Στην κορυφή της εκπαιδευτικής ρομποτικής οι Robospecialists/Την 2η θέση κατέλαβαν οι μαθητές δημοτικού στην κατηγορία ποδοσφαίρου ανάμεσα σε 95 ομάδες από όλη την Ελλάδα/ Πρωτοπόρο συνέδριο στην Ξάνθη

Με τον μαθητή της ΣΤ’ τάξης, Αναστάσιο Παρασχίδη, να κλέβει την παράσταση, όχι μόνο εξαιτίας της περιγραφής της νίκης της ομάδας του αλλά κυρίως με τη συγκροτημένη σκέψη, την ευχέρεια στη διατύπωση της σκέψης του με τον προφορικό του λόγο, την άξια θαυμασμού για ένα παιδί της ηλικίας του πειθαρχία και ευγένεια, οι Robospecialists, συνοδευόμενοι από τον επίσης υπερδραστήριο Σύλλογο Γονέων Παιδιών και Ατόμων με Δυσλεξία και Μαθησιακές Δυσκολίες Ν.Ξάνθης, φιλοξενήθηκαν στην ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου.

Η πρόεδρος των Robospecialists, κ. Μαρία Γκαγκώνη, ο Γραμματέας Οργανωτικού , κ. Χάρης Διαφωνίδης, ο προπονητής της νικήτρια ομάδας , κ.Παναγιώτης Γιάννης, ο Αναστάσιος, φυσικά, ο οποίος εγκωμίασε και συνεχάρη ένα προς ένα τα μέλη της ομάδας που εκπροσωπούσε, και το μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων Παιδιών και Ατόμων με Δυσλεξία και Μαθησιακές Δυσκολίες, κ. Σμαράγδα Τσομπάνογλου, παρουσίασαν τη μέθοδο που ακολουθούν για τη μύηση των παιδιών στην επόμενη επανάσταση για την ανθρωπότητα που ήδη ξεκίνησε και δεν είναι άλλη από την υψηλού επιπέδου τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη, και το πλαίσιο της συνεργασίας τους- μαζί τους και άλλοι φορείς-  που αποτυπώνεται στην διοργάνωση ενός μοναδικού και πρωτοπόρου για τα δεδομένα της Ξάνθης συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί 30 με 31 Μαρτίου στην Ξάνθη (σ.σ: πληροφορίες για το σύνολο των διοργανωτών, τις θεματικές ενότητες και τους συμμετέχοντες ακολουθούν στο κείμενο, από τον ίδιο το Σύλλογο, αλλά και στην ηχητική ανάρτηση).

Η συνεργασία των Robospecialists με το Σύλλογο Γονέων Παιδιών και Ατόμων με Δυσλεξία μόνο τυχαία δεν είναι αφού στο δυναμικό του συλλόγου ρομποτικής υπάρχουν παιδιά όλων των ηλικιών είτε με δυσλεξία είτε με άλλες μορφές μαθησιακών δυσκολιών. Παιδιά που έφεραν βραβεία και διακρίσεις στην Ξάνθη. Και όπως γνωστοποίησε η κ. Γκαγκώνη, στην περιφέρεια μας βραβεία και διακρίσεις στη ρομποτική, έχουν φέρει και μαθητές της ειδικής αγωγής από σχολεία γειτονικών νομών.

Και δεν είναι μόνο οι διακρίσεις, τα βραβεία, το συνέδριο που κρατούν σε οργανωτική εγρήγορση τους Robospecialists τη φετινή άνοιξη. Μια σειρά από συμμετοχές σε ένα πλήθος διοργανώσεων, σχετικών με τη δράση του συλλόγου, επιβεβαιώνουν την εξαιρετικού επιπέδου δουλειά που γίνεται και την αναγνώριση του έργου του συλλόγου στην εκπαιδευτική ρομποτική.

Ακούστε τη συνέντευξη.

 

Η ενημέρωση από τους Robospecialists

 

«Με ρεκόρ συμμετοχών από όλη την Ελλάδα ολοκληρώθηκε ο φετινός τελικός του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019, που διοργανώθηκε στις 16 και 17 Μαρτίου από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas. Στον τελικό συναγωνίστηκαν 1.976 μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου σε 431 ομάδες από όλη την Ελλάδα, με τη συμμετοχή των παιδιών να αυξάνεται πάνω από 60% μέσα σε έναν χρόνο. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Γήπεδο Γαλατσίου, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλοπούλου, ο οποίος παρευρέθηκε στον διαγωνισμό και κήρυξε την έναρξή του. Το παρών στον διαγωνισμό έδωσαν ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και ο Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος.

Μιλώντας για την προσφορά του διαγωνισμού, ο πρόεδρος της World Robot Olympiad Hellas, Γιάννης Σομαλακίδης, σημείωσε ότι είναι ένας μοναδικός τρόπος για να κατανοήσουν τα παιδιά τις φυσικές επιστήμες, τον προγραμματισμό και τους αυτοματισμούς, να μάθουν να σκέφτονται ως μηχανικοί, να αναπτύξουν την ικανότητά τους στην επίλυση προβλημάτων, να διευρύνουν τη δημιουργικότητά τους - προσόντα που είναι απαραίτητα για την επιτυχή πορεία τους στον 21ο αιώνα, καθώς η μεθοδολογία STEM συνδυάζει τις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, την επιστήμη των μηχανικών και τα μαθηματικά.

Με έξι ομάδες στον τελικό οι… ρομποτικοί ποδοσφαιριστές της Ξάνθης

Οι Robospecialists, μετά την επιτυχία τους στους περιφερειακούς αγώνες ρομποτικής της ΑΜ-Θ και την πρωτιά που πέτυχαν στην κατηγορία ποδοσφαίρου, μια κατηγορία στην οποία η Ξάνθη έχει ‘’χτίσει’’ παράδοση αφού είναι αυτή που έφερε το αργυρό ολυμπιακό μετάλλιο, συμμετείχαν στον τελικό της Αθήνας με έξι ομάδες. Μετά από δεκατέσσερις προκριματικούς αγώνες, που τους έφεραν στην 16άδα, στην 8άδα, στην 4άδα και τέλος στον τελικό, η ξανθιώτικη ομάδα συμμάχησε με την ομάδα από τα Τρίκαλα ‘’SakkasRobotBoys’’ και κατέλαβαν την δεύτερη θέση στην κατηγορία ποδοσφαίρου 2x2, που αποδείχθηκε φέτος άκρως ανταγωνιστική. Οι Robospecialists ποδοσφαιριστές που γύρισαν πίσω με το δεύτερο βραβείο είναι οι: Αναστάσιος Παρασχίδης (Στ τάξη του 3ου Δημοτικού), Βασίλης Τσουκαλίδης (Ε τάξη του Δημοτικού Γενισέας), Γρηγόρης Παπαδόπουλος (Στ τάξη διθέσιου δημοτικού Κεχρόκαμπου) με προπονητή τον Παναγιώτη Γιάννη. Η προετοιμασία που ξεκίνησαν όλα τα παιδιά με τους προπονητές τους από τον Οκτώβριο στέφθηκε με επιτυχία και επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά την θέση που επάξια έχουν κατακτήσει οι Robospecialists όχι μόνο στην Ξάνθη και την Περιφέρεια ΑΜ-Θ αλλά πανελλαδικά και σε διεθνές επίπεδο.

Πληθώρα δράσεων από τον σύλλογο Ρομποτικής – Στο τέλος του μήνα το συνέδριο και τα βιωματικά εργαστήρια «δυσλεξία, μαθησιακές δυσκολίες, ΔΕΠΥ και τεχνολογία στην εκπαίδευση»

Παράλληλα οι πολλαπλές δράσεις του συλλόγου συνεχίζονται. Είναι ήδη σε εξέλιξη το Arduino Workshop για μαθητές ηλικίας 14-18 ετών και εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας-πρωτοβάθμιας, το οποίο ολοκληρώνεται την επόμενη Κυριακή σε συνεργασία με την ομάδα Democritus Industrial Robotics. Στις 30 με 31 Μαρτίου συνδιοργανώνεται από το Διϊδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ και του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» με τίτλο: «Εξειδίκευση στις Τ.Π.Ε. και Ειδική Αγωγή – Ψυχοπαιδαγωγική της Ένταξης» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων Παιδιών και Ατόμων με Δυσλεξία – Μαθησιακές Δυσκολίες Νομού Ξάνθης, τον Σύλλογο Ρομποτικής  - Μαθηματικών – Φυσικής και Τεχνολογίας Ξάνθης «Robospecialists» και το Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) Ν. Ξάνθης, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,  υπό την αιγίδα του Δήμου Ξάνθης συνέδριο στο Αμφιθέατρο του 3ου Λυκείου  Ξάνθης με θέμα: «Δυσλεξία - Μαθησιακές Δυσκολίες - ΔΕΠΥκαι Τεχνολογία στην Εκπαίδευση».

Στα πλαίσια του Συνεδρίου θα διεξαχθούν δύο βιωματικά εργαστήρια από διδάσκουσες του Μεταπτυχιακού Προγράμματος:

1. Βιωματικό εργαστήριο με τίτλο «Υποστήριξη παιδιών με δυσλεξία από το οικογενειακό τους περιβάλλον» που απευθύνεται σε γονείς. Εισηγήτρια: Δρ. Ζωή Καραμπατζάκη.

2. Βιωματικό εργαστήριο με τίτλο «Εκπαιδευτική υποστήριξη παιδιών με δυσλεξία» που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς. Εισηγήτρια: Δρ. Αγάθη Σταθοπούλου.

Ακόμη, η ομάδα μαθηματικών του συλλόγου θα συμμετάσχει στον Διεθνή Μαθηματικό Διαγωνισμό Καγκουρό 2019, που θα διεξαχθεί για 10η συνεχή χρονιά στα σχολεία ΑΞΙΟΝ το Σάββατο 30 Μαρτίου στις 9:00, όπου θα διαγωνιστεί με μαθητές από όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ από την Β’ Δημοτικού έως την Γ’ Λυκείου. Το επίπεδο είναι υψηλό και η εκπαιδεύτρια Χρύσα Μυλωνά εργάζεται εντατικά με τους μαθητές του Συλλόγου. Ο Απρίλιος ακολουθεί με νέες δράσεις εντός και εκτός Ξάνθης, καθώς η άνοιξη μπήκε δυναμικά και στην ρομποτική».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά