίωσης διαδικασιών.

 

Οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019 πλησιάζουν. Θα είστε εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος της πόλης σας; Ποιο είναι το κίνητρό σας;

Ναι, θα είμαι και πάλι υποψήφιος στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές για τον Δήμο της Ξάνθης. Όλα αυτά τα χρόνια προτίμησα τον τίμιο και ανηφορικό δρόμο της μεθοδικής και επίπονης προσπάθειας, της διαφάνειας και της συνέπειας. 
Έχοντας, ήδη, προσθέσει στη φαρέτρα του Δήμου μας έργα και παρεμβάσεις που βελτίωσαν την καθημερινότητα των πολιτών, δώσαμε ένα σαφές δείγμα, βάλαμε τις βάσεις και συνεχίζουμε την πορεία που χαράξαμε από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας, η οποία έχει ως βασική στοχοθεσία την ισόρροπη ολοκληρωμένη ανάπτυξη του τόπου μας και τη βελτίωση όσο το δυνατόν της κοινωνικής ευημερίας των συνδημοτών μας.

Συνεχίζουμε, διότι δεν θα διακυβεύσουμε όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Έχουμε την πολύτιμη γνώση και πείρα, τη θέληση, την όρεξη, τις καινοτόμες ιδέες και τον στρατηγικό σχεδιασμό, το όραμα και την ικανότητα να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τρόπο μεθοδικό και αποτελεσματικό για το καλό του τόπου μας και της κοινωνίας μας. 

Δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε ενωμένοι. Και απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες από όλους τους ιδεολογικούς χώρους, γιατί δεν περισσεύει κανείς. Να έχουν κατά νου όμως, το εξής: Θέλουμε για συνοδοιπόρους, ανθρώπους με περίσσια σοβαρότητα, ανιδιοτέλεια, πολιτική ηθική και να εμφορούνται από την αδιαπραγμάτευτη αγάπη για τον τόπο μας.

Οι εποχές αλλάζουν, οφείλουμε κι εμείς να αφήσουμε στο παρελθόν όσα και όσους επιμένουν να υπηρετούν τις παλαιωμένες νοοτροπίες, τον τυχοδιωκτισμό, την εντυπωσιοθηρία ή τις ιδιοτελείς μικροσκοπιμότητες. Η κοινωνία αυτές τις στείρες τακτικές τις κατακεραυνώνει και τις πετά στο καναβάτσο. Το ίδιο και εμείς, καθώς δεν ταιριάζουν στο δικό μας όραμα του αγώνα για τον Δήμο μας.

Με σύνεση, συναίνεση και συνεργασία, κινητοποιώντας όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου, συνεχίζουμε σταθερά μπροστά και αλλάζουμε πρώτα τον εαυτό μας για να αλλάξουμε την Ξάνθη!

 

 

 

 

 

Πηγή: liberal.gr

Η συνέντευξη δόθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2019  για το liberal.gr  στον Χρήστο Ράπτη.

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά