Με Αντώνη Συκάρη η στο «Πεζοπορώντας στα Ελληνικά βουνά» την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Μία πολύ αποκαλυπτική συζήτηση πραγματοποιήθηκε  την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020 στο πλαίσιο της εκπομπής «Πεζοπορώντας στα Ελληνικά βουνά» που γράφουν και παρουσιάζουν κάθε Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα,  η Ιωάννα Πορφυλλίδου  και ο Βασίλης Γεωργιάδης στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης.

Ο μεγαλύτερος,  Έλληνας, σύγχρονος ορειβάτης,  Αντώνης  Συκάρης  φιλοξενήθηκε στην εκπομπή και μίλησε για  τα δύο project που έχει αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Το  πρώτο είναι η προσπάθεια που κάνει να ανέβει στην οροσειρά των Ιμαλαίων, κατακτώντας και τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μέτρων,  που αποτελούν το Grand Slam.

Το Grand Slam των Ιμαλαίων αφορά σε 14 συγκεκριμένες κορυφές άνω των 8.000 μέτρων

Το δεύτερο είναι η προσπάθεια να ανέβει και στις 82 κορυφές άνω των 4.000 μέτρων στις Άλπεις.

Επίσης είχαμε την τύχη να ακούσουμε για πρώτη φορά από τον ίδιο ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΗ στην εκπομπή «Πεζοπορώντας στα Ελληνικά βουνά» του ραδιοφωνικού σταθμού του Δήμου Ξάνθης  ¨΄Ομορφη Πόλη 89,9», τον επόμενο στόχο του που είναι η συμμετοχή του ως μέλους διεθνούς αποστολής που θα πραγματοποιήσει  προσπάθεια για την πρώτη χειμερινή ανάβαση της δεύτερης ψηλότερης κορυφής, της Κ2 και της πιο δύσκολης ταυτόχρονα.

Θυμίζουμε ότι η Κ2 είναι η δεύτερη ψηλόττερη κορυφή του πλανήτη, στα Ιμαλάια, της οροσειράς του Καρακορούμ, με ύψος 8. 611 μέτρα.

 Είναι γνωστό ως Άγριο Βουνό εξαιτίας της εξαιρετικής δυσκολίας ανάβασής του και το μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας που παρουσιάζεται στις προσπάθειες κατάκτησής του, καθώς  ένας στους τέσσερεις, από όσους προσπάθησαν να ανεβούν, πέθαναν πάνω στην προσπάθεια.

Η πιο δύσκολη προσέγγιση του βουνού είναι από την κινεζική πλευρά και η συνήθης κανονική διαδρομή γίνεται από την πλευρά του Πακιστάν.

Δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα χειμερινή ανάβαση και θα πραγματοποιηθεί φέτος η προσπάθεια από διεθνή ομάδα που θα συμμετέχει ο Αντώνης Συκάρης τον Δεκέμβριο του 2020.

Ακούστε τον κ. Αντώνη Συκάρη να  αφηγείται τις ιστορίες του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Ιωάννα Πορφυλλίδου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά