Μ. Τσέπελης: Εντός χρονοδιαγράμματος οι εργασίες στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη – Αυτοδιοικητική Αλληλεγγύη για τις ζημιές σε Έβρο και Ροδόπη

Εντός χρονοδιαγράμματος προχωρά η πρώτη φάση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Αλεξανδρούπολη, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει πιλοτικά στο τέλος του ’21 –δρομολογείται και η Μονάδα στην Καβάλα.
 
Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Ξάνθης και πρόεδρος της ΔΙΑΜΑΑΘ, Μανώλης Τσέπελης, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο.
 
Ο Δήμαρχος έκανε λόγο για «στοίχημα για όλους τους δημάρχους της Περιφέρειας» η ορθή διευθέτηση του μεγάλου ζητήματος της διαχείρισης απορριμμάτων, στο πλαίσιο του γενικού χρονοδιαγράμματος που έχει οριοθετηθεί στα τρία χρόνια.
 
Ακούστε τον δήμαρχο Ξάνθης και πρόεδρο της ΔΙΑΜΑΑΘ κ .Μ. Τσέπελη
 
Εκτός, από τη Μονάδα στην Αλεξανδρούπολη, η οποία θα εξυπηρετεί, τους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου καθώς και Δήμους της Ροδόπης, δρομολογούνται η Μονάδα στην Καβάλα, που θα εξυπηρετεί τις Π.Ε της Ανατολικής Μακεδονίας, καθώς και της Ξάνθης, αλλά και Μονάδες στη Σαμοθράκη, ώστε να υπάρχει αποσυμφόρηση από τον Β. Έβρο καθώς και στη Θάσο.
 
«Ίσως είμαστε από τις πρώτες περιφέρειες που προχωράμε τόσο σύντομα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι το ζητούμενο είναι να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία, αλλά κυρίως οι «νομικές αντιπαραθέσεις», που χαρακτηρίζουν μεγάλα έργα υποδομών και οι οποίες οδηγούν ακόμη και στην απένταξή τους.
 
Ο πρόεδρος της ΔΙΑΜΑΑΘ ανέφερε το παράδειγμα του ΧΥΤΑ στην Κομοτηνή, όπου εξαιτίας των αντιθέσεων των εργολάβων που πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης, είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση και τελικώς την απένταξη του έργου. «Χάσαμε 5,5 εκατομμύρια ευρώ και τώρα προσπαθούμε να κάνουμε έναν ΧΥΤΥ, με τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητες που έχει μια τέτοια προσπάθεια», σημείωσε.
 
Η Μονάδα Αλεξανδρούπολης θα παράγει ενέργεια και ωφέλιμα δευτερογενή υλικά και θα έχει τη δυνατότητα μηχανικής διαλογής, για το διαχωρισμό ανακυκλώσιμων υλικών, βιολογικής επεξεργασίας, με αναερόβια χώνευση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το παραγόμενο βιοαέριο, σε μονάδα ισχύος 700 ΚW και αερόβιας κομποστοποίησης, για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υλικού, ενώ η συνολική ποσότητα αποβλήτων που θα οδηγείται ετησίως σ’ αυτήν, είναι 44.826 τόνοι, εκ των οποίων ένα μέρος θα είναι προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα, υπολείμματα τροφών και πράσινα κήπων και από τους «καφέ» κάδους των νοικοκυριών, 5.971 τόνοι.
Να σημειωθεί, ότι η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων που κατασκευάζεται στην Καβάλα, αναμένεται να λύσει το πρόβλημα της γενικότερης διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή, καθώς είναι η δεύτερη μονάδα, μετά από εκείνη της Αλεξανδρούπολης, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που θα διαχειρίζεται τα απορρίμματα.
Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι με βάση τις χρηματοδοτήσεις των έργων, θεωρεί ότι το περιβαλλοντικό τέλος δε θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς και πως η ολοκλήρωση της προσπάθειας, θα ενισχύσει, συνολικά στην Περιφέρεια, την περιβαλλοντική και γενικότερα, την ποιότητα στη ζωή του πολίτη.
 
Αυτοδιοικητική Αλληλεγγύη
 
Στη σφοδρότητα των καιρικών φαινόμενων που έπληξαν δραματικά, κυρίως τον Έβρο, αλλά και τη Ροδόπη, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Ξάνθης, επισημαίνοντας ότι όλοι οι Θρακιώτες δήμαρχοι βρίσκονται επί ποδός για να συνεργαστούν ώστε να επιστρέψουν οι πληγείσες περιοχές στην καθημερινότητα.
 
Σχολίασε ότι η Ξάνθη είναι σε ένα πολύ καλό επίπεδο από άποψης υποδομών και αυτός είναι ένας λόγος που «άντεξε» στην κακοκαιρία, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, τα καιρικά φαινόμενα να … κερδίζουν τα έργα των ανθρώπων.
Επισήμανε ότι οι υπηρεσίες του Δήμου προσπαθούν τα μέγιστα στο κομμάτι της πρόληψης ή της άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκαλούνται κυρίως, σε αυτές τις περιπτώσεις, από τα φερτά υλικά, ενώ υπογράμμισε ότι η συνεχής επαγρύπνηση φέρνει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.
 
Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση του, σχετικά με τις συμβάσεις με ιδιώτες, κυρίως, γιατί διαθέτουν τον κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό. «Είναι καλύτερα να πληρώσουμε τώρα το πέταλο, από το να χρειαστεί αύριο να πληρώσουμε τον “γάιδαρο”», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε την ανάγκη της συνεργασίας, μεταξύ των αρμοδίων, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα επικαλύψεων, που αποπροσανατολίζουν και τελικώς απομακρύνουν από τον επιδιωκόμενο στόχο.
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου
 
Μοντάζ: Χρήστος Τζανίδης
 
Επιμέλεια : Τηλέμαχος Αρναούτογλου
 
Κοινωνικά
Πολιτικά
Πολιτιστικά
Τοπικά