Χ.Δημαρχόπουλος: Η πιστοποίηση κάνει διεθνώς γνωστά τα μονοπάτια μας. Έλκει στον Δήμο Ξάνθης 3.000.000 μέλη της Οργάνωσης και 40.000.000 λάτρεις του περιπατητικού Τουρισμού.

Πραγματοποιήθηκαν χθες  το απόγευμα, Σάββατο 8 Ιουνίου 2019, τα εγκαίνια των "Μονοπατιών Πολιτισμού" του Δήμου Ξάνθης από τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο και την Πρόεδρο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ κ. Λυδία Καρρά, στην "είσοδο-έξοδο" των  μονοπατιών που είναι η .... κεντρική πλατεία της Ξάνθης και καταλήγουν στο Λειβαδίτη και στο Δασικό Χωριό του Ερύμανθου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και έδωσαν ενδιαφέροντα στοιχεία για το πρόγραμμα "Μονοπάτια Πολιτισμού", καταγράφοντας επιγραμματικά τις δράσεις και το σκοπό του Ιδρύματος με τις 4.500 δωρεές σε 124 κράτη σε όλο τον κόσμο, με τη διάθεση 2,7 δισεκατομμυρίων,  ο κ. Κωνσταντίνος Λιβέρης και η κα. Άννα Μαρία Κοσμόγλου από το Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", που με την ευγενική δωρεά του, καλύπτει και όλα τα πρακτικά ζητήματα του εγχειρήματος.

Η κ. Κατερίνα Στεμπίλη, Διαχειρίστρια του προγράμματος "Μονοπάτια Πολιτισμού" της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, παρουσίασε το  έργο "Μονοπάτια Πολιτισμού" το προηγούμενο διάστημα στην Ξάνθη, έχοντας όλη την ευθύνη της εξέλιξης και του συντονισμού του έργου  και η Πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ κα. Λυδία Καρρά κατά την προσφώνηση της στην εκδήλωση,  αναφέρθηκε στη σημασία  της λειτουργίας των μονοπατιών που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και κατά την αξιολόγηση για την επιλογή τους λήφθηκαν υπόψη σύνθετες παράμετροι της περιοχής που αφορούν στο ανάγλυφο τόσο του τόπου, όσο και των κατοίκων, στην ιδιαίτερη σύνθεση του πληθυσμού και της αναπτυξιακής προσπάθειας που είναι σε εξέλιξη στην Ξάνθη, βάζοντας το λιθαράκι της και αυτή πρωτοβουλία, προς τον σκοπό αυτό.

Η κα. Καρρά ευχαρίστησε ξεχωριστά τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο για την πολύ εποικοδομητική συνεργασία μαζί του, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, την κα. Δέσποινα Χατζογλίδου, το τμήμα πρασίνου, τον μελετητή κ. Ηλία Γερματζίδη και Λευτέρη Καραμπιδάκη, τον Τριαντάφυλλο Γιαννακόπουλο, τον Ηλία Σπυριδόπουλο και τον Αλέξανδρο Μπουγιουκλού, ενώ σημείωσε την ιδιαίτερη συμβολή της κας Κατερίνας Στεμπίλη που συντόνισε το πρόγραμμα για την ΕΛΛΕΤ.

Ας ευχηθούμε σημείωσε, η κα Λυδία Καρρά,  οι περίφημες καπναποθήκες να διασωθούν και αυτές ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας της Ξάνθης.

Κύριε Δήμαρχε, πολίτες της Ξάνθης σας παραδίδουμε σήμερα αυτά τα μονοπάτια πολιτισμού ως πολύτιμη κληρονομιά. Να την αγαπάτε, να την φροντίζεται και το βραβείο θα το μοιραστούμε όλοι μαζί,  γιατί όλη η περιοχή θα επωφεληθεί, κατέληξε.

Άννα Μαρία Κοσμόγλου, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Μεγάλη η χαρά μας για  τη συνάντηση σήμερα εδώ και την ευτυχή συγκυρία σήμερα να έχουμε και την πιστοποίηση από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό, σημείωσε η κα Κοσμόγλου και τόνισε τις ευκαιρίες που ανοίγονται στην περιοχή με το πρόγραμμα που  μπορεί να αποτελέσει την αρχή για την προσέλκυση νέων επισκεπτών. 

Μετά από την επίπονη και υπεύθυνη  δουλειά και το επιτυχές αποτέλεσμα με τα εγκαίνια των μονοπατιών,  τώρα ίσως είναι η καλύτερη στιγμή, σημείωσε, τώρα ξεκινάει το ωραίο κομμάτι και αυτό είναι η αξιοποίησή του μονοπατιού, το περπάτημα, οι ώρες που μπορεί να περάσει κανείς μέσα στα μονοπάτια, γνωρίζοντας νέα πράγματα, γιατί κάθε φορά που περπατάς, κάθε φορά αλλάζει η οπτική γωνία προσέγγισης και κάθε φορά ανακαλύπτεις και νέους ορίζοντες, νέα αρώματα, νέες προοπτικές, νέες εικόνες...

Η ενίσχυση του Προγράμματος των Μονοπατιών του Πολιτισμού Θράκης δεν αποτελεί μία τυχαία ή μεμονωμένη δράση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος –μπορεί να είμαστε πρωτάρηδες στην πεζοπορία, σχημείωσε η κα. Κοσμόγου, ωστόσο έχουμε περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρία στην κοινωφελή δράση. Αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης προσπάθειας, που αξιοποιεί τον πολιτισμό ως μοχλό ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, έχουμε στηρίξει με δωρεά μας ένα τετραετές σχέδιο αειφόρου ανάπτυξης στην περιοχή των Πρεσπών, τις εργασίες ανακαίνισης της οικίας του Patrick Leigh Fermor, ενός από τους σημαντικότερους περιηγητές του 20ου αιώνα, με ιδιαίτερη αγάπη για τη χώρα μας, και τρέχουμε μία σημαντική πρωτοβουλία αναβίωσης του χωριού της Βαμβακούς, στη Λακωνία, τον τόπο καταγωγής του Ιδρυτή μας, Σταύρου Νιάρχου, με σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξη του χωριού και την επιστροφή μόνιμων κατοίκων, κατέληξε.

 

  Ο κ. Armand Ducornet, Αντιπρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πεζοπόρων / European Ramblers Association (ERA),  αναφέρθηκε στη σημασία του περιπατητικού τουρισμού, τονίζοντας οτι,  η πιστοποίηση που δίνεται στο σύμπλεγμα των μονοπατιών της Ξάνθης - Σταυρούπολης, μήκους 70 χιλιομέτρων πληρεί όλες τις αυστηρές προδιαγραφές που τίθενται για όλη την Ευρώπη, καθώς αποτελεί πλέον τον 15ο προορισμό των 40 εκατομμυρίων ανθρώπων που λατρεύουν την κίνηση στα μονοπάτια της φύσης,  συνδυάζοντας ιδιαίτερες εμπειρίες που έχουν να κάνουν με το ανάγλυφο των περιοχών και τις ιδιαιτερότητες στη φιλοξενία. διαμονή, διατροφή και στην επίσκεψη αξιοθέατων ιστορικών μνημείων.

 

Ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος αναφέρθηκε σε όλο το ιστορικό της δράσης που ξεκίνησε πριν από 2,5 περίπου χρόνια, υποστηρίχθηκε εμπράκτως από το Δήμο Ξάνθης με πίστη και συνέπεια όλο αυτό το διάστημα, διαβλέποντας τα ανεκτίμητα οφέλη για την περιοχή και κατέληξε επιτυχώς στη σημερινή ημέρα,  με τα εγκαίνια και την πιστοποίηση των Μονοπατιών Πολιτισμού, που δίνουν στην ευρύτερη περιοχή τα εχέγγυα μιας σημαντικής αναπτυξιακής πορείας.

Την εκδήλωση παρουσίασε, με υποδειγματικό τρόπο,  ο κ. Ηλίας Κρασούλης, δίνοντας  στοιχεία από το οδοιπορικό του σχεδιασμού και της υλοποίησης του προγράμματος "Μονοπάτια Πολιτιμού" στο Δήμο Ξανθης.

 

 

 

 

Ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος κατά το χαιρετισμό του είπε:

 

"Σήμερα στην πανέμορφη Ξάνθη εγκαινιάζουμε το πρόγραμμα ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, το οποίο υλοποιήθηκε με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με στόχο την ανάδειξη τοπίων με ιδιαίτερη περιβαλλοντική, ιστορική και πολιτισμική σημασία, καθώς και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης που προσφέρουν οι πρωτοβουλίες βιώσιμου τουρισμού.

Ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα άσκησης πολιτικής. Η ανάδειξη κάθε μορφής εναλλακτικού τουρισμού μπορεί να δώσει μεγάλη ώθηση σε μια περιοχή και να την καταστήσει μοναδικό τουριστικό προορισμό. Επιπλέον, μέσω των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και των καινοτόμων πρακτικών ενισχύεται η τοπική επιχειρηματικότητα, γεγονός που συνεισφέρει στην ανάπτυξη μιας περιοχής με πολλά θετικά αποτελέσματα, όπως η διατήρηση του πληθυσμού και η αύξηση των εισοδημάτων.

 

Ο Δήμος μας διαθέτει ποικίλα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος. Όμως, τα κίνητρα, που ώθησαν στην επιλογή της ορεινής Σταυρούπολης για την εφαρμογή του προγράμματος ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, δεν αφορούν μόνο στοιχεία όπως το φυσικό κάλλος της περιοχής, αλλά συνεκτιμήθηκαν και παράγοντες όπως η ανεργία, η πληθυσμιακή συρρίκνωσή, καθώς και οι λιγοστές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Όραμα μας είναι μια ανθηρή και αειφόρα Σταυρούπολη, όπου οι επισκέπτες περιπατητές θα στηρίζουν την τοπική οικονομία και θα σέβονται το περιβάλλον. Στόχος μας να κρατήσουμε ζωντανό αυτόν τον τόπο, αξιοποιώντας τα περιβαλλοντικά και ιστορικά προτερήματά του. Τον μεγαλύτερο των Βαλκανίων, καταρράκτη Λειβαδίτη, το πανέμορφο Δασικό Χωριό, τη βιοποικιλότητα και τις κατάφυτες πλαγιές, τον καλύτερα σωζόμενο Μακεδονικό Τάφο της Θράκης, τους γραφικούς οικισμούς, τους μαιάνδρους του Νέστου, τον ήπιο αγροτουρισμό.

Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια ανάδειξης του περιπατητικού τουρισμού στην περιοχή μας υπήρξε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η οποία ανέλαβε τη χαρτογράφηση και συνένωση των υφιστάμενων μονοπατιών της περιοχής, τον καθαρισμό και τη σηματοδότησή τους.

Σήμερα, το πρόγραμμα «ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» που ολοκληρώθηκε στην περιοχή μας περιλαμβάνει:

Το μονοπάτι «NESTOS – RODOPI TRAIL» συνολικού μήκους 70 χλμ, το οποίο πληρεί όλα τα κριτήρια σύμφωνα με την πιστοποίηση «Leading Quality Trails – Best of Europe» της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πεζοπόρων.

Η συγκεκριμένη πιστοποίηση συνιστά σπουδαίο εργαλείο για τη διεθνή προώθηση των αποδράσεων στη θρακική φύση. Τοποθετεί τον Δήμο Ξάνθης στον χάρτη του περιπατητικού τουρισμού για τα 3.000.000 μέλη της Οργάνωσης και τα 40.000.000 λάτρεις του περιπατητικού τουρισμού στην Ευρώπη.

 

Επιπλέον το πρόγραμμα «ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» περιλαμβάνει δίκτυο τεσσάρων ακόμη διαδρομών στην ευρύτερη περιοχή συνολικού μήκους 33 χλμ, όπως:

  1. Τη διαδρομή Δασικό Χωριό – Χαϊντού
  2. Τη διαδρομή Ιωνικό – Κάστρο Καλύβας
  3. Την κυκλική διαδρομή στην Κοττάνη
  4. Ποδηλατική διαδρομή Νέστος – Κεραμωτή στις εκβολές του Νέστου ποταμού

 

Αξίζει να επισημάνουμε ότι το πρόγραμμα ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ απέσπασε φέτος το μόνο Ευρωπαϊκό Βραβείο για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείο Europa Nostra 2019 για τη χώρα μας!

Όπως ανέφερε η κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων: «Τα ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ αποτελούν εξαιρετικό παράδειγμα ενσωμάτωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού τοπίου. Το έργο συνδυάζει τη φιλοσοφία της ευεξίας με την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά, τη βιοποικιλότητα και το τοπίο και υπογραμμίζει σημαντικούς δεσμούς μεταξύ του πολιτισμού και της φύσης. Γίνεται αναφορά στην παλαιά παράδοση εμπειρίας του τοπίου με τα εμπόδια, σε αντίθεση με τα σύγχρονα μέσα κινητικότητας, ενώ τα μνημεία / τοπόσημα κατά μήκος των μονοπατιών επιλέγονται ώστε να καταστεί δυνατή η ταυτόχρονη εξερεύνηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της φύσης. Οι διάφορες πλευρές του πλούτου της πολιτιστικής κληρονομιάς βιώνονται σε μια ολιστική προσέγγιση των πόλιτιστικών τοπίων».

Ο Δήμος Ξάνθης πίστεψε από την αρχή στις δυνατότητες του προγράμματος και το στήριξε με συνέπεια, παρέχοντας προσωπικό και ίδια μέσα για τον καθαρισμό των διαδρομών σε συνεργασία με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Σε αυτό το σημείο θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου σε όλους όσους εργάστηκαν για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, που αναδεικνύει τον Δήμο μας και τη Θράκη ως προορισμό για τους λάτρεις του περιπατητικού τουρισμού.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τους φορείς που συνδράμανε στην ολοκλήρωση του έργου όπως το Δασαρχείο, τη Διεύθυνση Δασών, τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Ξάνθης, τους Ορειβατικούς Συλλόγους, αλλά και όλους τους ανώνυμους εθελοντές που συμμετείχαν στις διανοίξεις των μονοπατιών.

 

Σήμερα, το μονοπάτι «NESTOS RODOPI TRAIL» είναι πλήρως σηματοδοτημένο και προσπελάσιμο ακόμη και από πεζοπόρους που δεν χρειάζεται να έχουν πρότερη γνώση της περιοχής, ενώ χωρίζεται σε 6 ημερήσια στάδια που περιλαμβάνουν:

  1. Τη διαδρομή Γαλάνη – Κρωμνικό

Τις διαδρομές:

  1. Ξάνθη – Κρωμνικό
  2. Κρωμνικό – Σταυρούπολη
  3. Σταυρούπολη – Κάτω Καρυόφυτο
  4. Κάτω Καρυόφυτο – Λειβαδίτης
  5. Λειβαδίτης – Καταρράκτης Λειβαδίτη – Δασικό Χωριό ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ

Να σας ενημερώσω, επίσης, ότι σήμερα το πρωί πεζοπόροι και λάτρεις της φύσης συμμετείχαν σε πεζοπορία 2 ωρών σε τμήμα του μονοπατιού «NESTOS – RODOPI TRAIL» με αφετηρία το χώρο αναψυχής των στενών του Νέστου στη Γαλάνη.

 

Το συγκεκριμένο έργο ηταν για εμάς ένα στοίχημα στον τομέα του τουρισμού που σήμερα παίρνει μορφή και γίνεται πράξη. Και μάλιστα χωρίς να αξιοποιούμε ίδια κεφάλαια του Δήμου, χωρίς δηλαδή, να επιβαρύνουμε οικονομικά τους δημότες μας. Αγαπάμε τον τόπο μας. Αντλούμε υπερηφάνεια από αυτόν. Με το Πρόγραμμα αυτό απευθυνόμαστε στα 40 εκατομμύρια περίπου λάτρεις του περιπατητικού τουρισμού στην Ευρώπη. Στηρίζουμε έμπρακτα την προοπτική τουριστικής ανάπτυξης της ορεινής περιοχής του Δήμου μας και κατά συνέπεια προωθούμε την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της τοπικής επιχειρηματικότητας.

 

Σας ευχαριστώ όλους θερμά, για ακόμη μια φορά, που συμβάλετε στην ανάδειξη της Ξάνθης μας και της Θράκης!"

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Αθλητικά
Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά
Σταυρούπολη