Κώστας Βογιατζής: Το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές εκτοπίζει το μικρεμπόριο και εγκαθιστά τις εταιρίες

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί σε παραγωγούς και πωλητές βιομηχανικών προϊόντων το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει είσοδο των εταιριών στις λαϊκές υπαίθριες αγορές, καταργεί την έννοια της άδειας πωλητή, ανοίγει το δρόμο στη λειτουργία των φορέων διαχείρισης των λαϊκών αγορών με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα…

Η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ξάνθης κάλεσε τη δημοτική αρχή και όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και να δώσει ουσιαστική στήριξη του εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων που πλήττονται.

Ο επικεφαλής της παράταξης στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης, Κώστας Βογιατζής, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο επισήμανε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «σαν τον κλέφτη μέσα στην πανδημία ελπίζοντας ότι θα έχει τις λιγότερες αντιδράσεις, φέρνει ένα νέο νομοσχέδιο που αλλάζει ριζικά την κατάσταση συνολικά στο υπαίθριο εμπόριο».

Ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε εταιρίες να στήνουν πάγκους στις λαϊκές αγορές, ενώ καταργεί ουσιαστικά την έννοια της άδειας πωλητή –«βγάζοντας τις θέσεις σε πλειστηριασμό, κάθε τρία χρόνια», όπως τόνισε.

Ταυτόχρονα, ανοίγει τον δρόμο στη λειτουργία των φορέων διαχείρισης των λαϊκών αγορών με ΣΔΙΤ και με πλήρη ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με πιθανή αύξηση του ημερήσιου τέλους και θέσπιση πιο αυστηρού πλαισίου λειτουργίας των λαϊκών αγορών που θα βγάζει «εκτός» εκατοντάδες παραγωγούς και μικροπωλητές.

Ο κ. Βογιατζής υπογράμμισε ότι η απόκτηση της άδειας του πωλητή, μέχρι τώρα γίνονταν με κοινωνικά κριτήρια (ανεργία, πολύτεκνοι, αναπηρία), ενώ με το νομοσχέδιο εισάγονται κριτήρια που θα δίνουν περισσότερα έσοδα στους ιδιωτικούς πλέον φορείς διαχείρισης των λαϊκών.

«Στην ουσία προκρίνεται κατά 60% στην μοριοδότηση, το στοιχείο ης υψηλότερης οικονομικής προσφοράς του αιτούντος και το 40% τα κοινωνικά κριτήρια», επισημαίνοντας ότι πρόκειται «ουσιαστικά, για τη μέθοδο πλειστηριασμού».

Ο κ. Βογιατζής επισήμανε ότι οι άδειες δίνονταν σε ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα, εξηγώντας ότι στις λαϊκές αγορές δραστηριοποιούνται επαγγελματίες παραγωγοί, καλλιτέχνες χειροτέχνες, όσοι ασχολούνται με την παρασκευή έτοιμου φαγητού και όσοι δραστηριοποιούνται στις βραχυχρόνιες αγορές (πανηγύρια), σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση εκτοπίζει τον μικρό παραγωγό και πωλητή και βάζει μέσα στο υπαίθριο εμπόριο τους χονδρέμπορους. «Θα έχουμε μεγάλες εταιρίες και χονδρεμπόρους που θα ανταγωνίζονται με μικρούς παραγωγούς και… μαντέψτε ποιος θα κερδίσει;», υπογράμμισε με νόημα.

Ανέφερε πως η δημιουργία νέων φορέων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οδηγούν ουσιαστικά στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του υπαίθριου εμπορίου σε όλη την Ελλάδα.

Ανέδειξε το σημείο της αυστηροποίησης των ελέγχων, αλλά και τις εξοντωτικές ποινές που προβλέπονται και υπογράμμισε ότι ο «μικρός», για να έχει τη δυνατότητα να δραστηριοποιείται στη λαϊκή αγορά, θα πρέπει να έχει εξοφλήσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις απέναντι στον Φορέα, αλλά και να έχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα…

«Καταργεί τα στοιχεία προστασίας των αυταπασχολούμενων που κατοχυρώνονταν όλα αυτά τα χρόνια», τόνισε και πρόσθεσε, πως στην πράξη «θα οξυνθεί ο ανταγωνισμός, χιλιάδες αυταπασχολούμενοι θα οδηγηθούν σε γενικευμένη ανασφάλεια και ανεργία», ενώ όλη αυτή η εξέλιξη, θα έχει αντανάκλαση και στις τιμές, καθώς έως τώρα ο καταναλωτής κατάφερνε να βρίσκει φτηνότερα προϊόντα, στις λαϊκές, καθώς είχε πρόσβαση απευθείας σε αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα και όχι μέσω των μεσαζόντων.

Ο κ. Βογιατζής επισήμανε ότι το νομοσχέδιο έρχεται να διαλύσει τη συγκεκριμένη οικονομική τάξη, που βλήθηκε σε δραματικό βαθμό, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας και συνεχίζει να δοκιμάζεται, ενώ η Πολιτεία δεν πρόσφερε την οικονομική και κοινωνική μέριμνα, σε αυτήν την επαγγελματική ομάδα, όπως όφειλε.

«Πρόβα πολέμου» η αλυσίδα ασκήσεων «DEFENDER-Europe 21»

Αύριο το απόγευμα, στις 6:30 το απόγευμα, στην Πλατεία Ελευθερίας πραγματοποιείται εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην αμερικανική «απόβαση», που εξελίσσεται έως τις 3 Μαρτίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο των ασκήσεων Defender – Europe 21, που θα εκτυλιχθεί σε 14 χώρες των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης.

Στη διαμαρτυρία, την οποία οργανώνει η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, συμμετέχουν και ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και υποψηφίων Διδακτόρων της Πολυτεχνικής Σχολής, καθώς και ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών.

Ο κ. Βογιατζής, ως αντιπρόεδρος της Ένωσης, απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζομένους, τα Σωματεία και όλον τον ξανθιώτικο λαό να συμμετάσχει στην εκδήλωση -τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας- και να διατρανώσει την αντίθεσή του «στο σχέδιο δημιουργίας, στη Θράκη, βάσης εξόρμησης των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών».

Η αλυσίδα ασκήσεων, «προκαλεί», όπως είπε «τεράστιους κινδύνους στην περιοχή μας, την οποία και μετατρέπει σε ορμητήριο μια δολοφονικής μηχανής» και επισήμανε ότι για το επόμενο εξάμηνο, το λιμάνι, το αεροδρόμιο, οι οδικοί άξονες και πιθανότατα και η σιδηροδρομική γραμμή, αλλά και τα στρατόπεδα της περιοχής θα χρησιμοποιηθούν για την απόβαση ενός πρωτόγνωρου αριθμού στρατιωτών στα σύνορα με την Ρωσία. Επισήμανε, επίσης, και το γεγονός ότι θα διεξαχθούν ασκήσεις και με τη συμμετοχή της χώρας μας.

«Η χώρα μας μπλέκεται ολοένα και περισσότερο στη δίνη ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στα Βαλκάνια, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε και υπογράμμισε ότι πρόκειται για «πρόβα πολέμου», καθώς τεράστια είναι τα συμφέροντα με την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή και τεράστιοι και οι ανταγωνισμοί των εταιριών γι’ αυτές τις περιοχές. «Και αυτό εξυπηρετεί και η Άσκηση», υπογράμμισε.

Σημείωσε ότι η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα απαντήσει σε οποιαδήποτε απειλή και καθώς μετά τη Βάση της Σούδας, δίνεται η περιοχή μας (Αλεξανδρούπολη, Καβάλα) για πλήρη «κάλυψη» των αμερικανικών επιχειρήσεων, «σε περίπτωση, που εξελιχθεί μια Βάση απέναντι στη Ρωσία, τότε η τελευταία μπορεί να πλήξει εσωτερικούς μας στόχους».

Εξήγησε ότι οι ανταγωνισμοί είναι τεράστιοι και πως εκδηλώνονται στο Αιγαίο, την Αν Μεσόγειο, όλο αυτό το διάστημα, πως ούτε η ΕΕ, ούτε το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ προστάτευσαν κάποια χώρα, αντίθετα ή την έπληξαν ή τη χρησιμοποίησαν για να πλήξουν κάποια άλλη, προστατεύοντας τα δικά τους συμφέροντα (πρώην Γιουγκοσλαβία, Συρία, Λιβύη, Αφγανιστάν).

Ο κ. Βογιατζής κάλεσε τους Ξανθιώτες να αντιδράσουν στην προσπάθεια διευκόλυνσης των σχεδίων των ΗΠΑ και τη μετατροπή της περιοχής μας σε πολιτικό ορμητήριο, στηλίτευσε την επιλογή της δημοτικής αρχής, αλλά και όλων των δημοτικών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, πλην Λαϊκής Συσπείρωσης, «ωραιοποίησης των ΗΠΑ και των πρακτικών τους», μέσα από τη δημιουργία δομών όπως το Xanthi Techlab και ζήτησε από τους πολίτες της Ξάνθης συμμετοχή στην κινητοποίηση της Τρίτης, στις 6:30 το απόγευμα, στην Πλατεία Ελευθερίας.

Πανδημία: Παίζονται πολλές ανθρώπινες ζωές

Με αφορμή το κρούσμα σε δημοτικό σχολείο της Ξάνθης, ο κ. Βογιατζής αναφέρθηκε στη διαχείριση της πανδημίας στα σχολεία, αλλά και γενικότερα, μετά από έναν χρόνο με τον κορωναϊό…

Ο κ. Βογιατζής επισήμανε ότι βασικό μέλημα θα πρέπει να είναι η προστασία των μαθητών, των εκπαιδευτικών, αλλά και συνολικά των εργαζομένων και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, καθώς, όπως είπε, το αίτημα για 15 μαθητές ανά τμήμα, οι μόνιμες προσλήψεις επαρκούς προσωπικού καθαριότητας, που θα «καλύπτουν» καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της σχολικής δομής, αλλά και η επάρκεια σε «υλικά κατά του κόβιντ» δεν υφίστανται στο ελληνικό δημόσιο σχολείο.

«Πρέπει να τεθεί το ζήτημα και στους συλλόγους εκπαιδευτικών, στους συλλόγους γονέων  και στα δεκαπενταμελή συμβούλια, ότι αυτή τη στιγμή μπαίνουμε σε τρίτο κύμα πανδημίας στο οποίο παίζονται πολλές ανθρώπινες ζωές και η κυβέρνηση έχει εναποθέσει το ζήτημα στους εμβολισμούς και όχι στην ενδυνάμωση των νοσοκομείων με εξοπλισμό και μόνιμες προσλήψεις», σημείωσε.

Μιλώντας, για την συνάντηση της τομεακής επιτροπής του ΚΚΕ με τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Ξάνθης, σημείωσε ότι οι υγειονομικοί μας,  όπως και όλοι στην Ελλάδα, υπερέβαλαν εαυτώ για να σώσουν όσες περισσότερες ζωές γίνεται, κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος.

«Υπενθυμίζω ότι εμείς θέσαμε το ζήτημα της επίταξης του ιδιωτικού συστήματος υγείας, με το οποίο η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε, αντίθετα όμως, αγοράζει τώρα υπηρεσίες και στατιστικά στοιχεία από το ιδιωτικό σύστημα», επισήμανε.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ένα χρόνο μετά την πανδημία, στην Ελλάδα καταγράφονται 10 χιλιάδες περισσότεροι θάνατοι, από χρόνιες παθήσεις.

«Υπόλογη είναι η κυβέρνηση που δε φρόντισε να πάρει κανένα μέτρο στη διάρκεια του πρώτου κύματος, που άνοιξε διάπλατα την πόρτα για τον τουρισμό σε χώρες χωρίς ελέγχους, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

Καλούμε την κυβέρνηση να ακούσει αιτήματα των εκπαιδευτικών, των γιατρών, των γονέων, των  εργαζομένων -τώρα που η εξάπλωση του ιού σε εργασιακούς χώρους στην αττική είναι μεγάλη- αλλά και τους εργαζομένους, μέσα από τον αγώνα τους να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους και να ζητήσουν την ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας», υπογράμμισε.

Ακούστε τον κ. Κ.Βογιατζή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια : Σοφία Δαληκριάδου

 

Κοινωνικά
Πολιτικά
Τοπικά