Γ. Σιαμίδης – ΕΠΑΜ Ξάνθης: Να δραστηριοποιηθούμε, γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά το επόμενο διάστημα

 
 
Παρέμβαση, για την τρέχουσα κατάσταση έκανε το πρωί στην ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου, ο Συντονιστής του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου Ξάνθης, Γιάννης Σιαμίδης.
 
Ο κ. Σιαμίδης κάλεσε όλους σε «δραστηριοποίηση», ώστε, όπως είπε να έχουμε όλοι μια καλή χρονιά, καθώς «με ευχολόγια, αυτό δεν μπορεί να συμβεί».
Υποστήριξε ότι η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα σε σωστή ενημέρωση των πολιτών, σε μια περίοδο που οι συνθήκες είναι δύσκολες, όπως αυτήν που διανύουμε σήμερα και σημείωσε ότι πολύ σύντομα θα κληθούμε, ανεξαρτήτως της πανδημίας, να αντιμετωπίσουμε, μια σειρά από σοβαρά προβλήματα.
 
Ο Συντονιστής σχολίασε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέτοντας την έννοια του όρου υγεία, σημειώνει πως είναι η κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλώς η απουσία κάποιας ασθένειας. «Θα έπρεπε να δούμε και τις επιπτώσεις στη συνολική σωματική ψυχική και κοινωνική ευεξία, αυτήν την περίοδο. Αν είσαι καθηλωμένος δεν έχεις να φας ντρέπεσαι γιατί δεν μπορείς να έχεις καινούρια ρούχα να στείλεις στο σχολείο το παιδί σου, δεν ξέρεις τι σε περιμένει και δεν έχεις πρόσβαση στο ΕΣΥ, τότε, υπάρχει πρόβλημα», τόνισε.
Ο ίδιος αναφέρθηκε σε έρευνα στη Μ. Βρετανία, που ασχολήθηκε με τις «παράπλευρες απώλειες» του κοροναϊού, δηλαδή τις επιπτώσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ο ανθρώπινος οργανισμός, με αφορμή την πανδημία. «Ήδη, ακυρώθηκαν 2 εκατομμύρια ιατρικές πράξεις, σχετικά με τον καρκίνο, ενώ τα καρδιακά νοσήματα έχουν αυξηθεί κατά 50% -κάτι, που ισχύει και στην Ελλάδα», σημείωσε.
 
Η πρόταση του Συντονιστή είναι η ενεργοποίηση της Πρωτοβάθμιας Υγείας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού. «Η πρωτοβάθμια, θα μπορούσε να αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία μας, τα οποία», πρόσθεσε, «εξαιτίας του μεγάλου κύματος που δέχονται καθημερινά, πιθανόν να  είναι και εστία μόλυνσης του ιού».
Επίσης, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό τη δημιουργία ιατρικού ιστορικού ασθενούς, το οποίο θα πρέπει να είναι, όπως είπε, στη διάθεση του γιατρού του και του νοσηλευτικού ιδρύματος, στο οποίο απευθύνεται.
 
Σχετικά με τον κοροναϊό, υπογράμμισε ότι «όπως φαίνεται δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουμε εύκολα, όχι τουλάχιστον, τα επόμενα δύο χρόνια», επισήμανε ότι ήδη άλλες χώρες (μαζί και οι ΗΠΑ) επικεντρώνονται στη διαχείριση των ασθενών και εστιάζουν στις θεραπείες και τα φάρμακα, «μια και το εμβόλιο, σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να βοηθήσει, αφού οι εμβολιασμοί γίνονται με πολύ αργό τρόπο, υπάρχει μικρή παροχή εμβολίων με αποτέλεσμα να ακούμε τραγελαφικές προτάσεις: κάντε την πρώτη από το ένα και τη δεύτερη από άλλο εμβόλιο και βλέπουμε πάλι καταστάσεις κανιβαλισμού όπου κράτη εξασφαλίζουν το μέγιστο ποσοστό για πάρτη τους, αφήνοντας τις υπόλοιπες χώρες να ψάχνονται».
Ο κ. Σιαμίδης ανέφερε πως σε άλλα κράτη ο ιός αντιμετωπίζεται με φάρμακα και θεραπείες, σημείωσε ότι στο νοσοκομείο της Πάτρας ακολουθείται μια αντίστοιχη κατάσταση και σημείωσε ότι και τα λεγόμενα «αντισώματα Τράμπ» θα μπορούσαν να είναι μια λύση στο αδιέξοδο, καθώς αν και ακριβά (κοστίζουν 1000 ευρώ), εντούτοις είναι «one shot» και οι πιθανότητες να γλιτώσει μια ζωή είναι 70%, ενώ παράλληλα, μειώνονται οι μέρες νοσηλείας, κυρίως στις ΜΕΘ, όπου το κόστος είναι ιδιαιτέρως υψηλό.
 
Ο Συντονιστής σημείωσε και τις επιτυχίες στο νοσοκομείο Παπανικολάου, με τη μέθοδο της απομόνωσης αντισωμάτων ασθενών με κοροναϊό, μια έρευνα, που κόλλησε σε… 200 χιλιάδες ευρώ. «Ενώ η κυβέρνηση ξοδεύει καθημερινά δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είχε 200 χιλιάδες για να βοηθήσει στην έρευνα ενός κρατικού νοσοκομείου της», είπε.
Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι οι ελληνικές επιτυχίες στη μάχη κατά του κοροναϊού επεκτείνονται και στα τεστ -rapid και pcr. Μάλιστα, όπως σημείωσε, τα ελληνικά pcr θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μαζικούς ελέγχους στις εισόδους της χώρας, σε μεγάλες βιομηχανίες και γενικότερα σε πολυπληθείς χώρους, ότι το κόστος τους είναι υποπολλαπλάσιο, σε σύγκριση με τα άλλα και πως, σύμφωνα με συνέντευξη του εκπροσώπου τους, αυτά θα μπορούσαν ήδη να χρησιμοποιούνται από το καλοκαίρι.
 
Ο κ. Σιαμίδης επισήμανε πως «Αυτοί που κυβερνούν θα πρέπει να έχουν επαφή με την πραγματικότητα, να λένε τι γίνεται και όχι τι πιστεύουν ότι θα γίνει. Θα πρέπει να ξέρουμε τις επιπτώσεις του ιού στην υγεία, την κοινωνία και την οικονομία», τόνισε και πρόσθεσε πως «ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες επίδρασης στην υγεία του ατόμου είναι η φτώχια, αλλά κι ένας παράγοντας για αύξηση του προσδόκιμου ζωής είναι η καλυτέρευση ποιότητας ζωής». Τόνισε ότι η μείωση στην ποιότητα ζωής επαναφέρει ασθένειες τις οποίες η επιστήμη είχε νικήσει. «Επανέρχεται η φυματίωση, όχι μόνο στις άλλες χώρες, αλλά και στην Ελλάδα κι αυτό σημαίνει ότι, παγκοσμίως, άνθρωποι ζούν σε συνθήκες ανέχειας».
 
Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, επισήμανε ότι τα πρώτα θύματα του τρόπου αντιμετώπισης της διαχείρισης, κατά τον ίδιον, είναι ο τουρισμός, «ο οποίος, για να επανέλθει, θα χρειαστούν τρία με τέσσερα χρόνια», αλλά και η μικρομεσαία επιχείρηση «με τις γελοίες μεθόδους που χωρίς οργάνωση τέθηκαν και γι’ αυτό δεν ήταν δυνατόν να πετύχουν», αναφερόμενος στο click away. «Θα έπρεπε να έχουμε προετοιμαστεί, μια και γνωρίζαμε ότι θα υπάρξει και δεύτερο λοκντάουν, ώστε με μια σειρά μέτρων να μην φτάσουμε σε αυτήν την κατάσταση», προτείνοντας πριμοδότηση ηλεκτρονικών καταστημάτων σε όλους τους τομείς, καθώς και αλλαγές στα ίδια τα συμβατικά καταστήματα ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν «στην είσοδο».
Υπογράμμισε ότι η μέθοδος που υιοθετήθηκε εξυπηρέτησε μόνο τις μεγάλες αλυσίδες και καταβύθισε τους Μικρομεσαίους. «Με αφορμή τον ιό και της δεκαετούς κρίσης η κυβέρνηση βρίσκει ένα πολύ ωραίο τρόπο να καταστρέψει την ΜμΕ, που ήταν ένας αρχικός σχεδιασμός», όπως είπε. Πρόσθεσε πως «η ταφόπλακα θα είναι ο Πτωχευτικός Κώδικας που θα ισχύσει από τον Μάρτιο και αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Παράλληλα, διερωτήθηκε γιατί ενώ το Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας έχει ακυρωθεί στην ΕΕ, η χώρα μας συνεχίζει να εφαρμόζει επιμέρους οδηγίες του.
Τέλος, αναφέρθηκε σε «γεωπολιτική επίπτωση», σημειώνοντας επίσης ότι η δομή φιλοξενίας στην Ορεστιάδα, προωθείται με πρόσχημα τον ιό.
 
Κλείνοντας, ο κ. Σιαμίδης, τόνισε: «Θα ήταν καλό να έχουμε μια δραστήρια χρονιά για να είναι καλή. Να οργανωθούμε όχι πίσω από παρωχημένες ιδεολογίες και ιδεοληψίες αλλά πίσω από την ρεαλιστική πραγματικότητα».
 
Ακούστε τον κ. Γ. Σιαμίδη.
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου
 
Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης
 
Επιμέλεια : Τηλέμαχος Αρναούτογλου
 
Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά