Μια μοναδική εκδήλωση για τις λαογραφικές εκδηλώσεις και το καρναβάλι στην Ξάνθη παρουσιάζεται την Τετάρτη από το Ι.Θ.Τ.Π και το ΠΑΚΕΘΡΑ/Στις 13 Μαρτίου επίκαιρη εκδήλωση γεωπολιτικής από το Ι.Θ.Τ.Π σε συνεργασία με το ΕΛΙΣΜΕ

Ο τρόπος με τον οποίο οι παλαιοί Ξανθιώτες και οι Θρακιώτες γενικότερα, γιόρταζαν το καρναβάλι αποκαλύπτεται στη νεότερη γενιά αλλά και στους πολλούς επισκέπτες μας, αυτή την Τετάρτη, 6 Μαρτίου, στις 19:00 στην αίθουσα ‘Β.Τσουδερού’ στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Ο διευθυντής του Ι.Θ.Τ.Π, κ. Ανδρέας Ματζάκος, κάλεσε μέσα από την ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου τους συμπολίτες/σες να προσέλθουν στην εκδήλωση και μέσα από τις παρουσιάσεις των εισηγητών, να συναντηθούν με το παρελθόν του λαοφιλούς μας θεσμού, των Θ.Λ.Ε.

Τίτλος της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης είναι ‘Οι Λαογραφικές εκδηλώσεις στην Ξάνθη’ και όπως προιδεάζουν οι διοργανωτές, το ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και το ΠΑΚΕΘΡΑ, : ‘Αρχικά θα δούμε γενικά τις μεταμφιέσεις στην λαϊκή μας παράδοση.

Στη συνέχεια θα αναφερθούμε στον ‘’Καλόγερο’’, ξεκινώντας από τον Άγιο Γεώργιο-Βιζύη, το χωριό του μεγάλου μας  Βιζυηνού, θα  ακούσουμε τον ίδιο τον ποιητή να μας περιγράφει για πρώτη φορά τον ‘Καλογερο’. Ακολουθώντας τον χωροχρόνο, θα δούμε μερικές από τις πολλές μεταμορφώσεις του, όπως στο Σκεπαστό και Σαμμακόβι ως Πιτερά/Γκλαγκλά,  στο Κιγίκ ως Σκυλόμπεη, στο Ορτακιοϊ, τη Ν. Βύσσα, και τα Βρυσικά  ως Μπέη, για να καταλήξει να περιφέρεται στο κάψιμο του Τζάρου στη σύγχρονη Απουκριά της Ξάνθης.

Τέλος θα γνωρίσουμε τις γιορτές του Καρναβαλιού και του Τζάρου στο Σαμακώβ με μνεία σχετικά με την προέλευση του ονόματος της συνοικίας, του λαϊκού πνεύματος και του εθίμου του Κλήδονα.’

Ομιλητές:

Ευτέρπη Στάντζιου, Πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης. Τίτλος: «Λαϊκή Παράδοση και Μεταμφιέσεις»

Δρ. Βασίλης Αιβαλιώτης, Γραμματέας ΔΣ ΠΑΚΕΘΡΑ. Τίτλος: «Πως γιορτάζονταν το καρναβάλι στο Σαμακώβ».

Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας -Κοσμήτορας  Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών, Δ.Π.Θ. Τίτλος: «Στα ίχνη του Θρακιώτη  Καλόγερου»

 

Στις 13 Μαρτίου επίκαιρη εκδήλωση γεωπολιτικής από το Ι.Θ.Τ.Π σε συνεργασία με το ΕΛΙΣΜΕ

Δύο εξαίρετοι απόστρατοι ναύαρχοι- ο ένας εκ των οποίων ο πρόεδρος του ΕΛΙΣΜΕ – φιλοξενούνται στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, την Τετάρτη 13 Μαρτίου, προκειμένου να αποκωδικοποιήσουν στο ευρύ κοινό την έννοια της ναυτικής ισχύος. Να ενημερώσουν  για τη διαμορφούμενη κατάσταση στη Ν.Α Μεσόγειο, να εξηγήσουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη ΑΟΖ, να παρουσιάσουν τα δεδομένα που δημιουργούνται από την ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου και να αναλύσουν τον ‘ενεργειακό χάρτη’ που χαράσσεται στην περιοχή με τον αγωγό EASTMED.

Όπως τόνισε ο κ. Ματζάκος σύντομα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η σχετική πρόσκληση από το Ίδρυμα.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Καρναβάλι
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά