Δ.Γκαγκαλίδης : οδοιπορικό στην Ξάνθη αφιερωμένο στους Ταξιάρχες

Η επικείμενη εορτή των Ταξιαρχών, στις 8 Νοεμβρίου, κατά την οποία η  εκκλησία τιμά τη Σύναξη των Αρχαγγέλων και των υπολοίπων Ασωμάτων και Ουρανίων Αγγελικών Ταγμάτων, στάθηκε αφορμή για ένα οδοιπορικό αφιερωμένο στους Ταξιάρχες στις σημερινές ‘Αλλιώτικες Προτάσεις’ του Δημήτρη Γκαγκαλίδη.

Εμβληματικές εκκλησίες και φυσικά το Μοναστήρι των Ταξιαρχών, αποδεικνύουν τη ιδιαίτερη σχέση των Ξανθιωτών μαζί τους και αυτό δεν είναι τυχαίο αφού οι Ταξιάρχες ήταν οι πολιούχοι της Ξάνθης, αλλά και προστάτες του σωματείου κρεοπωλών, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’50 με αρχές της δεκαετίας του ’60, ενημέρωσε ο ραδιοφωνικός ξεναγός μας.

Ξεκινήσαμε από το Μοναστήρι που βρίσκεται εντός της εκκλησιαστικής σχολής. Ο Δημήτρης Γκαγκαλίδης ‘στάθηκε’ ευλαβικά μπροστά στην ιστορική εικόνα της Σύναξης, που χρονολογείται από το 1896,  και στη συνέχεια μας οδήγησε πίσω στο χρόνο, τότε που εκεί λειτουργούσε και ξενώνας για όσους συμπολίτες ήθελαν να κάνουν τις διακοπές τους δίπλα στους Ταξιάρχες και μέσα στην φύση.

Κατηφορίσαμε προς την Παλιά Πόλη . Στο Καβάκι. Στην εκκλησιά των Ταξιαρχών. Μια από τις παλαιότερες στην Ξάνθη. Μας εξηγεί γιατί όλοι όταν αναφερόμαστε στη συγκεκριμένη εκκλησιά, χρησιμοποιούμε τον όρο Καβάκι. Εκείνα τα χρόνια απαγορευόταν τα καμπαναριά. Ο  παπάς του ναού, εφευρετικός, έδεσε την καμπάνα σε ένα καβάκι και κάθε φορά που είχε Θεία Λειτουργία χτυπούσε την καμπάνα για να προσέλθουν οι πιστοί. Όμως όταν φυσούσε δυνατός αέρας η καμπάνα χτυπούσε και από μόνη της. Ακουγόταν λοιπόν οι χτύποι της καμπάνας από το καβάκι! Και έμεινε μέχρι και σήμερα…

Περάσαμε από το σημείο όπου πρόκειται να τοποθετηθεί η προτομή του αείμνηστου,  διορατικού Νομάρχη Κ. Θανόπουλου, του ανθρώπου που διέσωσε τον παραδοσιακό οικισμό της Ξάνθης παρά τις αντιδράσεις που συνάντησε στην προσπάθεια του να αναδείξει την ιστορία της πόλης και να ανοίξει δρόμο για αξιοποίηση στο μέλλον.

Επισκεφθήκαμε του τούνελ εκεί κοντά, μια χρονοπύλη από το σήμερα στο νοσταλγικό και ρομαντικό χθες. Και αν η κύρια είσοδος στην Παλιά Πόλη είναι η πλατεία Αντίκα, η δεύτερη θα μπορούσε να είναι σε αυτό το σημείο, παρατήρησε.

Περάσαμε από την καθολική εκκλησία της Ξάνθης, αφιερωμένη στον Άγιο Ιωσήφ και ανακαλύψαμε όλες τις αθέατες ομορφιές των οδών Ευριπίδου και  Αριστείδου.

Ακούστε τον Δ.Γκαγκαλίδη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύνταξη: Κυριακή Οικονόμου

Μοντάζ-επιμέλεια: Σοφία Δαληκριάδου

Κοινωνικά
Πολιτιστικά
Τοπικά