Διαδικτυακά η κοπή της βασιλόπιτας της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας – Θράκης

Διαδικτυακή εκδήλωση, αντί της παραδοσιακής τελετής κοπής της βασιλόπιτας για τον νέο χρόνο και την Γιορτή των Γραμμάτων, πραγματοποίησε η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας – Θράκης. Χαιρετισμό απηύθυνε η Α.Θ.Π ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι της πολιτειακής, πολιτικής και διπλωματικής ηγεσίας της χώρας μας, μέλη και φίλοι της Ένωσης και του νησιού…

Στον χαιρετισμό του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαριολομαίος, ό οποίος έχει γεννηθεί στην Ίμβρο, ευχήθηκε το 2021 να είναι καλύτερο από τη χρονιά που πέρασε, κάλεσε όλους να τηρούν με υπευθυνότητα και προσοχή τα προστατευτικά μέτρα «για να καρποφορήσει πιο γρήγορα η μεγάλη προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης και των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών και επιπτώσεών της».

Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στη μεγάλη εορτή των Τριών Ιεραρχών, των Προστατών της Παιδείας «τους μεγάλους Οικουμενικούς Διδασκάλους, τους εκφραστές της σύζευξης ελληνικής φιλοσοφίας και χριστιανικής θεολογίας, εκπρόσωποι του εκχριστιανισμένου ελληνισμού, ο οποίος με τη γλώσσα της φιλοσοφίας κατόρθωσε να διατυπώσει με μοναδικό τρόπο την εμπειρία της εν Χριστώ Σωτηρίας».

Σημείωσε ότι η μεγάλη αυτή γιορτή δίνει την εμπειρία της επιστροφής στις πνευματικές μας ρίζες, μας θυμίζει την προσφορά της Εκκλησίας στα Γράμματα και τον Πολιτισμό, την αδιάσπαστη σύνδεση Εκκλησίας και Παιδείας, την Ενότητα του «κατά Χριστόν ζειν» και «κατά Λόγον ζειν», επισημαίνοντας ότι στη συνείδηση των πιστών ο ήχος της καμπάνας και ο κώδων του σχολείου «εκφράζουν το ίδιο πνεύμα, γιατί η Εκκλησία και το Σχολείο έχουν συχνά κοινή αυλή»…

Επισήμανε ότι σήμερα η Εκπαίδευση παράγει ανθρώπους με πολλές επιστημονικές γνώσεις, αλλά ανύποπτους για τα ουσιώδη της ανθρώπινης ύπαρξης. «Το πρόβλημα είναι δυσεπίλυτο αφού η αυθεντική παιδεία είναι ένα εξάρτημα μιας χρησιμοθηρικά οργανωμένης εκπαίδευσης. Η πλήρης αδιαφορία για την εκπαίδευση ως παιδείας αξιών είναι ένδειξη πνευματικού μαρασμού. Η πίστη στον Θεό της Αγάπης είναι πάντοτε πηγή δυναμισμού και δημιουργικότητας και βοηθεί τον δάσκαλο και τον μαθητή να αναπτύξουν δέσμευση, υπευθυνότητα και αμοιβαία αγάπη.

Στο πνεύμα αυτό η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας που συνήλθε στην Κρήτη τον Ιούνιο του 2016 εξέφρασε τον προβληματισμό «για το κυρίαρχο εκκοσμικευμένο ατομοκεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα» και τόνισε ότι «στο κέντρο της ποιμαντικής μέριμνας της εκκλησίας βρίσκεται μία Παιδεία η οποία αποβλέπει όχι μόνο στη νοητική καλλιέργεια αλλά και στην οικοδομή και ανάπτυξη του συνόλου ανθρώπου ως ψυχοσωματικής οντότητας συγχρόνως προς την τρίπτυχο Αρχήν: Θεός – Άνθρωπος – Κόσμος».

Υπενθύμισε ότι η Σύνοδος κάλεσε τους ορθοδόξους νέους να συνειδητοποιήσουν ότι είναι φορείς και συνεχιστές μιας μακραίωνης και ευλογημένης παράδοσης, οι οποίοι οφείλουν να διαφυλάξουν και να καλλιεργούν με θάρρος και δυναμισμό τις αιώνιες αξίες της Ορθοδοξίας.

«Αυτές οι αξίες ήταν και ο πυρήνας και του παραδοσιακού πολιτισμού της Ίμβρου», καθώς «οι ναοί και τα εξωκκλήσια ήταν για τους Ίμβριους ο ιερός τόπος, όπου κατέθεταν τον πόνο και τις ελπίδες τους, όπου δόξαζαν τον Θεόν για τις πολλές ευλογίες τους και η γενιά των Ιμβρίων που έζησε τη σκληρή δοκιμασία του επαράτου προγράμματος διάλυσης στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Όσοι έμειναν στο νησί πλήρωσαν βαρύ τίμημα τα πέτρινα χρόνια, οι δοκιμασίες δεν έκαμψαν όμως το ηθικό τους δεν έθιξαν την ταυτότητά τους. Τους χρωστάμε ευγνωμοσύνη γιατί αν δεν είχαν μείνει οι λίγοι συμπατριώτες μας στα χωριά μας δε θα υπήρχε επιστροφή γι’ αυτούς που έφυγαν γιατί δε θα έβρισκαν τίποτα στην επιστροφή. Σήμερα, τα σχολεία μας λειτουργούν και πάλι, όπως και τα Μετόχια, ενώ έχει κυκλοφορήσει μια σειρά σημαντικών βιβλίων, δεκάδες επιστημονικά, εκκλησιαστικά και άλλα που αφορούν στην Ίμβρο».

Απευθυνόμενος στους νέους τόνισε: «Ξέρω, αγαπητά μας παιδιά ότι έχετε την Ίμβρο κρυμμένη στην καρδιά σας. Σας ευχαριστώ και σας καμαρώνω. Όπου κι αν ζείτε να φυλάσσετε και να καλλιεργείτε τα πανάρχαια ήθη και τα έθιμά μας. Αυτές οι παραδόσεις αποτελούν πηγή έμπνευσης για να διδάσκεστε από τον τιτάνιο αγώνα των προγόνων μας για τη διάσωση της ιδιοπροσωπίας μας.

Να τιμάτε την μνήμη των Ιμβρίων του εξωτερικού που στήριξαν την ιδιαίτερη πατρίδα τους, αγωνίστηκαν για τα δίκαιά μας.

Να αναγνωρίζετε την προσφορά των δασκάλων της Ίμβρου που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη μόρφωση των Ιμβριοτόπουλων. Ήταν η ψυχή των σχολείων μας και συνέβαλαν στην πρόοδο και την ανάπτυξη του νησιού όχι πάντοτε υπό τις καλύτερες συνθήκες. Η δική σας συμβολή, η δική σας συμμετοχή, αγαπητά μας παιδιά και αγαπητοί φίλοι, είναιτο πιο πολύτιμο κεφάλαιο για την μικρή μας πατρίδα.

Ο Πατριάρχης σας προσεύχεται μαζί με σας. Δεν περισσεύει κανείς. Συγχαίρω τα σωματεία μας για τη μεγάλη προσφορά τους και σας καλώ ακόμα μια φορά να συνεχίσουμε την κοινή προσπάθεια. Εύχομαι μια καλή κι ευλογημένη χρονιά, με λιγότερα προβλήματα και με πολλές ελπίδες».

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Επίσκοπος Αμορίου, Νικηφόρος, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη, ο Ηγούμενος της Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου Γέροντας Εφραίμ, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού Κωνσταντίνος Βλάσης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Γεωργία Σουλτανοπούλου, ο ΓΓ Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Χρυσουλάκης, καθώς και ο πρόεδρος της Ένωσης Παύλος Σταματίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις του Συλλόγου, καθώς και στον προγραμματισμό της χρονιάς που διανύουμε.

Ακούστε τους ομιλούντες 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά