Ο σύλλογος Εβριτών Ν.Ξάνθης ‘ζωντανεύει’ την ιστορία της Ξάνθης της περιόδου 1919-1929, τη θυμίζει στους ντόπιους , τη μαρτυρεί στους Βαλκάνιους προσκεκλημένους / ‘Του Καπνού τ’ Αρώματα’ ο τίτλος της παράστασης

 

Τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ξάνθης τιμά με τη φετινή  του παράσταση στα πλαίσια των Θ.Λ.Ε, ο Σύλλογος Εβριτών Ν.Ξάνθης.

‘Του Καπνού τ’ Αρώματα’, η μουσικοχορευτική και θεατρική παράσταση που παρουσιάζει το Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου , στις 20:00 στο δημοτικό αμφιθέατρο, ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Ξάνθης αναμένεται να είναι μια αποκάλυψη ακόμη και για τους ίδιους τους Ξανθιώτες.

Επί σκηνής ‘παρελαύνει’ όλη η ιστορία της Ξάνθης και των Ξανθιωτών της περιόδου 1919-1929. Αλήθειες, μίση, πάθη, διαμάχες της ιδιαίτερης αυτής δεκαετίας –τα 10 πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης και της ενσωμάτωσης στον εθνικό κορμό- αλλά και ταχύτατη ανάπτυξη, οικονομική, μέσω του καπνού, και πολιτιστική αφού τόσο η ‘ανθρωπογεωγραφία’ του πληθυσμού της- αστοί με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και χιλιάδες κατατρεγμένοι πρόσφυγες – συνέβαλλαν στο να αναδειχθεί η δημιουργικότητα των ανθρώπων της πόλης.

Εκείνα τα χρόνια, δηλαδή λίγο μετά την απελευθέρωση, οι Ξανθιώτες  ‘γεύονταν’ την ελευθερία παρακολουθώντας παραστάσεις όλων των ειδών, στο θέατρο ‘Απόλλων’, στην κεντρική πλατεία.

Ανάμεσα στις προσωπικότητες που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτικοοικονομική ζωή του τόπου μας, οι θεατές θα συναντήσουν μια πρωτοπόρα καλλιτέχνη της Ξάνθης, η οποία επιχείρησε να ‘παντρέψει’ από τότε την παράδοση με τα ευρωπαϊκά μουσικά ρεύματα της εποχής.

Και όλη αυτή η συγκλονιστική συνάντηση μας με τη σύγχρονη ιστορία της Ξάνθης παρουσιάζεται χωρίς ίχνος μυθοπλασίας σε ότι αφορά τις ιστορικές αναφορές και τις προσωπικότητες.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών, κ. Απόστολος Πολυμένης, παρουσίασε στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου στοιχεία από την παράσταση, τα οποία είναι πραγματικά αποκαλυπτικά για τα όσα έζησαν και δημιούργησαν οι πρόγονοι μας στα πρώτα χρόνια της ελευθερίας.

Η αλήθεια είναι ότι στα πλαίσια των τελευταίων διοργανώσεων των Θ.Λ.Ε  με τις ιδιαίτερες και σε θεματικό περιεχόμενο αλλά και σε διάρθρωση ροής παράστασης συμμετοχές του,  ο Σύλλογος Εβριτών έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και το θαυμασμό του κοινού.

Σε αυτή τη συμμετοχή όμως κάνει ένα βήμα παραπάνω αφού μέσω των συνεργασιών που εντάσσει στην φετινή διοργάνωση, όπως το Σερβικό Λαϊκό Χορευτικό Σύνολο, στηρίζει έμπρακτα την εξωστρέφεια του λαοφιλούς θεσμού της Ξάνθης , συστήνοντας τον στα Βαλκάνια και  μαρτυρώντας την σύγχρονη ιστορία του τόπου μας στους γειτονικούς λαούς.

Στην παράσταση του Σαββάτου ο Σύλλογος Εβριτών συνεργάζεται, εκτός από το Σερβικό συγκρότημα, με το θεατρικό εργαστήρι ‘Ανατολικά του Νέστου’, τη σχολή χορού ‘X-DREAM’ και το Ωδείο ‘Το Εύφωνο’.

 Όσο για την επαγγελματική δουλειά στην παράσταση θα πρέπει να θεωρείται εκ προοιμίου δεδομένη αφού όπως γνωστοποίησε ο κ. Πολυμένης, το κείμενο εστάλη στο γνωστό σκηνοθέτη Τ.Μπιρσίμ με στόχο να διορθωθούν τυχόν αστοχίες πριν ανεβεί στη σκηνή. Αντ’ αυτού ο Σύλλογος  Εβριτών εισέπραξε τα συγχαρητήρια του γνωστού σκηνοθέτη, ο οποίος δεν άλλαξε ούτε λέξη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους και η πρόσκληση ανείπωτα σαγηνευτική: ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, στην ελεύθερη Ξάνθη, και μια συνάντηση με τους δικούς μας ανθρώπους πριν από έναν αιώνα.

‘Πρόκειται για έναν ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των ξανθιωτών που προσπέρασαν την επώδυνη εμπειρία της βουλγαρικής κατοχής , τα δάκρυα, το αίμα, τις διώξεις, τους φόνους και με περίσσια ψυχική δύναμη στάθηκαν περήφανα μπροστά στις νέες προκλήσεις της ζωής’, επισημαίνει στην πρόσκληση του ο Σύλλογος.

Ακούστε τον κ. Πολυμένη και προετοιμαστείτε για την νέα κοινωνική παρέμβαση των Εβριτών της Ξάνθης, οι οποίοι σύντομα θα μας γνωρίσουν τους χαρισματικούς ξανθιώτες της τρίτης ηλικίας.

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά