Ανδρέας Ματζάκος: «Αλιεύοντας» την… παραπληροφόρηση, από το ΙΘΤΠ - «Η τουρκική απειλή και οι εξοπλισμοί - Η περίπτωση των Rafale», το άρθρο του στον «Liberal»

Ο κίνδυνος της παραπληροφόρησης, που ελλοχεύει και στην εποχή μας, εξαιτίας  του υπερβολικού όγκου πληροφοριών που καλούμαστε να διαχειριστούμε καθημερινά, θα απασχολήσει την εκδήλωση, που συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, με το Xanthi Techlab, το Σάββατο 6 Μαρτίου 2021, στις 6 το απόγευμα, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ZOOM.

Κεντρικός τίτλος της, «Παραπληροφόρηση και Ενημέρωση, η μάχη που δίνουμε καθημερινά», με εισηγητή, τον αναπληρωτή Καθηγητή στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Νίκο Παναγιώτου.

Ο Διευθυντής του ΙΘΤΠ Ανδρέας Ματζάκος, φιλοξενούμενος στην πρωινή εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου τόνισε ότι στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των αναγνωστών για τις παγίδες που ενδεχομένως κρύβουν τα νέα που ακούμε καθημερινά είτε από διάφορες ενημερωτικές εκπομπές είτε μέσα από το ίντερνετ. «Σκεφτήκαμε ότι θα πρέπει να υπάρχουν κάποιοι τρόποι, κάποιοι μέθοδοι, για να μπορέσουμε να βρούμε μια άκρη», σχολίασε, σημειώνοντας ότι ο εισηγητής της εκδήλωσης είναι «ο πλέον κατάλληλος να μας εξηγήσει, αλλά και να λύσει και τις απορίες μας».

Μέχρι την Πέμπτη, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν ηλεκτρονικό μήνυμα στο email του Ιδρύματος, με το ονοματεπώνυμο, την ηλεκτρονική διεύθυνσή τους και το τηλέφωνο, για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση. Το Ίδρυμα θα αποστείλει απαντητικό ηλεκτρονικό μήνυμα, με τον ηλεκτρονικό σύνδεσμο, αλλά και οδηγίες για τον τρόπο που θα διεξαχθεί.

Ο κ. Ματζάκος, αναφέρθηκε και στη συνεργασία με το Xanthi Tecklab, υπογραμμίζοντας πως είναι «Είναι καλό να συνεργάζονται οι φορείς της πόλης για το κοινό καλό».

Το άρθρο του στον ιστότοπο «Liberal»

Με τίτλο «Η τουρκική απειλή και οι εξοπλισμοί – Η περίπτωση Rafale, ο Ανδρέας Ματζάκος αναλύει σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο «liberal» τη συλλογιστική του, απαντώντας στο επιχείρημα: «αγοράζοντας τεχνολογία και προηγμένα υλικά χωρίς τη βούληση να τα χρησιμοποιήσεις, τότε δεν μπορείς να κάνεις κάτι…». Αντίθετα, εάν υπάρχει πολιτική βούληση «εάν θέλεις να υπερασπίσεις τα εθνικά σου δίκαια, τότε είναι αρκετά».

Ο απόστρατος αξιωματικός του Στρατού Ξηράς με ΜΑ στις Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές, δόκιμος ερευνητής στον Τομέα Αμυντικών Θεμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου και μέλος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, επισήμανε πως αυτό είναι το ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσει η χώρα μας, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που η προσπάθειά της να εφαρμόσει το διεθνές δίκαιο, αποτελεί «αιτία πολέμου» από την Τουρκία…

Αντιπαρέβαλε το παράδειγμα του Κόλπου Ομάν το οποίο «μοιράζεται» η χώρα με τον Ιράν χωρίς προβλήματα, παρά το γεγονός της θρησκευτικής τους αντιπαλότητας (σουνίτες-σιίτες)» και υπογράμμισε πως η Ελλάδα εξοπλίζεται ακριβώς με στόχο να αντιμετωπίσει την τουρκική απειλή.

Σχολίασε ότι η τακτική της Τουρκίας ήδη από το 74 είναι να μη μιλά για «ελληνικά νησιά», γνωρίζοντας πως η χώρα μας «αναπνέει» από τα νησιά της –χάνει τη γεωπολιτική της αξία εάν χάσει τα νησιά στο Αιγαίο και σημείωσε πως δεν είναι τυχαίο ότι η γείτονα «πάτησε» σε νησί, την Κύπρο.

Αναφερόμενος στα Rafale τόνισε μερικές από τις ιδιότητές του: προβολή εχθρικών αεροσκαφών από απόσταση άνω των 100 χιλιομέτρων, προσβολή χερσαίων στόχων μεγάλης αξίας με πυραύλους από απόσταση άνω των 300 χιλιομέτρων και σημείωσε ότι «αν έχεις λάβει υπόψιν τις προδιαγραφές που αγοράζεις, τότε αυτό σημαίνει ότι εκμεταλλεύεσαι τις νέες δυνατότητες και αυτό γίνεται γνωστό στο κράτος που απειλεί πρώτα μέσω των ασκήσεων και μετά μέσω των δηλώσεων…

Υπενθύμισε ότι αν και τα Rafale «ήταν μια γρήγορη αγορά», εντούτοις δε θα φτάσουν στη χώρα μας πριν από το τέλος του 2023 και επισήμανε ότι «όλο αυτό το διάστημα η διπλωματία είναι ενεργή».

Ακούστε τον κ. Α.Ματζάκο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Ελευθερία Μούκανου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Τοπικά