Σεβασμιώτατος Ξάνθης : Ανοιχτές εκκλησίες το φετινό Πάσχα με πιστούς και μέτρα -Η Εκκλησία κινείται με οικονομία αφού οι συνθήκες το απαιτούν

Για τις αποφάσεις της Δ.Ι.Σ σε ότι αφορά τον εορτασμό του Πάσχα και τις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, ενημέρωσε , μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρείου κ.κ. Παντελεήμων.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Ανάσταση από τις 9 το βράδυ στα προαύλια των Ιερών Ναών θα κάνουν φέτος οι πιστοί το Μεγάλο Σάββατο. Οι καμπάνες θα ηχήσουν από τις 8 το βράδυ καλώντας τους πιστούς στην αναστάσιμη λειτουργία.

Όσοι προσέλθουν στα προαύλια των εκκλησιών θα πρέπει να τηρούν αποστάσεις δύο μέτρων μεταξύ τους και να φορούν μάσκα ενώ δεν θα υπάρχει περιορισμός ατόμων. Εντός των ναών θα επιτρέπεται ένας πιστός ανά 20 τμ. με όριο τα 100 άτομα.

Η διάρκεια της αναστάσιμης λειτουργίας εντός των ναών θα είναι μέχρι και τις 10:30 το βράδυ.

Οι Ιεροί Ναοί θα είναι ανοιχτοί όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, θα μετατεθούν χρονικά μισή ώρα νωρίτερα. Έτσι, το ωράριο θα είναι: στις 6.30 μ.μ. από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη - τη Μεγάλη Τετάρτη το Ιερό Ευχέλαιο θα τελεστεί στις 5.00μ.μ - την Μεγάλη Πέμπτη στις 6.00 μ.μ. και την Μεγάλη Παρασκευή στις 6.30 μ.μ..

Τη Μεγάλη Παρασκευή, η περιφορά του Επιταφίου, θα γίνει γύρω από τις εκκλησίες.

Τέλος, προβλέπεται η δυνατότητα περισσότερων ακολουθιών για να κοινωνήσουν οι πιστοί.

Ο Σεβασμιώτατος, σε ότι αφορά τις αλλαγές στις ώρες, με έμφαση επισήμανε ότι η Εκκλησία κινείται μεταξύ ακριβείας και οικονομίας: ‘αυτό μας δίδαξαν οι Πατέρες. Τώρα κινείται με οικονομία, αφού οι συνθήκες το απαιτούν’.

Πρόσθεσε δε, ότι δεν υπάρχει σαφής ώρα για την Ανάσταση του Κυρίου παραπέμποντας και στο Ευαγγέλιο : ‘ υπάρχει η παράδοση της Εκκλησίας μας να εορτάζει την Ανάσταση τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου, ακριβώς επειδή αλλάζει η ημέρα. Η παράδοση είναι σεβαστή, όμως θα θυμίσω ότι και εδώ στην Ξάνθη, στους Ναούς στα ορεινά, τελούσαμε προ πανδημίας την Αναστάσιμη Ακολουθία νωρίτερα, αλλά και σε άλλες Μητροπόλεις όπου υπάρχουν κενά εφημέριων, ξεκινούσε από τις 7.00 ή 8.00 το βράδυ. Το σημαντικό είναι ότι φέτος θα βιώσουν οι χριστιανοί το Άγιο Πάσχα. Θυμηθείτε πέρυσι…Τελέσαμε την Ανάσταση οι ιερείς με τους ψάλτες.

Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε το ποίμνιο της Ιεράς μας Μητρόπολης να προσέλθει στου Ναούς και να συμμετάσχει στις Ιερές Ακολουθίες, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας: ‘δεν είναι προσβολή προς το Θεό η μάσκα. Θα την βγάλουμε όταν προσκυνούμε τις ιερές εικόνες. Να έχουμε διαρκώς στη σκέψη μας τους αδελφούς μας που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, τους διασωληνωμένους, εκείνους που έφυγαν από κοντά μας εξαιτίας της πανδημίας. Το επαναλαμβάνω, είναι η περίοδος της προσοχής και της προσευχής’ και κατέληξε. απευθυνόμενος προς όλες και όλους, με πατρική αγάπη: ‘Πάσχα σημαίνει ‘πέρασμα’. Ας γίνει αυτό το Πάσχα για όλους μας ένα πέρασμα από τη ζωή της αμαρτίας στη ζωή της μετανοίας, από το σκοτάδι στο φως, από το μίσος στην αγάπη, από τη διχόνοια στη συμφιλίωση’.

Ακούστε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρείου κ.κ. Παντελεήμων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη : Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου.

Θρησκευτικά
Κοινωνικά
Τοπικά