Δημήτρης Γκαγκαλίδης: Η νέα Δημοτική Πινακοθήκη, μια ολοκληρωμένη πολιτιστική εμπειρία – από τον Χρήστο Παυλίδη στην Ξάνθη των τεχνών και γραμμάτων

Μια «καλή ευκαιρία» δίνει το, κατά τα άλλα, κακό συναπάντημα όλων, με τον ιό, για την επανεκκίνηση του πολιτιστικού «γίγνεσθαι» σε αυτήν την πόλη…

Αυτό, μεταξύ άλλων, είπε ο πρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης Δημήτρης Γκαγκαλίδης μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο για την προσπάθεια επικαιροποίησής της…

Στα άμεσα σχέδια του προέδρου και της Επιτροπής, η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πολιτιστικής εμπειρίας για τον κάθε επισκέπτη, με σημείο αναφοράς, τον πολυδιάστατο καλλιτέχνη, Χρήστο Παυλίδη, στον οποίο είναι και αφιερωμένη, αλλά και σε ολόκληρη την πολιτιστική ιστορία της πόλης μας.

Ο πρόεδρος, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή των άλλων μελών της επιτροπής -της ζωγράφου Αθηνάς Φυλακτού και της υπαλλήλου, με εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, Ελπίδας Ευφραιμίδου, για τον σχεδιασμό του «αύριο», για το οποίο προέβλεψε, πως η ανάγκη των ανθρώπων για «κανονικότητα» θα ενισχύσει τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας.

Επισήμανε ότι η νέα Πινακοθήκη θα πρέπει να επικαιροποιήσει ένα πρόγραμμα παρουσίασης του μεγάλου Χρήστου Παυλίδη, με τον εμπλουτισμό οπτικοακουστικού υλικού του έργου του, ώστε να «ξανασυστηθεί» στο κοινό, αλλά και μέσω αυτού του έργου και το πολιτιστικό αποτύπωμα της Πινακοθήκης, αλλά και της Ξάνθης.

«Κάθε επισκέπτης θα μπορεί να φεύγει από την Πινακοθήκη με μια ολοκληρωμένη πολιτιστική εμπειρία με αναφορά στον πολυδιάστατο καλλιτέχνη, αλλά και την Ξάνθη», είπε.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι Ξανθιώτες θα έχουν ένα ακόμα δικό τους χώρο έκφρασης τέχνης και πολιτισμού που και με τη βοήθεια εθελοντών και φίλων της δημοτικής πινακοθήκης να αποκτήσει ένα ουσιαστικό καλλιτεχνικό και πολιτιστικό αποτύπωμα.

Σχετικά, με τον Σύλλογο Φίλων, σημείωσε, ότι η προσπάθεια συνεχίζεται και έχει δημιουργηθεί μια «ατζέντα» καλλιτεχνών της τέχνης και του πολιτισμού, ενώ, όπως υπογράμμισε, θα είναι «ανοιχτός» για κάθε συμπολίτη ή και κάθε πολίτη, που θέλει να δηλώσει «φίλος».

«Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα σύνολο ανθρώπων που θα είναι οι πρεσβευτές όλου του έργου της Πινακοθήκης μας προς τα έξω. Θα έχουν λόγο και παρουσία σε κάθε δράση και ενέργεια της πινακοθήκης και θα εμπλουτίσουν με την παρουσία τους κάθε πολιτιστική ενέργεια».

Ο κ. Γκαγκαλίδης σημείωσε πως θα δημιουργηθεί ένα «πολιτιστικό καφενείο», που θα λειτουργεί στην «υπέροχη αυλή» τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και μέσα, τον υπόλοιπο χρόνο, ώστε «ο χώρος να αποτελεί ένα πεδίο διαρκούς επικοινωνίας με την πόλη, μια σχέση αμφίδρομη», σημείωσε.

Ο πρόεδρος τόνισε ότι στις «μέρες του κόβιντ» ανακάλυψε ότι υπάρχουν άνθρωποι του πολιτισμού που στέκονται στον «δικό τους χώρο», αλλά αναζητούν έναν «κοινό τόπο» -έναν χώρο έκφρασης και παρουσίας. «Είμαι σίγουρος ότι θα το τον καθιερώσουν ως στέκι όχι μόνον για να τους βρίσκουν οι άλλοι, αλλά και να συναντιόνται μεταξύ τους».

Ο κ. Γκαγκαλίδης σημείωσε ότι υπολογίζει ότι μέχρι το καλοκαίρι, αυτό «το νέο σκηνικό» θα έχει ολοκληρωθεί και θα είναι έτοιμο να «παραδοθεί» στους επισκέπτες, στις αρχές του Φθινοπώρου κι αν όλα πάνε καλά....

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 21, ο πρόεδρος σημείωσε ότι έχει κατατεθεί στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» πρόταση για την αξιοποίηση του κτιρίου Χασιρτζόγλου. Αναφέρθηκε στη «βαριά ιστορία» του κτιρίου -στέγαζε το προξενείο της Αυστροουγγαρίας- ένα μεγαλοπρεπές και επιβλητικό μέγαρο το οποίο θα μπορούσε να αφήσει τη σφραγίδα του, στο παρόν και στο μέλλον. Ο πρόεδρος επισήμανε ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει πολιτισμό και ιστορία, υπό τον τίτλο «Κέντρο Μελέτης και Έρευνας Ελληνικής Ιστορίας – Στέφανος Ιωαννίδης» (ως φόρο τιμής στον μεγάλο δάσκαλο).

«Είναι κάτι που το χρωστάμε και μακάρι να φτάσουμε σε αίσιο αποτέλεσμα», τόνισε.

Ανέδειξε τη σπουδαιότητα, οι πολιτιστικές ενέργειες να φιλοξενούνται σε υψηλής αισθητικής κτίρια, όπως αυτά που υπάρχουν στην Παλιά Πόλη και που ένα από αυτά, φιλοξενεί τη Δημοτική Πινακοθήκη.

«Ήδη διαμορφώνεις μια εντύπωση ήδη ομορφαίνει το σκηνικό και εξασφαλίζει το καλύτερο περιβάλλον», τόνισε, αναφέροντας πως η πόλη ακόμα έχει τη δυνατότητα να εκπλήσσει και τους ίδιους τους πολίτες της που την περιδιαβαίνουν καθημερινά.

Με αυτήν «την Ξάνθη που προσπερνάμε», ασχολείται ο κ. Γκαγκαλίδης, μέσα από τις «Αλλιώτικες Προτάσεις», της ταξιδιωτικής ιστοσελίδας του -αλλά και από την επόμενη εβδομάδα και μέσα από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης.

Ακούστε τον κ. Δ.Γκαγκαλίδη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά