Ρεπορτάζ. 100 χρόνια ελεύθερης Ξάνθης. Ο λαός αναμιμνήσκεται, μνημονεύει και τιμά τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της και αγωνίζονται για τη διατήρησή της.

Το χρονικό της απελευθέρωσης της Ξάνθης, 100 χρόνια πριν, αναβιώνει στις σελίδες του ιστορικού επετειακού τόμου ‘Εκατονταετηρίδα της απελευθέρωσης της Ξάνθης’, ο οποίος παρουσιάστηκε χθες , στο δημοτικό αμφιθέατρο .

Το βιβλίο εξέδωσαν η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρείου και ο Δήμος Ξάνθης.

Πρόκειται για προϊόν συλλογικής συγγραφικής εργασίας.

Η ταυτότητα της περιοχής, οι θέσεις και διαθέσεις Βρετανών και Γάλλων πρωτίστως , οι συνθήκες της εποχής και οι διεθνείς στρατηγικές που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Ξάνθης το 1919, μέσα από τα κείμενα των συγγραφέων, αναδεικνύονται στο παρόν.

Πρόκειται για μια μοναδική έκδοση , προσφορά ιστορικής μνήμης από τους εκδότες και τους συγγραφείς προς την τοπική κοινωνία και κάθε ενδιαφερόμενο, η οποία εντάσσεται στις δράσεις και εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια ελεύθερης Ξάνθης.

Το βιβλίο παρουσίασαν οι : Ιωάννης Μπακιρτζής, επίκουρος καθηγητής τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών Δ.Π.Θ, Δημήτρης Μαυρίδης, επίτιμος καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ και επιμελητής της επετειακής έκδοσης, ο Εμμανουήλ Χούμας, ιστορικός ερευνητής και ο π. Σωφρόνιος Γκουτζίνης, Πρωτοσύγκελος Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρείου, Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος , ο εκπρόσωπος του βουλευτή Ξάνθης κ. Σπύρου Τσιλιγγίρη –ο οποίος απουσίαζε λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων- κ. Ηλίας Οικονόμου και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρείου κ.Κ. Παντελεήμων.

Την εκδήλωση συντόνισε ο διευθυντής του δημοτικού ραδιοφώνου, δημοσιογράφος, Τηλέμαχος Αρναούτογλου.  

Ακούστε όλη την εκδήλωση:

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Εκπαιδευτικά
Θρησκευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά
Σταυρούπολη