Μαριαλένα Πριοβόλου: Κινητοποίηση φοιτητών αύριο στις 12 στην κεντρική πλατεία

Ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, καθώς και για την κόβιντ και μετά κόβιντ εποχή μέσα στα Πανεπιστήμια, διοργανώνονται αύριο κινητοποιήσεις φοιτητών σε όλη τη χώρα.

Και στην Ξάνθη, ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης, καθώς και ο Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνικής, καλούν φοιτητές, κοινωνικούς φορείς και πολίτες να συμμετάσχουν στην  παράσταση διαμαρτυρίας, αύριο, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Ακούστε τη συνέντευξη:

 

Η πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόφων Φοιτητών Ξάνθης, Μαριαλένα Πριοβόλου, μίλησε στην πρωινή εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου, για τα ζητήματα που απασχολούν το φοιτητικό κίνημα και κάλεσε την τοπική κοινωνία να στηρίξει αυτόν τον αγώνα.

Οι φοιτητές αντιδρούν στο νομοσχέδιο με έμφαση στην πανεπιστημιακή αστυνομία, τις κάμερες και τις κάρτες εισόδου, αλλά και τις πειθαρχικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται. «Είναι αποκαλυπτικό ότι ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε όλα τα πανεπιστήμια δίνουν 30 εκατομμύρια για προσλήψεις αστυνομικών ενώ ξέρουν ότι αυτά που λείπουν είναι πολλά άλλα και πιο σοβαρά», τόνισε η πρόεδρος.

Οι φοιτητές αντιδρούν στη θέσπιση ορίου φοίτησης, αλλά και  στην αλλαγή του τρόπου εισαγωγής και ζητούν την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα ιδρύματα –ένα πάγιο αίτημα. Επίσης, ζητούν να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή και σωστή επαναλειτουργία στων Πανεπιστημίων, αλλά και να δοθούν τα απαραίτητα τεχνικά μέσα, για την τηλεκπαίδευση. Επίσης, να εξασφαλιστούν, με ευθύνη της διοίκησης της Φοιτητικής Μέριμνας τα αναγκαία έγγραφα και να δοθούν στους φοιτητές, ώστε να επιστρέψουν έγκαιρα στην πόλη που σπουδάζουν για να συμμετάσχουν στην εξεταστική περίοδο.

Η πρόεδρος σχολίασε ότι τα προβλήματα, ένα χρόνο με «κλειστά Πανεπιστήμια» τα προβλήματα γιγαντώνονται, ενώ καινούρια προστίθενται, όπως είναι η τηλεκπαίδευση, η οποία, όπως είπε δεν ήταν εφικτή για το σύνολο των φοιτητών.

Παράλληλα, η υγειονομική κρίση, ενίσχυσε την αδυναμία των πνευματικών ιδρυμάτων, να παράσχουν ασφάλεια, στους φοιτητές, εξαιτίας των «ελλιπών μέτρων, των ελλιπών απολυμάνσεων, αλλά και της ελλιπούς καθαριότητας»…

«Δε νιώθουμε ασφαλείς και ταυτόχρονα, εν καιρώ πανδημίας μειώθηκαν τα δρομολόγια από και προς τις εστίες ενώ σοβαρή είναι η υποβάθμιση της ποιότητας της σίτισης, αλλά και της ποιότητας διαβίωσης, που αναγκάζουν τους φοιτητές να βάζουν το χέρι στην τσέπη για την αποκατάσταση βλαβών», είπε, προσθέτοντας ότι έχουν σημειωθεί πολλά (άλλα μικρά κι άλλα σημαντικά) περιστατικά κλοπών μέσα στην πανεπιστημιούπολη Ξάνθης.

«Θέλουν να δημιουργήσουν αποφοίτους πολλών ταχυτήτων» επισήμανε η κ. Πριοβόλου, σημειώνοντας ότι γνώση έχει κατακερματιστεί και δίδεται στον φοιτητή το κομμάτι που… χρειάζεται η αγορά.

«Βεβαίως και χρειάζεται η εξειδίκευση, όμως θα έπρεπε να έχουμε εποπτεία του αντικειμένου μας και όχι αποσπασματική λήψη πληροφοριών που αντί να διευρύνει την αντίληψη ώστε, αύριο να ασκήσουμε επί της ουσίας το αντικείμενο, να μαθαίνουμε μόνο, όσα, θεωρεί ότι η αγορά χρειάζεται», υπογράμμισε…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Ελευθερία Μούκανου

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά