Κ. Γκαγκαλίδης: Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, στα αρχικά στάδια, είναι ιάσιμος.

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της  Πέμπτης 13 Ιουνίου 2019 στην Πλατεία Δημοκρατίας στην Ξάνθη, πρωτοβουλία ενημέρωσης από το  Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Ξάνθης.

Ο Σύλλογος της Ξάνθης συμμετέχει στην καμπάνια της ΕΛΛΟΚ-Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου και ο Μήνας Ιούνιος είναι μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Ο Ουρολόγος Ιατρός κ.Γκαγκαλίδης  Κωνσταντίνος, εθελοντικά μετείχε στη δράση του συλλόγου ενημερώνοντας το κοινό για τον καρκίνο της Ουροδόχου κύστης και απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις-απορίες των πολιτών.

Όπως σημείωσε ο κ. Γκαγκαλίδης, ο  πρώτος παράγωντας  που σήμερα θεωρείται ως κύρια αιτία του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι το κάπνισμα. Τα καρκινογόνα συστατικά του καπνού, που εισπνέει ο καπνιστής, αποβάλλονται με τα ούρα και έτσι δρουν στο βλεννογόνο της κύστης  δεδομένου ότι τα ούρα παραμένουν για αρκετό χρόνο στη κύστη μέχρι να αποβληθούν.

Από τις μελέτες φαίνεται ότι οι καπνιστές έχουν 4 φορές πιθανότητες να πάθουν καρκίνο της κύστης από τους μη καπνιστές.

Η αιματουρία  είναι το κύριο σύμπτωμα, χωρίς να σημαίνει  πως κάθε αιματουρία είναι και καρκίνος, αλλά κάθε αιματουρία χρειάζεται έλεγχο ακόμη κι όταν εμφανίζεται για μία φορά.

Στόχος του δραστήριου Συλλόγου της Ξάνθης η ευαισθητοποίηση, η ενημέρωση και η απεμπλοκή από τις προκαταλήψεις για τον καρκίνο, βάζοντας συνεχώς σε πρώτο πλάνο την πρόληψη και τη συνεχή παρακολούθηση,  ώστε η οποιαδήποτε μορφή του,  να αναγνωριστεί και τελικά να διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο.

 

 

 

 

Σύνταξη: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά