Δωρεάν νηστίσιμα και άφθονο κρασί την Καθαρή Δευτέρα στη Σταυρούπολη για όλους τους Καρναβαλιστές της Κυριακής.

Οι κάτοικοι και οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής περιμένουν να υποδεχτούν όλους τους καρναβαλιστές της Κυριακής και να τους ξεκουράσουν με κεράσματα  και δρώμενα που έχει ετοιμάσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ορφέας» Σταυρούπολης, την Καθαρή Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019.

Δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί τοπικής παραγωγής από την πατρίδα του Διόνυσου,  με το έθιμο της «Καμήλας» και το έθιμο του «Αράπη» σε πρώτο πλάνο.

Το έθιμο της «Καμήλας»

Κατά την τέλεση του δρώμενου συμμετέχουν οι κάτοικοι του Δήμου μαζί με τους επισκέπτες μεταμφιεσμένοι κάνοντας διάφορους ήχους και μουτζουρώνοντας ο ένας τον άλλο, σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας και έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα.

Το έθιμο της καμήλας αρχικά είχε παγανιστικό χαρακτήρα, τελούνταν και συμβόλιζε την δέηση των κατοίκων για τη γονιμότητα της γης αφού η χρονική στιγμή συνέπιπτε με τον ερχομό της άνοιξης και την έναρξη των αγροτικών εργασιών. Αργότερα σε συνδυασμό με την Ορθόδοξη πίστη και θρησκεία που θέτει την ημέρα αυτή ως την Αρχή της Σαρακοστής, άλλαξε χαρακτήρα και συμβολίζει πια στο νου των κατοίκων το τέλος των εορτών του καρναβαλιού και την αρχή της νηστείας.

Το έθιμο του «Αράπη»

Ο Επιμορφωτικός Σύλλογος Τέχνης και Παράδοσης  της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης και ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νικήσιανης «Ο Αράπης» θα παρουσιάσουν ένα από τα πιο σημαντικά έθιμα στο Βαλκανικό χώρο.

Το πανάρχαιο έθιμο των 'Αράπηδων'  ανήκει στα δρώμενα εκείνα που έχουν  μεγάλη  ιστορία και συμβολισμούς  μοναδικούς. Αναπαριστά τη μάχη της ζωής και του θανάτου. Παλικάρια και παιδιά ντυμένα με προβιές και ζωσμένα με βαριά κουδούνια (τσάνια), βγαίνουν στα σοκάκια  και με τον εκκωφαντικό θόρυβο των κουδουνιών ξορκίζουν το κακό φέρνοντας το αισιόδοξο μήνυμα της ζωής.
 

 

 

 

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Καρναβάλι
Πολιτιστικά
Τοπικά
Σταυρούπολη