Η 11η Γιορτή Χωριάτικης Πίτας, 9 με 10 Αυγούστου, στη Σταυρούπολη Ξάνθης/ Είναι η γιορτή του καλοκαιριού που καθιερώθηκε από τον κόσμο, τονίζει η πρόεδρος του ‘ΟΡΦΕΑ’, Δ. Χατζογλίδου

Όταν πριν από έντεκα χρόνια οι ‘χρυσοχέρες’ γυναίκες της Σταυρούπολης, έβαζαν όλη τη ‘μαστοριά’ τους για να φιλέψουν με ένα κομμάτι χειροποίητης πίτας τους επισκέπτες  και τους συντοπίτες που επισκέπτονταν τη γενέτειρα τους στις καλοκαιρινές διακοπές στην πλατεία της Σταυρούπολης, ίσως και οι ίδιες δεν μπορούσαν να φανταστούν την αποδοχή αυτής της εγκάρδιας φιλοξενίας από τον κόσμο.

Έτσι ‘γεννήθηκε’ η Γιορτή Χωριάτικης Πίτας στη Σταυρούπολη και θεσμοθετήθηκε μέσα στο ζεστό Αύγουστο το παραδοσιακό-πολιτιστικό διήμερο  που οργάνωσε, συντόνισε και καθιέρωσε, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Σταυρούπολης ‘ΟΡΦΕΑΣ’.

Η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δέσποινα Χατζογλίδου, ενημέρωσε μέσα από την ενημερωτική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου για τις διήμερες εκδηλώσεις που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους αλλά και για την απίστευτη ποικιλία αυτού του αγαπημένου παραδοσιακού εδέσματος, της πίτας, που θα γευθούμε στη φετινή διοργάνωση.

Οι κυρίες της Σταυρούπολης βάζουν για μια ακόμη χρονιά όλη τους την τέχνη για να ανοίξουν το φύλλο, να φτιάξουν τη γέμιση της πίτας με τα ‘καλούδια’ της περιοχής, να εντυπωσιάσουν τους επισκέπτες με τις πεντανόστιμες συνταγές τους.

Η πρώτη ημέρα, Παρασκευή 9 Αυγούστου, είναι αφιερωμένη στους μικρούς φίλους της Σταυρούπολης με μια παράσταση Καραγκιόζη από το Θρακικό Θέατρο Σκιών του Γ.Βουλτσίδη που θα τους μείνει αξέχαστη αφού θα τους δοθεί η δυνατότητα να μάθουν και τα μυστικά του ‘μπερντέ’.

Τη δεύτερη ημέρα, Σάββατο 10 Αυγούστου, με τις χειροποίητες πίτες στη διάθεση του κοινού, οι γνωστοί καλλιτέχνες Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Χριστίνα Μαραγκόζη και Χρήστος Παπαδόπουλος θα μας κρατήσουν συντροφιά με αγαπημένες μουσικές και τραγούδια.

Η κ. Χατζογλίδου ενημέρωσε τους λάτρεις της πίτας να προσέλθουν νωρίς στις εκδηλώσεις του Σαββάτου όπου οι πίτες θα έχουν την τιμητική τους γιατί κάθε χρόνο, αν και οι κυρίες της Σταυρούπολης φροντίζουν να υπάρχει η απαραίτητη ποσότητα, καταναλώνονται εξαιρετικά γρήγορα!

Όλες οι εκδηλώσεις έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ακούστε την κ. Δ. Χατζογλίδου.

 

Πολιτιστικά
Σταυρούπολη