O Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου εκπροσωπεί την Ιερά Σύνοδο, στις τριήμερες επετειακές εκδηλώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδας στην Ορεστιάδα

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδας βρίσκεται σήμερα ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων, στο πλαίσιο των τριήμερων επετειακών εκδηλώσεων της Εκκλησίας της Ελλάδας στην ακριτική Ορεστιάδα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. 

O Σεβασμιώτατος Ξάνθης εκπροσωπεί την Ιερά Σύνοδο ως προεξάρχων του συλλείτουργου με του Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Άνθιμο και Μαρώνειας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων και Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνού.

Κατά τις εκδηλώσεις τιμάται η μνήμη του Ιερομάρτυρα Πατριάρχου Κυρίλλου του ΣΤ’, ο οποίος απαγχωνίστηκε με την κατηγορία της υπόθαλψης του έργου της Φιλικής Εταιρείας.

Όπως σημειώνεται και στο επίσημο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων, καθώς φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από τήν κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 καί τήν Εθνική μας Παλιγγενεσία, η Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας καί Σουφλίου συμμετέχει στή πρωτοβουλία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος γιά τήν ανάδειξη της σπουδαιότητας της πολυσήμαντης αυτής επετείου για το παρόν και το μέλλον του Γένους μας, μελετώντας εμβριθώς τα διδάγματα που εξάγονται από τον θυσιαστικό αγώνα των ενδόξων προγόνων μας. Στα πλαίσια αυτά, η τοπική μας Εκκλησία, υπό την αιγίδα της Ἱεράς Συνόδου, διοργανώνει επετειακές εκδηλώσεις, το διήμερο 17 και 18 Απριλίου, με ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολή των Θρακών στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 και τιμώμενη προσωπικότητα αυτή του Ιερομάρτυρος Πατριάρχου Κυρίλλου του ΣΤ΄ (1813-1818), ο οποίος στις 18 Απριλίου 1821 απαγχονίσθηκε στην Ανδριανούπολη, κατηγορούμενος από την Υψηλή Πύλη, όπως και ο διάδοχος του Γρηγόριος ο Ε΄ (1818-1821), ότι υπέθαλψε το έργο της «Φιλικής Εταιρείας».

Στο πλαίσιο των συνολικών εκδηλώσεων που ολοκληρώνονται σήμερα, συμμετέχει και ο Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης, Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος Γκουτζίνης, ο οποίος συμμετέχοντας ως ομιλητής στην Β’ Συνεδρία της Επιστημονικής Ημερίδας για τον Πατριάρχη Κύριλλο ΣΤ’ αναφέρεται στις θεολογικές και ποιμαντικές προτεραιότητές του.

 

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια: Τηλέμαχος Αρναούτογλου

Θρησκευτικά
Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά